Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mai 31, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 1369 vizualizari
Sunt șanse mari ca din prima zi a lunii iunie spitalele să fie blocate. Ministrul Sănătății, senatorul UDMR Cseke Attila și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duță (PDL) au fost chemați de urgență la Palatul Victoria. Șeful Guvernului încearcă o mediere a conflictului izbucnit între cele două instituții de mai sus în ajunul zilei în care ar trebui să intre în vigoare noile norme care definesc situațiile în care oamenii mai pot fi internați în spitalele din România. Ministerul Sănătății condus de bihoreanul Cseke a transmis în cursul zilei de marți, 31 mai, că respinge normele propuse de CNAS, considerându-le „imposibil de aplicat” și spunând că acestea vor îngreuna realizarea actului medical. Mai mult, MS transmite că nu a știut de aceste norme elaborate de CNAS. De știut că pentru ca normele noi de internare să poată intra în vigoare mâine, actul respectiv trebuie publicat de azi în Monitorul Oficial al României. Iar pentru publicare trebuie să conțină semnăturile ambilor șefi de instituții care, aparent, se află în război deschis.
Când ne internează?
Potrivit normelor promovate de CNAS, începând din 1 iunie 2011, internarea se face dacă pacientul prezintă o pierdere subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sau confuzie.
De asemenea, va putea fi internat un bolnav cu puls anormal (cu frecvenţă periferică sub 50 pe minut sau mai mare de 140 pe minut), înregistrată cu două ocazii separate la distanţă de cel puţin cinci minute. Aceleași prevederi stipulează ca internarea să se poată face și în cazul persoanelor cu tensiune anormală (presiune sistolică sub 90 sau peste 200 mmHg şi o valoare diastolică de sub 60 sau peste 120 mmHg), al celor care au suferit o pierdere acută a vederii, a auzului (pierdere severă parţială sau totală şi care s-a instalat rapid şi a persistă în momentul internării) sau a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului. Potrivit nromelor CNAS, pe care Ministerul Sănătății nu vrea să le accepte, vor fi internate persoanele care au suferit răni cauzate de traume majore (fractură a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau braţului, fractură a coloanei vertebrale în zona cervicală, disfagie acută cu risc de aspiraţie), dar nu şi cele care au răni izolate ale mâinilor sau picioarelor. Proiectul criteriilor de internare mai prevede că pot fi „cazați” bolnavii cu febră persistentă de cel puţin cinci zile (trei zile cu temperatură de peste 38 de grade Celsius), cei cu sângerare abundentă (hemoragie continuă cu orice localizare, care nu se poate trata în Departamentul de urgenţă) şi orice caz în care există suspiciune de sângerare internă.
oct. 30, 2024 0
feb. 12, 2024 0
aug. 08, 2023 0
iun. 28, 2022 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0