Actualizat septembrie 10th, 2024 3:07 PM
mart. 20, 2015 Daniel Ardelean business 0 2456 vizualizari
s
Compania Kaspersky Lab vinde solutii software de securitate, inclusiv programe performante de antivirus, destinate sa protejeze dispozitivele utilizatorilor de Internet. Insa agentia de presa Bloomberg sustine ca in spatele acestei afaceri exista un secret murdar.
Cu sediul in Moscova, este al saselea jucator in industrie dupa venituri, cu 667 milioane de dolari castigati in 2013. Mai mult, produsele sale sunt folosite de mai mult de 400 de milioane de clienti din peste 200 de tari.
Dar fondatorul si directorul executiv al companiei ce-i poarta numele, Eugene Kaspersky, a lucrat in tinerete pentru KGB si pastreaza in continuare legatura cu spionii rusi, precizeaza Bloomberg, care citeaza declaratiile unor angajati care au preferat sa ramana anonimi.
Daca pana in 2012 firma nu voia sa fie asociata cu serviciile secrete ale Kremlinului, din acel an situatia s-a schimbat.
Multi manageri de top au plecat in acea perioada sau au fost dati afara, iar Kaspersky i-a inlocuit cu oameni care au legaturi stranse cu domeniul militar sau cu spionajul. Multi dintre ei au ajutat FSB, serviciul care a inlocuit KGB, sa desfasoare anchete extinse, folosind datele de la cei 400 de milioane de clienti care si-au instalat software-urile realizate de companie.
Informatiile au fost furnizate jurnalistilor de la Bloomberg de catre sase angajati care nu au vrut ca numele lor sa fie facute publice.
Legatura cu spionii rusi porneste de la cel mai inalt nivel. Atunci cand nu calatoreste, fondatorul companiei se intalneste saptamanal cu un grup de 5-10 persoane, printre care se numara si oficiali ai serviciilor secrete din Rusia. Ei merg la sauna pentru a socializa, iar acest lucru a fost facut public de insusi Kaspersky.
Reprezentantii companiei sustin ca agentiile guvernamentale nu pot folosi datele utilizatorilor care au instalate produsele Kaspersky. Motivul? Nu se poate face o legatura directa intre informatiile stocate si clienti.
„Nu sunt persoana potrivita pentru a vorbi despre ceea ce se intampla in Rusia, pentru ca eu traiesc in spatiul virtual”, a precizat fondatorul programului de antivirus.
Totusi, compania lui pare sa apere interesele Rusiei, sustine Bloomberg.
Kaspersky Lab a publicat o serie de rapoarte prin care a demascat modul in care spionii din SUA, Israel si Marea Britanie actioneaza in mediul online. Dar cand vine vorba de actiuni similare ale Kremlinului, e cu totul alta poveste.
In februarie, compania a publicat dovezi ale unor atacuri ale hackerilor care au vizat Rusia, Iran si Pakistan, iar specialistii Kaspersky sustin ca acestia ar fi mana in mana cu Agentia Nationala de Securitate din SUA.
Dar rusii nu au zis nimic de spyware-ul Sofacy, un virus sofisticat care a atacat NATO si mai multe ministere de Externe din Europa. Expertii americani, care l-au depistat in toamna, au precizat ca ar fi mana hackerilor din Rusia.
mai 16, 2024 0
mai 16, 2024 0
apr. 09, 2024 0
ian. 23, 2024 0
sept. 04, 2024 0
mart. 14, 2024 0
feb. 22, 2024 0
ian. 25, 2024 0