Actualizat ianuarie 13th, 2025 7:08 PM
dec. 17, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 5930 vizualizari
Viteza de reacție a forțelor de intervenție, capacitatea lor de a gestiona dezastre și colaborarea autorităților competente au fost câteva dintre aspectele care au fost urmărite în seara de joi, 17 decembrie, în cadrul unui amplu exercițiu desfășurat în Oradea, în Parcul 1 Decembrie.
Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Crișana”, cele ale SMURD, ale Serviciului de Ambulanță Județean Bihor, ale Poliției și ale Jandarmeriei au fost alertate în jurul orei 20 pentru a acționa la un caz de incendiu cu sute de victime potențiale la Casa de Cultură a Sindicatelor. În paralel, scenariul de joi seară a prevăzut și o ieșire pe teren specială a echipajului de intervenție în caz de accident soldat cu contaminare radioactivă.
Platoul din Centrul Civic (vis-a-vis de Catedrala Ortodoxă) s-a transformat în bază pentru un spital de campanie gestionat de SMURD. Acolo au fost tratate „victimele” scoase din Casa de Cultură a Sindicatelor. Zeci de oameni, dintre sutele care au fost în interiorul clădirii din Parcul 1 Decembrie, au fost triați și trimiși spre Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean. Cu unele sincope, ce-i drept, aspect remarcat și criticat de prefectul Claudiu Pop, cel care a coordonat acțiunea din această seară. În același timp, personalul ISU specializat în gestionarea cazurilor de contaminatre radioactivă și-a construit „baza de operațiune” în cealaltă parte a Parcului 1 Decembrie, în apropiere de intrarea dinspre blocurile de 4 etaje din zona Creșei nr. 1.
Pompierii au avut (din nou) ocazia să verifice în ce măsură e pregătită Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a face față unor stuații de urgență. Potrivit cpt. Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU, clădirea este în bună regulă, beneficiind atât de plan de evacuare și ieșiri de urgență, cât și de o cortină metalică anti-foc. De asemenea, așa cum s-a putut constata la fața locului, și hidrantul din fața clădirii (în apropiere de statuia lui Brâncuși) funcționează așa cum trebuie.
Prefectul Claudiu Pop a declarat că scopul acestui nou exercițiu este verificarea modului de acțiune, a vitezei de reacție și a felului în care cei implicați în gestionarea unor asemenea cazuri se comportă. Inclusiv a modului în care autoritățile implicate colaborează și comunică pentru a ține sub control lucrurile. La exercițiul de joi au mai fost prezenți, pe lângă personalul instituțiilor participante, directorul executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, managerul SAJ Bihor, Gheorghe Pintea, și dr. Beres Zsolt de la SMURD Bihor.
La finalul anului trecut, ISU „Crișana” și celelalte instituții au simulat o intervenție de amploare (marcată, de asemenea, cu Cod Roșu) în apropiere de Stația CFR Oradea, unde scenariul a prevăzut un accident feroviar cu victime multiple (link).
ian. 09, 2025 0
dec. 23, 2024 0
dec. 20, 2024 0
dec. 17, 2024 0
ian. 13, 2025 0
ian. 13, 2025 0
ian. 13, 2025 0
ian. 13, 2025 0