Actualizat noiembrie 22nd, 2024 1:19 PM
feb. 26, 2020 Adrian Popa Actualitate 0 1400 vizualizari
În data de 28 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor sărbătoreşte 87 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România, dată la care, Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 „Regulamentul Apărării Pasive în România”.
Măsurile de protecţie civilă se realizează din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite prin lege şi constă în activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor materiale şi mediului împotriva efectelor negative ale unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc. Rolul, misiunile, organizarea şi activităţile de protecţie civilă sunt reglementate prin Legea nr.481/2004, republicată, privind Protecţia Civilă.
Misiunile de protecție civilă desfășurate de pompierii militari bihoreni
La nivelul judeţului Bihor, coordonarea realizării măsurilor de protecţie civilă se efectuează de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, pompierii militari bihoreni având misiunea de a proteja viaţa şi bunurile populaţiei în faţa ameninţărilor generate de tipurile de risc specifice judeţului.
Activitatea pe linia protecţiei civile desfăşurată de inspectorat, constă în activităţi preventive derulate la nivelul organelor administraţiei locale, materializate prin: controale (la unităţi administrativ-teritoriale, operatori economici care desfăşoară activităţi în care sunt implicate substanţe periculoase, instituţii/operatori economici clasificaţi din punct de vedere al protecţiei civile, obiective hidrotehnice cu rol de apărare la inundaţii, servicii voluntare / private pentru situaţii de urgenţă), verificări ale sirenelor de alarmare, spaţiilor de adăpostire, localităţilor aflate în zone care prezintă risc de inundaţii/alunecări de teren, spaţiilor de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă şi alte activităţi specifice (executarea de exerciţii de alarmare publică, intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, misiuni pirotehnice, intervenţii ale echipajului de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară (C.B.R.N.), avizarea rutelor de transport al deşeurilor periculoase etc.).
O altă misiune importantă pe linie de protecţie civilă desfăşurată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” o reprezintă pregătirea organismelor/structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi a populaţiei, salariaţilor, studenţilor, elevilor şi preşcolarilor, pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi a măsurilor pe care trebuie să le aplice în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc.
În ceea ce privește pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă, în anul 2019, au fost desfăşurate peste 2400 de activităţi cu personalul cu atribuţii pe această linie, 62 de exerciţii de alarmare publică şi antrenare a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, 1250 de exerciţii practice privind modul de comportare în situaţii de urgenţă, 1104 instruiri pe linia situaţiilor de urgenţă,
În perioada menționată, au fost desfășurate 2609 activități de informare preventivă, în cadrul cărora au fost instruiți peste 21.300 de participanți, iar în cadrul celor 162 astfel de activități și 164 de exerciţii de evacuare desfășurate la unitățile de învățământ au fost angrenați peste 25 000 de elevi, studenți, cadre didactice și personal auxiliar.
În anul 2019, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor s-au desfăşurat 14.809 misiuni ale subunităţilor de pompieri şi ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, în medie 40 de misiuni pe zi, pentru acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență, pentru stingerea incendiilor, asistenţa persoanelor, misiuni pirotehnice, intervenţii pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase etc..
Din cele 14.809 misiuni înregistrate, 2.782 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă altele decât cele medicale, 9.640 intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv 2.387 exerciţii şi recunoaşteri în teren.
Din cele 9640 de intervenţii ale echipajelor SMURD (o medie zilnică de 26,4 cazuri, în creștere cu cca. 8% față de anul 2018), 8347 au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă, 478 solicitări pentru asistenţă persoane, 287 cazuri pentru asigurarea personalului de intervenţie la incendii, 101 intervenţii pentru descarcerare, 30 intervenţii la incendii de vegetaţie şi altele, 14 cazuri de alte intervenţii.
Au fost înregistrate/monitorizate un număr de 3.505 transporturi de substanţe şi deşeuri periculoase.
