Actualizat septembrie 7th, 2024 12:33 AM
aug. 08, 2023 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Sănătate 0 896 vizualizari
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, au anunțat într-o conferință de presă susținută luni, 7 august, înființarea unui consorțiu de spitale în județul Bihor.
Acesta este un proiect menit să asigure servicii mai bune pentru pacienți și să eficientizeze activitatea unităților spitalicești. Consorțiul presupune un parteneriat între Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor și spitalele orășenești și municipale din județ.
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a evidențiat mai multe avantaje ale acestui parteneriat, al cărui principal beneficiar va fi pacientul:
„Primul avantaj este asigurarea unei gărzi comune permanente de radiologie. Un alt avantaj îl reprezintă realizarea tututror analizelor în laboratorul Spitalului Județean, unul dintre cele mai moderne de pe piață, complet automatizat. Probele ar urma să fie transportate la Oradea, iar rezultatele vor fi transmise electronic într-un termen scurt, cu o acuratețe foarte mare. Pacientul nu mai este astfel nevoit să se deplaseze de la un spital la altul, iar unitățile medicale fac economii. Al treilea domeniu important este partea de achiziții publice comune pentru materialele sanitare sau pentru medicamente. Prețurile cu siguranță vor fi mai mici, iar calitatea va fi mai bună și unitară în tot județul”.
În prezent, Consiliul Județean Bihor dotează în calitate de lider de proiect, cu fonduri europene, spitalele din județul Bihor cu echipamente de ultimă generație care pot fi conectate la sistemul de telemedicină, prin „Proiectul integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltării serviciilor de sănătate în caz de intervenţii medicale în situaţii de urgenţă” – acronim IPHEALTH, ROHU449.
Înființarea consorțiului de spitale se bazează pe experiența altor state din Europa și America de Nord, care s-au confruntat în trecut cu aceleași situații de care se lovește acum România: personal medical redus ca număr și resurse financiare limitate.
„De ani de zile pe noi ne-a preocupat să ajutăm spitalele din județ, nu să le închidem. Atât cardiologia, medicina internă, cât și traumatologia, pot fi ajutate să funcționeze 24 din 24 de ore în toate spitalele din județ prin sistemul de telemedicină și dotarea spitalelor cu aparate radiologice digitale, ecografe și electrocardiografe.
Cred că este una dintre soluțiile care ajută România să își rezolve o parte din problemele legate de asistența spitalicească. Suntem convinși că dacă întindem o mână de ajutor spitalelor din județ, ele își pot îndeplini misiunea pentru care au fost create și județul Bihor poate fi un exemplu de bună practică. În țările dezvoltate se merge pe centre puternice, cu adresabilitate mare, cu posibilitatea de transport rapid al pacientului critic și spitalele să fie ajutate să trateze acele afecțiuni care intră în competența lor”, a declarat dr. Gheorghe Carp.
În plus, Spitalul Județean Bihor și-ar asuma responsabilitatea de a ține medicii din spitalele orășenești și municipale la curent cu tot ce este nou din domeniul medical și să se pună de acord în ceea ce privește schemele de tratament. Un alt aspect important este că acest consorțiu ar putea sprijini spitalele cu asistență juridică.
În luna iulie, la sediul Consiliului Județean Bihor a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat, alături de Ilie Bolojan și dr. Gheorghe Carp, primarii și directorii de spitale care funcționează în județul Bihor, din Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta și Ștei. La discuții au fost prezenți, de asemenea, dr. Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD, și directorii următoarelor instituții: Direcția de Sănătate Publică Bihor, Serviciul de Ambulanță Județean Bihor și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor.
„Planul nostru este ca în această toamnă să definitivăm statutul consorțiului și să clarificăm toate detaliile legate de funcționare, astfel încât acesta să funcționeze de la începutul anului viitor. În paralel, avem o promisiune de la Ministerul Sănătății că în această toamnă va apărea hotărârea de Guvern care va detalia modalitatea de funcționare a acestor consorții. Astăzi avem baza legală, dar e nevoie de aceste norme de punere în practică”, a adăugat președintele Consiliului Județean Bihor.
„În consorțiul de spitale nu este obligat să intre nimeni. Spitalul interesat este acceptat ca membru fondator, nimeni nu își pierde statutul juridic ca entitate spitalicească. Cine nu intră acum, dar va dori să intre ulterior, va avea nevoie de votul tuturor membrilor fondatori”, a conchis managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor.
Până la finalul acestei săptămâni, primarii orașelor și municipiilor din județul Bihor vor da un răspuns cu privire la implicarea în consorțiu.
sept. 06, 2024 0
sept. 06, 2024 0
sept. 02, 2024 0
sept. 02, 2024 0
sept. 07, 2024 0
sept. 07, 2024 0
sept. 06, 2024 0
sept. 06, 2024 0