Actualizat decembrie 30th, 2024 11:30 AM
sept. 05, 2024 Adrian Popa Actualitate 0 284 vizualizari
Având în vedere că suntem în perioada premergătoare începerii Noului An Școlar la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat, iar polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.
Pentru evitarea aglomerărilor, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în limita configuraţiei acestora, se vor crea fluxuri suplimentare de control, fie pe sensul de intrare, fie pe cel de ieșire, în funcție de valorile de trafic.
În prezent, prin punctele de frontieră se înregistrează valori de trafic normale pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje.
Menţionăm că la frontierele interne, formalităţile specifice se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare, sens în care, în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost contactate autoritățile statelor vecine în vederea stabilirii unor măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate şi totodată cu repectarea metodologiei de lucru.
În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru supravegherea sporită a frontierei de stat, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.
Recomandări adresate participanţilor la traficul transfrontalier:
În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac II, recomandăm călătorilor, utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa de vest şi sud.
Astfel, la frontiera româno-ungară sunt operaţionale 12 puncte de trecere, după cum urmează:
pe raza jud. Timiş: P.T.F. Cenad – Kiszombor
pe raza jud. Arad: P.T.F. Nădlac – Nagylak
P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota
P.T.F. Turnu – Batonnya
P.T.F. Vărşand – Gyula
pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta – Mehkerek
P.T.F. Borş – Artand
P.T.F. Bors II- Nagykereki
P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany
P.T.F. Săcuieni – Letavertes
pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj
P.T.F. Petea – Csengersima
Tot la graniţa cu Ungaria, în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 09.00-17.00/10.00-18.00, ora României, sunt deschise 10 puncte de trecere a frontierei ocazionale. Acestea sunt amplasate în judeţele Bihor, Arad şi Satu Mare şi pot fi utilizate de către cetățenii care au domiciliul în zona adiacentă frontierei de stat, după cum urmează:
judeţul Bihor – P.T.F Roșiori, P.T.F. Cheresig si P.T.F. Voivozi;
judeţul Arad – P.T.F. Iermata Neagra, P.T.F. Grăniceri, P.T.F. Variașu Mic si P.T.F. Nădlac III;
judeţul Satu Mare – P.T.F. Bercu, P.T.F. Peleş si P.T.F. Horea.
De asemenea, pentru evitarea aglomerărilor şi pentru scurtarea timpului de control, Poliţia de Frontieră Oradea recomandă pregătirea din timp a documentelor de călătorie pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cu celeritate.
În ceea ce priveşte călătoria minorilor, deoarece ne aflăm la sfârșitul vacanţei de vară, recomandăm părinţilor ca, să consulte condiţiile de călătorie în străinătate pentru minorii cetăţeni români, disponibile pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române, astfel încât să fie evitate situaţiile neplăcute în care acestora nu li se permite ieşirea din ţară.
Facem precizarea că Poliția de Frontieră verifică amănunțit documentele fiecărui minor care se prezintă la ieșirea din țară, pentru a ne asigura că aceștia îndeplinesc toate condițiile de ieșire prevăzute de Lege.
Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție, pe pagina de internet a instituţiei noastre, aplicaţia Trafic On-line, care prezintă situația traficului în punctele rutiere de trecere a frontierei, valorile afișate reprezentând o medie a timpului de aşteptare pentru anumite intervale de timp.
Reamintim pe această cale care sunt documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:
Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:
Document de călătorie valabil.
Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți.
Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele.
Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens.
Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.
Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:
Document de călătorie valabil.
Acord din partea ambilor părinți.
Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.
Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.
Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.
Pentru informații suplimentare, privind punctele de trecere a frontierei, despre călătoria în străinătate sau pentru sesizări privind diferite aspecte din sfera de competență a Poliției de Frontieră, cetățenii pot suna la numărul de telefon 021.9590, care funcționează în regim permanent.
În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră Oradea se va afla la datorie şi va acționa în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport în mod eficient, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute.
dec. 30, 2024 0
dec. 20, 2024 0
dec. 17, 2024 0
dec. 13, 2024 0
dec. 29, 2024 0
dec. 28, 2024 0
dec. 27, 2024 0
dec. 27, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!