Actualizat ianuarie 25th, 2025 5:46 PM
feb. 13, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2547 vizualizari
Parcă încercând să împace conducerile Primăriei Oradea și Consiliului Județean (CJ), Federația Patronilor Bihor (FPB) a alcătuit o listă cu proiectele pentru realizarea cărora ar trebui găsit un consens. Mai ales politic. Structurat pe 7 capitole, buchetul de necesități / priorități identitficate de forum patronal cuprinde cam tot ce s-a discutat deja în spațiul public, atât la Primăria Oradea, cât și la CJ.
Potrivit celor transmise de FPB, la Infrastructură, proiectele cele mai arzătoare ar fi: finalizarea lucrărilor la DN 76 pe tot traseul Oradea – Deva (pentru că e „un drum foarte utilizat de firmele de transport și de majoritatea agenților economici”), centura ocolitoare a orașelor Beiuș – Ștei pentru fluidizarea traficului și pentru reducerea riscului de accidente rutiere, continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania („cu începere de la Borș spre Suplac pentru a beneficia cât mai repede de conectarea de pe teritoriul României cu rețeaua de autostrăzi din Europa”), demararea lucrărilor la Centura ocolitoare a orașului Aleșd, demararea proiectului pentru Drumul Apusenilor („drum ce ar aduce firmelor de turism multe beneficii pentru valorificarea imensului potențial turistic al Munților Apuseni”) și demararea lucrărilor la Centura ocolitoare metropolitană de la Oradea (n.b.: legătura cu viitoarea autostradă în zona Biharia).
De asemenea, patronii se gândesc și la învăţământul dual „cu scopul asigurării forţei de muncă calificată în parcurile industriale ale judeţului și nu numai”. În ceea ce privește Turismul, ar fi nevoie de „valorificarea potențialului turistic montan și balnear al județului Bihor”, consideră cei de la FPB care susțin și proiectele de realizare de „noi parcuri industriale în localitățile Tileagd, Beiuș și Săcuieni”. Pe lista „consensului” apare și mult discutata sală polivalentă de minimum 5.000 de locuri, dar și realizarea unui eveniment regional de importanță europeană care să scoată în evidență potențialul bihorean. Un exemplu în acest sens ar fi Centrul Internațional de Natație și Agrement. De asemenea, FPB consideră că județul nostru trebuie „să devină primul județ cu cea mai mare mobilitate electrică, cea mai mare capacitate de producție a energiei verzi, județul cu toate drumurile asfaltate și complet racordat la infrastructura modernă (canalizare, internet, apă curentă)”.
Pentru a da o formă și mai oficială celor de mai sus, entitatea condusă de Ioan Lucian (foto) transmite că va propune Forumului Organizațiilor Patronale elaborarea unui „angajament pe termen mediu și lung al tuturor jucătorilor importanţi, politici, economici, sociali, educaţionali în scopul realizării unui consens al progresului economic al zonei noastre”.
aug. 15, 2017 0
iul. 27, 2017 0
iun. 28, 2017 0
iun. 16, 2017 0
ian. 25, 2025 0
ian. 24, 2025 0
ian. 24, 2025 0
ian. 24, 2025 0