Actualizat octombrie 11th, 2024 11:03 AM
sept. 06, 2024 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 211 vizualizari
Tineri fizicieni ai Universității din Oradea au luat parte la „Pentagonul Facultăților de Fizică”, întâlnirea națională a studenților aflați la începutul unei cariere în cercetarea științifică. Ediția din acest an a evenimentului a fost găzduită de Facultatea de Fizică a Universității „Babeș-Bolyai”, din Cluj Napoca.
La evenimentul științific, desfășurat între 23 și 26 iulie 2024, au participat studenți fizicieni de la toate centrele universitare din țară: Universitatea din Oradea, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Universitatea din Oradea a fost reprezentată de: Maximilian Darius Mangra (anul 2 master), Kiss Greta Tamara (anul 2 master), Larisa Ioana Matcăbojă (anul 2 master), Andrada Diana Pop (anul 1 master) și Mircea Hartmann (anul 3 licență). Studenții orădeni au fost îndrumați de către directorul Departamentului de Fizică al Facultății de Informatică și Științe, lector univ. dr. Adina Monica Toderaș.
Proiectul „Pentagonul Facultăților de Fizică” a apărut din dorința de a oferi o șansă tuturor celor aflați la un început de carieră în cercetare, astfel încât ei să fie într-o legătură strânsă cu aspectele și rezultatele cele recente din diferite domenii de interes ale fizicii moderne. Grupul țintă al proiectului este format din studenții fizicieni care desfășoară activități de cercetare în domeniul fizicii și domenii conexe. Întrunirea fizicienilor din acest an și-a propus: creșterea gradului de conștientizare al tinerilor în legătură cu situația actuală din institutele și centrele de cercetare din țară, îmbunătățirea relațiilor de colaborare dintre studenții fizicieni, viitori cercetători și zona academică, cunoașterea principalelor direcții de cercetare din domeniu, inițierea unor proiecte comune pentru promovarea fizicii pe plan național și promovarea tinerilor fizicieni.
„Dintre toate științele naturii, fizica este cea mai importantă, deoarece ea este cea care explică, în principiu, orice fenomen existent, iar singurele sale limitări sunt legate de incapacitatea umană de a obține suficiente date experimentale. Dezvoltarea acestui domeniu atrage automat dezvoltarea tuturor celorlalte domenii deoarece descoperirile din fizică sunt cel mai adesea utilizare în sectorul tehnic și medical. Menținerea în actualitate a studenților cu cercetările și descoperirile din domeniu reprezintă un prim pas pentru a insera, pe piața muncii, profesioniști capabili să facă față provocărilor secolului XXI”, spune Maximilian Mangra.
La ediția de anul trecut a „Pentagonului Facultăților de Fizică”, desfășurată la Iași, Universitatea din Oradea a obținut un premiu II și un premiu special, cu două prezentări în cadrul secțiunii de Fizică Medicală și Biofizică.
Conform spuselor studenților care au participat la „Pentagonul Facultăților de Fizică” și ale coordonatoarei lor, ei își propun ca următoarea întâlnire națională a tinerilor fizicieni să se desfășoare la Universitatea din Oradea.
oct. 09, 2024 0
oct. 09, 2024 0
oct. 07, 2024 0
sept. 27, 2024 0
oct. 11, 2024 0
oct. 10, 2024 0
oct. 10, 2024 0
oct. 10, 2024 0