Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
iun. 28, 2017 Florin Coman Actualitate 0 3174 vizualizari
Cu zile toride anunţate de meteorologi, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor scoate de la naftalină poveţele anti-caniculă. Specialiştii atrag atenţia că este obligatorie hidratarea. Dar nu cu băuturi alcoolice! „Consumaţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe şi legume) fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 min. Lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, muşeţel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite”, transmite DSP.
De asemenea, alimentaţia trebuie să fie una uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii – recomandate sunt carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele precum şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin, asigură în mod constant hidratarea organismului (o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă).
„Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Evitaţi sau măcar limitaţi consumul de grăsimi şi dulciuri concentrate. Încercaţi să staţi cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră. Evitaţi ieşirile şi activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 11-18. Este indicat ca plimbările să se facă dimineaţa şi seara”, informează inspectorii de sănătate publică. Desigur, nu toată lumea poate rămâne acasă în timpul zilei. „Dacă este necesar să ieşiţi, încercaţi să staţi sau să mergeţi mai mult prin zonele cu umbră. Protejaţi-vă capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. Purtaţi haine de culoare deschisă, subţiri, comode; de preferat sunt cele din in şi bumbac; evitaţi-le pe cât se poate pe cele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aveţi la îndemână o sticlă cu apă”, mai spun cei de la DSP Bihor. Se mai recomandă ca cetăţenii să facă duşuri cu apă călduţă, cât mai des şi pot fi utilizate spray-uri cu apă minerală pentru hidratarea pielii.
„În interiorul locuinţei staţi în camerele cele mai răcoroase. Dacă nu aveţi o cameră răcoroasă, apelaţi la un ventilator sau la un aparat de aer condiţionat pentru a răcori atmosfera. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32° Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine)”, se mai arată în comunicatul de azi (28 iunie) al DSP Bihor.
E perioadă de vacanţă şi concedii. Potrivit medicilor, oamenii trebuie să evite expunerea la soare (plaja) între orele 11-18, când razele sunt foarte puternice. „Nu uitaţi de protecţia capului, a ochilor, a buzelor. În cazul în care suferiţi de anumite afecţiuni, cereţi sfatul medicului înainte de a vă expune la soare. Dacă aţi făcut insolaţie, aveţi nevoie de săruri minerale pe care le puteţi asigura prin consumul de supe de legume şi sucuri de fructe. Se mai recomandă alimente cu aport mare de potasiu şi magneziu, cum ar fi: bananele, pepenele galben, lintea, cartofii, mazărea, fasolea boabe şi soia. Evitaţi expunerea la soare câteva zile, utilizaţi produse pentru calmarea arsurilor solare, iar dacă simptomele se agravează sau se prelungesc, consultaţi medicul”, scrie Biroul de Presă al DSP.
Persoanele cele mai vulnerabile în perioade cu călduri excesive sunt copiii, vârstnicii şi cei care suferă de diverse afecţiuni. „Nu lăsați copiii în încăperi insuficient ventilate sau în autoturisme staționate la soare. Evitați deplasările pe distanțe lungi, în mașini fără climatizare. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, mai cer specialiştii.
În vederea asigurării unui confort în locuinţe, în ciuda caniculei, ar fi bine ca cetăţenii să ia măsuri precum: închiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelelor şi/sau draperiilor, a se ţine ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, deschiderea geamurilor seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă. De asemenea, ar trebui reduşi timpii de folosire a becurilor sau scăderea intensităţii acestora. Nu în ultimul rând, aparatele electrocasnice de care nu este nevoie ar trebui scoase din priză.
sept. 17, 2024 0
sept. 16, 2024 0
iul. 15, 2024 0
iul. 12, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0