Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
aug. 13, 2017 Redacţia BihorŞtiri.ro Actualitate 0 2479 vizualizari
Creșterea salariului minim de la 1250 lei la 1450 lei si in continuare la 1750, in câțiva ani, face sa se majoreze cheltuielile si sa se diminueze profitul in cazul angajatorilor. Dacă pe baza salariului minim valabil in perioada precedenta, de 1250 lei, un angajator cheltuia 1250 plus 285 lei, in total 1535, după creșterea salariului minim cheltuiala totala este de 1779 lei (1450+329), mai mare cu 244 lei, din care 200 lei reprezintă creșterea de salariu brut si 44 lei cheltuieli suplimentare cu munca. (De precizat ca, pe baza prevederilor in vigoare in prezent, angajatul primește 1065 lei fata de 912 lei). Acest lucru pare sa provoace o anumită preocupare in rândul mediului de afaceri. La prima vedere ea pare justificata si de aceea apreciez ca factorii decizionali trebuie sa fie foarte precauți cu posibilitățile de creștere a acestui tip de cheltuiala pe bugetul mediului de afaceri. Creșterea salariului minim trebuie făcută in așa fel încât ea sa nu afecteze semnificativ bugetul angajatorilor sau in orice caz sa nu ducă la descurajarea afacerilor. Calcule făcute in mod profesionist pot arata care este limita de suportabilitate pentru mediul economic si de asemenea, statul poate utiliza pârghiile fiscale pentru a sprijini procesul de implementare a programului de creștere a salariului minim. De altfel măsuri in aceasta direcție sunt prevăzute in Programul de guvernare.
Este însă imperios necesar ca programul de creștere a salariului minim sa continue, știut fiind ca acest fapt aduce cel puțin următoarele avantaje:
1. poate conduce la reducerea uriașelor decalaje de salarizare între ceea ce oferă mediul de afaceri din România si ceea ce, uneori aceiași întreprinzători, oferă in alte părți. O diferența de salariu exagerat de mare, care nu se explica numai pe clamata diferența de productivitate, conduce la dezinteres in rândul lucrătorilor, la migrația forței de munca având ca efect lipsa forței de munca in unele domenii si, nu in ultimul rând, la manifestarea unor forme de corupție, mai ales in zone aparținând statului
2. este un fapt dovedit, nu numai in teoria economică dar si in practica, la noi si in alte tari, ca întotdeauna creșterea salariului minim duce la dezvoltare economică. De regula toată creșterea de salariu de acest fel merge in consum si acesta duce sigur la creștere economica. Lucrurile nu stau așa deloc in cazul majorărilor de salarii care deja sunt relativ suficiente. Sub acest aspect as atrage atenția mediului de afaceri ca majorarea salariului minim are si avantaje pentru ei.
In acest moment au fost luate deja unele măsuri in zona fiscală si vor mai fi luate începând cu 2018 care in fapt pot compensa cheltuielile suplimentare impuse de majorarea salariului minim. Din acest punct de vedere nu ar trebui sa existe preocupări. Așadar, rămâne sa avem încredere in analizele pe care specialiștii le vor face si ca, pe baza lor, vor fi luate cele mai potrivite măsuri atât in domeniul creșterii salariului minim cât si in acela al creșterii contribuției la pensii sau a pensiilor in ansamblul lor. Dacă programele si intențiile guvernamentale sunt bune, ne așteptăm si la măsuri de aplicare corespunzătoare.
prof. univ. dr. Ioan Gh. Ţară
nov. 22, 2024 0
aug. 21, 2024 0
nov. 16, 2023 0
mart. 14, 2023 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0