Activitatea de înștiințare, alarmare, avertizare
În anul 2019, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Crişana’’ al judeţului Bihor, a organizat şi desfăşurat bilunar, antrenamente privind transmiterea mesajelor de înştiinţare. Antrenamentele de transmitere a mesajelor de înştiinţare s-au desfăşurat în ipoteza prognozării unor fenomene meteorologice periculoase (ninsori, viscol, ger, precipitaţii abundente), mesajele fiind transmise către membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
În perioada analizată, au fost primite 365 informări, avertizări şi atenţionări meteorologice, din care: 245 de atenționări cod galben, 82 de avertizări cod portocaliu, 5 avertizări cod roșu și 33 de informări, care au fost retransmise prin 56.441 mesaje SMS, 2.318 FAX şi 2.161 e-mailuri, membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi instituţiilor cu funcţii de sprijin.
În vederea obţinerii unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor dedicate şi gradul de acoperire acustică, precum şi pentru antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale şi pregătirea populaţiei pentru cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, cu excepția lunilor mai și iunie, s-au organizat şi desfăşurat antrenamente/exerciţii pentru verificarea funcţionării sirenelor de alarmare publică, prin acţionarea acestora, în intervalul orar 10.00 – 11.00.
Misiuni pirotehnice
În data de 30.07.2019 a fost organizată și desfășurată o misiune de distrugere a muniţiilor rămase neexplodate, găsite pe raza judeţului Bihor în perioada iulie 2018 – iulie 2019, fiind distruse 439 de muniții și elemente de muniție: 26 de proiectile artilerie de diferite calibre, 60 de lovituri aruncător, 2 grenade defensive/ofensive și 351 de cartuşe și elemente muniţie.
În anul 2019, au fost executate 33 misiuni specifice de cercetare, identificare, detectare, ridicare, transport şi depozitare a muniţiilor, pe timpul cărora care au fost asanate: 25 de proiectile de diverse mărimi, 3 grenade de mână defensive, 47 de bombe de aruncător și 120 muniții și elemente de muniție.
Misiuni ale echipajului de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (C.B.R.N.)
În anul 2019, s-a asigurat prezenţa operativă a echipei de primă cercetare şi evaluare CBRN la un număr de 37 intervenţii, cele mai importante fiind:
În data de 04.02.2019, echipajul C.B.R.N. a fost mobilizat în Ștei, în urma producerii unei explozii urmate de incendiu, la o hală din cadrul unei staţii de îmbuteliere gaz, eveniment soldat cu rănirea a șapte persoane și pentru gestionarea căruia a fost activat Planul Roşu de Intervenţie;
În data de 12.03.2019, în urma sesizării primite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, cu privire la detectarea unei surse cu un nivel de radiație în interiorul unui autocamion care transporta deșeuri, detectare realizată în momentul cântăririi camionului în incinta unei platforme industriale situate pe strada Viilor din localitatea Chiștag, echipajul C.B.R.N. a fost mobilizat la fața locului pentru a participa la gestionarea situației de urgență semnalate;
În data de 18.03.2019, echipajul C.B.R.N. a acționat pentru gestionarea unei situații de urgență (incendiu cu degajări mari de fum) produsă la o societate comercială de pe strada Petre Carp din municipiul Oradea, al cărei domeniu de activitate îl constituie colectarea și reciclarea deșeurilor.
În data de 05.12.2019, echipajul C.B.R.N. a intervenit la o fermă de pui din localitatea Ciumeghiu, unde opt din cele 18 persoane aflate la serviciu, prezentau cefalee și dificultăți de respirație, ca urmare a intoxicării cu substanță necunoscută. În urma cercetărilor efectuate de echipajele CBRN în clădirea din care angajații se autoevacuaseră în urma simptomelor resimțite, s-a detectat prezența monoxidului de carbon acumulat din cauza faptului că halele din interiorul acesteia, dotate cu un sistem de încălzire pe gaz, nu au fost ventilate corespunzător.
feb. 28, 2024 0
feb. 26, 2024 0
feb. 23, 2023 0
feb. 23, 2023 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0