Actualizat decembrie 24th, 2024 7:11 PM
iun. 05, 2012 Florin Coman Actualitate, Învăţământ, Politică 0 1274 vizualizari
Principalii candidați la fotoliul de primar al Oradei și-au prezentat astăzi planurile de viitor și viziunile pentru Universitatea din Oradea. La dezbatere nu au fost însă prezenți mai mult de aproximativ 30 de studenți, sala fiind ocupată mai mult de susținătorii politicienilor. Candidatul PRM Hathazi Ioan s-a învoit de la dezbatere, pe motiv că are examene cu studenții și l-a trimis în locul său pe profesorul Mihai Drecin, lider al partidului.
Fiecare candidat a avut la dispoziție 5 minute pentru a prezenta viziunea legată de dezvoltarea urbană și rolul Universității, ulterior, studenții fiind poftiți să-i ia la întrebări.
“Avem nevoie de sprijinul primăriei. Nu există niciun oraș mare fără o Universitate performantă și asta putem noi oferi”, a precizat președintele senatului universitar, Sorin Curilă.
Accent pe locuri de muncă
Primul care a luat cuvântul a fost candidatul UDMR Cseke Attila. “Programul meu electoral are titlul de Oradea sănătoasă și urmărește crearea unui centru de excelență care să transforme orașul în centru regional”, spune Cseke. “Acest centru nu poate exista fără o universitate puternică”, crede acesta. “Sunt absolvent al Universității din Oradea și cred că nimeni nu trebuie să aibă remușcări că a absolvit aici. Îndemn chiar studenții să fie mândri”, a mai spus candidatul UDMR.
Cseke Attila a subliniat că există probleme de concepție și infrastructură. El este pentru construirea unui nou campus universitar dar și pentru a le oferi elevilor motive ca după absolvire să nu plece din oraș.
“Vă promit că veți avea în mine un primar care merge le evenimentele voastre și care vă ascultă”, a mai subliniat Cseke.
Candidatul UNPR Marius Sonea le-a transmis tinerilor că vor avea parte de tot sprijinul său. Viziunea lui este să le asigure studenților baza materială pentru practică și cercetări dar și un Cămin Cultural.
Candidatul PDL Mihai Groza a subliniat că educația are nevoie de un sprijin constant din partea primăriei.”Soluția pe care eu o văd este stabilirea unui parteneriat public-privat la crearea noului Parc Industrial, prin care să impunem realizarea unui centru de practică și cercetare pentru studenți. După absolvire ei vor putea fi angajați de companiile respective”, a spus Mihai Groza. Viziunea sa mai cuprinde subvenții mijloace de transport în comun, abonamente la teatru și la muzee, sprijin pentru cazurile sociale sau eliminarea taxelor de parcare pentru studenți.
Oglinzi pentru audiență
Candidatul USL Ilie Bolojan a atras atenția că fără creștere economică totul este doar o poveste. “Resursele statului și ale orașului pentru învățământ nu pot crește fără creștere economică”, a spus Bolojan. El a explicat că în următorul mandat va susține următorii piloni: atragerea de investiții, infrastructura drumurilor, podurilor și aeroportul, forță de muncă aptă pentru investitorii care vin în oraș, punerea în valoare a patrimoniului și servicii publice de calitate. “Fără locuri de muncă vom crea șomeri cu diplomă”, a declarat primarul în funcție, subliniind că în Oradea este nevoie de locuri de muncă mai bine plătite dar și de forță calificată. “Vom susține transformarea liceelor industriale în Școli de Arte și Meserii”, a mai spus edilul.
Mihai Drecin a vorbit în locul lui Ioan Hathazi despre programul pentru studenți, subliniind că înafară de Groza, ceilalți candidați nu știu problemele reale ale Universității din Oradea. El a atras atenția că se schimbă conducerea, de la rector la decani și prodecani și că “dacă nu vin oameni mai tineri, ne pierdem șansa”. Drecin crede că primăria trebuie să sprijine centre de cercetări ale Academiei Române.
Candidatul PUER Horea Vușcan a împărțit oglinzi auditoriului apoi i-a pus pe oameni să se privească în oglindă și să spună dacă văd un om lipsit de prejudecăți sau un primar care să fie salvator. “Eu nu văd asta. Voi faceți parte dintr-un sistem. Sunteți viitorii sclavi care veți da 80% din ce produceți statului”, a spus Vușcan. El a lansat un atac la adresa municipalității, spunând că banii ajung ulterior la companiile favorizate la licitații și apoi i-a îndemnat pe studenți să meargă în Parcul Industrial pentru a munci pe 700 de lei salariu, sau mai bine, să meargă la firmele lui Beniamin Rus.Vușcan le-a dat exemple ca Bill Gates care a reușit fără facultate și le-a atras atenția că de succes se bucură cei care sparg bariere și ies din tipar.
Candidatul PPMT, Zatyko Gyula le-a reaminit studenților că sloganul de campanie este “Oradea, orașul în care îți place să trăiești” și a atras atenția că la ora actuală pregătim șomeri cu diplomă. El a spus că trebuie să fie o simbioză între economie și școală și ar trebui să ne dăm seama ce fel de investitori vrem să atragem cu precădere ca să știm ce viitori angajați pregătim.
Bolojan nu vrea să fie cool
La final, candidații au primit întrebări generice despre cum sau dacă ar sprjini antreprenoriatul, sau ce brand ar putea avea Oradea.
Ilie Bolojan a mizat pe reducerea birocrației în sprijinul antreprenorilor, Cseke pe atragerea tinerilor în viața publică, Groza pe premierea inițiativelor ingenioase, iar Sonea pe perioada de tranzit dintre școală și locul de muncă. Horea Vușcan a atacat din nou municipalitatea pentru banii investiți în Parcul Industrial, bani care puteau sprijini mai degrabă tinerii, Drecin a spus că proiectele de antreprenoriat trebuie luate în considerare doar dacă vin din partea cuiva care a făcut “școală pe bune”, iar Zatyko a spus că sprijină ideea de antreprenoriat.
În ce privește brandul, Bolojan a spus că Oradea este un oraș al diversității, dar înainte de toate trebuie pus la punct, Groza a pariat pe arhitectură, Sonea a considerat că brandul este pentru firme nu pentru orașe, Vușcan a vorbit despre reducerea taxelor, Zatyko a mizat pe reabilitarea clădirilor iar Cseke a spus că avem nevoie de un domeniu în care să excelăm.
Singura întrebare la obiect a fost adresată primarului Bolojan și a fost despre locurile de parcare din jurul Universității care sunt taxate. Primarul a explicat că nu va scoate taxele pentru că acele locuri nu deservesc doar studenții ci și alte instituții din zonă și că, dacă ar fi gratuite, 200 de oameni ar pune stăpânire pe ele în timp ce alți 1.000, dispuși să plătească, nu ar mai avea unde să parcheze. “Aș putea să fiu cool, să fac promisiuni, dar nu vreau asta, vreau să vă pot privi în ochi și mai târziu”, a mai spus Bolojan.
[nggallery id=981]
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
dec. 24, 2024 0
dec. 24, 2024 0
dec. 24, 2024 0
dec. 24, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!