Actualizat decembrie 7th, 2024 1:44 PM
nov. 29, 2024 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 207 vizualizari
Studenții facultăților de Litere și Istorie ale Universității din Oradea au marcat prin lectură Ziua Națională. Sala Consiliului de Administrație a fost neîncăpătoare pentru tinerii și cadrele didactice care au dorit să participe la evenimentul intitulat „Omagiind Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, prin lectură”, desfășurat joi – 28 noiembrie 2024.
Organizatoarea evenimentului, dr. bibliotecar Anarela Chiș a mărturisit că obiectivul pe care l-a urmărit este „cunoașterea istoriei evenimentelor din 1918, prin intermediul mărturiilor celor care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia”.
Prezent și el la inedita oră de istorie, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș – istoric și prorector al Universității din Oradea, i-a îndemnat pe tineri să studieze și să citească, afirmând că „Educația are puterea de a așeza națiunea română acolo unde îi este locul”.
La rândul său, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRISPSC), prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa a făcut o trecere în revistă a evenimentelor care au făcut posibile unirea provinciilor de dincolo de Carpați cu „țara mamă”. În context, istoricul – director al Muzeului Țării Crișurilor, a amintit de epidemia de gripă care, acum mai bine de o sută de ani, a răvășit Europa. „N-a ezitat nimeni să meargă la Alba Iulia. Deși erau toți conștienți la ce riscuri se expun, delegații la Marea Adunare Națională aveau o misiune istorică și înțelegeau asta. Sunt, în viața oricărui popor, momente pe care nu ai voie să le ratezi. Ei au înțeles perfect întâlnirea cu istoria și au luat deciziile care trebuiau. Ei știau că au o treabă de făcut; unificarea națiunii române”, a spus prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa.
Prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, de la Facultatea de Litere, i-a invitat pe cei prezenți să „respecte profund cultura națională” și i-a urat ani mulți României „în marea Uniune Europeană, în care avem ocazia să promovăm reperele identitare care ne definesc”.
Studenții programului de studii Istorie au dat citire unor pagini evocatoare legate de desfășurarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, pagini de memorialistică, scrise sau adunate în volume de: acad. Ioan Aurel Pop, Lucian Blaga, Silviu Dragomir, Teodor Neș ori Ioan Scurtu. Apoi, studenții de la Litere au trecut în revistă autori români inspirați de „marele război” și lucrările lor: Camil Petrescu, Cezar Petrescu, George Topârceanu, Octavian Goga.
La final, toți cei prezenți și-au dat mâna și s-au prins, pe loc, în „Hora Unirii”.
Sărbătoarea Națională a României este omagiată, la Biblioteca Universității din Oradea și printr-o expoziție de carte istorică dedicată zilei de 1 Decembrie 1918.
dec. 01, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 09, 2024 0
dec. 07, 2024 0
dec. 06, 2024 0
dec. 06, 2024 0
dec. 06, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!