Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
oct. 24, 2024 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Frontpage 0 986 vizualizari
Constructorii au început așternerea primului strat de asfalt pe tronsonul de 3 kilometri cuprins între localitățile Oșorhei și Cheriu. Acesta face parte din lotul 2 al inelului rutier metropolitan, în lungime de 8 km, cuprins între Oșorhei și Băile Felix. Aici stadiul lucrărilor este de peste 50%.
Se desfășoară lucrări pe toată lungimea lotului 2. În anumite zone se așterne stratul de balast stabilizat, pe alte porțiuni se fac săpături, iar în zona pădurii de la Betfia se lucrează la umplerea terenului.
„Până săptămâna viitoare se va finaliza turnarea primului strat de asfalt care leagă centura Oșorhei de sensul giratoriu din Cheriu. Ne propunem ca după finalizarea asfaltărilor și marcajelor provizorii, din 14 noiembrie să se deschidă circulația pe acest tronson pentru locuitorii din Cheriu. Nu se va turna stratul de uzură pe acest tronson, având în vedere că se execută lucrări în zona pădurii din Betfia, acesta urmând a fi așternut în primăvara anului viitor”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Lucrările sunt executate de firma PORR Construct, iar valoarea contractului este de 81.688.374,45 lei, fără TVA.
În ceea ce privește lotul 1, cuprins între Nojorid și Băile Felix, în lungime de 9 km, stadiul de execuție a ajuns la 90%. Lucrările pe lotul 1 sunt executate de asocierea formată din firmele S.C. ASFAMIXT S.R.L (lider), S.C. OPR ASFALT S.R.L. și S.C. DACIA FABER S.R.L., valoarea contractului fiind de 70.143.942,59 lei, fără TVA.
Inelul metropolitan va asigura legătura cu drumurile naționale DN1, DN 76 și DN 79, înspre Cluj-Napoca, Deva și Arad, și cu centurile din zona metropolitană a Municipiului Oradea, respectiv centura Oșorhei, centura Nojorid și centura Sânmartin.
Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.
Finanțarea proiectului de infrastructură este asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național „Anghel Saligny”, din alocările Consiliului Județean Bihor și ale Primăriei Municipiului Oradea.
Inelul metropolitan, cu o lungime totală de 17 km, va fi complet funcțional și deschis circulației în primăvara anului viitor. Proiectul este finanțat prin programul Anghel Saligny, cu sprijin din bugetele Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Oradea, fiind un exemplu de colaborare între autoritățile locale pentru îmbunătățirea infrastructurii din județ.
Circulația pe inelul metropolitan va aduce multiple beneficii pentru locuitorii din zonă, contribuind semnificativ la descongestionarea traficului și la creșterea mobilității regionale.
Constructorii au început turnarea straConstructorii au început lucrările pe tronsonul de 8 kilometri al Inelului Rutier Metropolitan, cuprins între Oșorhei și Băile Felix.
Stadiul lucrărilor este avansat pe primii 3 km, din Oșorhei până în dreptul localității Cheriu. În această zonă, s-a excavat stratul de pământ vegetal, s-a consolidat terenul și s-a așternut primul strat de balast. În prezent, se desfășoară lucrări de compactare, profilare a șanțurilor și execuție a podețelor de pe traseu.
„Ne propunem ca până în luna noiembrie să deschidem circulației acest prim tronson de 3 km, care poate funcționa independent de restul traseului, asigurând conexiunea dintre Cheriu și Oșorhei. În primăvara anului viitor, întregul inel metropolitan, în lungime de 17 km, între Oșorhei – Băile Felix – Nojorid, va fi deschis circulației. Nu poate fi deschis anul acesta din cauza lucrărilor complexe de la cele 2 viaducte de pe traseu”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Lucrările la lotul 1 al inelului metropolitan, cuprins între Băile Felix și Nojorid, se concentrează la viaductul peste DN76 și la capătul traseului înspre Nojorid.
Vă reamintim că a fost necesară revizuirea documentațiilor proiectului, în urma deciziei Curții de Apel Cluj. Modificările au impus încadrarea Inelului Metropolitan în clasa tehnică III, de tip druml național.
VIADUCTUL DIN BĂILE FELIX LA 90 %
Lucrările la viaductul inelului metropolitan, la ieșirea din Băile Felix, au ajuns la un stadiu de 90 %.
Acest viaduct este cea mai complexă lucrare, alături de cel din Betfia, de pe inelul metropolitan.
El unește cele două tronsoane ale inelului: Nojorid – Băile Felix și Băile Felix – Oșorhei. Cei care vin spre Oradea, dinspre Beiuș, pe DN 76, trec pe sub viaduct, la întrarea în Băile Felix.
În prezent se realizează lucrările de hidroizolație la placa de suprabetonare ce rigidizeaza grinzile.
Din a doua jumătate a lunii octombrie vor începe lucrările de asfaltare.
Constructorii își propun să termine lucrările la viaduct până la sfârșitul acestui an.
Circulația pe viaduct și pe toată lungimea inelului metropolitan va fi deschisă la primăvară.
Inelul metropolitan este un rezultat al parteneriatului dintre primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor. Finanțarea este asigurata din programul Anghel Saligny și din bugetul Consiliului Județean și al municipiului Oradea.
Mulțumesc constructorilor și echipelor tehnice din Consiliul Județean Bihor pentru progresul lucrărilor.
nov. 16, 2024 0
nov. 15, 2024 0
nov. 01, 2024 0
oct. 16, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0