Actualizat februarie 4th, 2025 7:12 PM
feb. 26, 2021 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 5674 vizualizari
Primarul Florin Birta a vorbit în cadrul conferinței de presă de joi, 25 februarie 2021, despre două proiecte importante ale administrației locale care au fost introduse pe ordinea de zi a Consiliului Local.
Indicatori actualizaţi pentru proiectul pe energie geotermală din Nufărul
Dintre proiectele aflate pe ordinea de zi, cel intitulat „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea” este un proiect mai vechi al municipalității, care a fost scos la licitație inițial de 2 ori, dar nu s-a prezentat nici un ofertant pentru proiectarea și execuția lucrărilor. La finalul anului trecut a fost semnat contractul de finanțare pentru acest proiect în valoare de 86.764.146,71 lei cu TVA. Conform normativelor în vigoare, după semnarea contractului de finanțare, având în vedere faptul că studiul de fezabilitate a fost realizat înainte de 2018, Primăria Oradea avea dreptul să reactualizeze indicatorii tehnico-economici la faza studiului de fezabilitate.
„Cum acest studiu de fezabilitate a fost realizat în 2017, precum și faptul că am constatat că la cele două licitații nu s-a prezentat nimeni, am actualizat acei indicatori, iar dacă inițial contractul total era de 86,7 milioane lei, în urma actualizării suma pe care o aprobăm astăzi este de 99,4 milioane lei. Această sumă se împarte în 60 de milioane lei (adică 85%) care vin din fonduri europene, 9,3 milioane lei vin de la bugetul de stat, iar 29,2 milioane lei vin de la contribuția proprie a municipiului Oradea. În urma reactualizării proiectului au crescut procentual cotele fiecărei finanțări, atât de la Uniunea Europeană cât și cota proprie a municipiului Oradea.
Sper că în cel mai scurt timp, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici acest studiu de fezabilitate să fie scos la licitație pentru proiectare și execuție și undeva în toamna acestui an să ne și apucăm de acest proiect”, a menționat primarul Florin Birta.
Scopul proiectului este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea cu energie geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul. Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei aproximativ 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier. Primarul a menționat că proiectul este împărțit în 4 obiecte, astfel: obiectul 1 reprezintă realizarea unei rețele de transport pentru agent termic și apa geotermală, obiectul 2 se referă la construirea unei Stații Termice Geotermale, obiectul 3 presupune realizarea unui foraj nou de producție în zona străzii Meiului (în spatele Bisericii Ortodoxe), iar în cadrul obiectivului 4 se vor realiza 277 de minipuncte termice la consumatori.
Durata estimată a lucrărilor este de 24 de luni, din care 4 luni reprezintă proiectarea. Conform spuselor primarului, în cazul în care se reușeşte finalizarea procedurii de licitație undeva la finalul anului 2023, acest proiect ar trebui să fie implementat.
De asemenea, primarul a anunțat că acest proiect este strâns legat de reabilitarea curților de blocuri din zona Nufărul 1, deoarece știind de implementarea acestui proiect administrația locală nu a mai avut lucrări de modernizare în această zonă în ceea ce privește curțile dintre blocuri. Așadar pe parcurs etapizat în funcție de lucrările care se vor desfășura în cadrul proiectului geotermal curțile blocurilor vor fi reabilitate și readuse la standardele la care trebuie să fie în acești ani.
Incubatorului de afaceri, în faza de proiect tehnic
Un alt proiect important de pe ordinea de zi se referă la aprobarea documentației tehnice la faza proiect tehnic a indicatorilor tehnico-economici ai investiției „Promovarea antreprenoriatului creativ prin dezvoltarea incubatorului de afaceri: Cresc Oradea Mare”.
„Aici avem proiectul tehnic gata, în urma licitației efectuate de către Primăria Oradea o firmă din Timișoara a câștigat proiectarea și a finalizat acest proiect. Valoarea totală a investiției se ridică la 18.576.824,39 lei cu TVA, din care contribuția municipiului Oradea este în cuantum de 10,4 milioane lei. Diferența de 8 milioane lei este finanțată din fonduri europene, iar partea noastră de contribuție la acest proiect o vom asigura din creditul care a fost aprobat în ședința CL în luna ianuarie și contractat de către Primăria Oradea”, a spus primarul.
Finanțarea investiției este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, iar proiectul urmărește dezvoltarea unui incubator de afaceri care se va amenaja într-o clădire neutilizată, situată pe str. Louis Pasteur nr. 28 (clădirea fostului Spital nr. 5), cu o suprafață utilă de 2200 mp, aflată în proprietatea Municipiului Oradea.
În urma reabilitării clădirii, se va amenaja spațiul de desfășurare a activității de incubare cuprinzând în total 20 birouri pentru start-up-uri, 30 spații de lucru în open space, 6 ateliere – spații suport pentru firmele incubate, săli de evenimente și training.
Scopul incubatorului de afaceri îl constituie sprijinirea firmelor nou înființate și a celor cu un istoric scurt de funcționare (maxim 2 ani) în vederea lansării pe piață a unor produse sau servicii care corespund sectorului creativ. Incubatorul va oferi servicii suport în afaceri (ex. juridice, financiare) și servicii de îndrumare a IMM-urilor către diferite programe de finanțare existente, identificare de parteneri, promovarea serviciilor și produselor acestora.
Toate acestea au rolul de a susține dezvoltarea firmelor, astfel încât acestea să ajungă la un nivel de stabilitate și autonomie, cu șanse crescute de a face față mediului concurențial și de a supraviețui pe termen lung.
„Până la depunerea proiectului de finanțare trebuia să alegem un operator care va administra acest incubator de afaceri. Printr-o procedură publică a fost selectată ADLO, care se va ocupa de administrarea acestui incubator de afaceri după ce el va fi finalizat și va fi dat în folosință. Cred astfel că acest incubator va crește competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii din Oradea”, a declarat Florin Birta.
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0
ian. 31, 2025 0
ian. 31, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0