Actualizat decembrie 24th, 2024 7:11 PM
iun. 23, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 3311 vizualizari
Aspectul de pe planşe al malului stâng al Crişului Repede, aşa cum ar urma să arate zona după amenajarea prezentată recent de Primărie şi ABA „Crişuri”, se loveşte de un protest scris al Centrului Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE). Preşedintele acestei entităţi, Florin Budea, atrage atenţia că ne paşte dispariţia unei noi zone verzi, parte a plămânului verde al urbei, chiar în centrul oraşului. Budea reclamă, de asemenea, că implementarea proiectului a început, practic, aproape instantaneu cu anunţarea detaliilor despre şantier, fără dezbateri publice.
Calificând proiectul drept o „operă distructivă” iniţiată de Ştefan Seremi (PD) pe când era preşedinte al CJ Bihor şi pusă în practică de nişte „trişti epigoni stăpâni peste urbe”, liderul CRSE atrage atenţia asupra pericolelor scoaterii din peisaj a acelui spaţiu verde. Un loc care, recunoaşte Florin Budea, nu e cel mai salubru din lume, dar ar putea fi igienizat periodic. În rest, „în această zonă a Crişului Repede există încă viaţă, păsări care au cuiburi în copaci şi peşti care trăiesc printre rădăcinile şi crengile scufundate ale sălciilor. În sezonul rece, ne place să admirăm lebedele, cormoranii, raţele sălbatice, egretele şi pescăruşii care se refugiază aici. Iarna aceasta îi va aştepta o surpriză. Credeţi că o să le placă?”, descrie şi întreabă retoric fostul ziarist orădean.
Preşedintele CRSE nu merge mai departe de cealaltă lucrare a ABA „Crişuri”, între podurile Dacia şi Intelectualilor: „Grinda de beton a ucis sălciile, ale căror rădăcini nu mai primesc apă suficientă prin sol. Diferenţa în ceea ce priveşte starea vegetaţiei este vizibilă, dacă aruncăm o privire spre celălalt mal. Acolo, fiindcă nu s-au făcut lucrări, vegetatia o duce mai bine. Sau e destul să ne uităm la malul drept, chiar vizavi de noul şantier. Pe ici, pe colo, lucrarea a luat-o la vale. Din loc în loc, rocile care, chipurile, ar trebui sa dea un aspect natural malului s-au scufundat sau au fost duse de ape. Oare nu mai există nicăieri în bazinul Crişurilor câmpuri ori sate ameninţate de inundaţii şi, din lipsă de ocupatie, ABA trebuie să smulgă cu excavatoarele, din rădăcini, copacii Oradiei?”.
În numele organizaţiilor ecologiste care formează CRSE, Florin Budea cere ca ABA şi Primăria să nu mai arunce bani „degeaba, pe lucrări proaste şi inutile”, arătând că malul la care se intervine acum „e stabil de mai bine de 50 de ani şi este aşa tocmai datorită rădăcinilor care îl susţin”. În mod evident, având deja experienţa unor luări de poziţie similare care nu au avut niciun efect asupra unor proiecte contestate şi controversate, conducerea oraşului mergând mereu înainte cu planurile sale fără să bage în seamă sesizările, Florin Budea se arată convins că amenajarea malului stâng va fi făcută. „Nu ne facem iluzii. Ştim că aceia care au puterea sunt convinşi că au întotdeauna dreptate, dar măcar să se ştie că nu toţi orădenii sunt ignoranţi sau nepăsători”, transmite liderul CRSE.
iul. 18, 2017 0
iun. 28, 2017 0
iun. 28, 2017 0
iun. 21, 2017 0
dec. 24, 2024 0
dec. 24, 2024 0
dec. 24, 2024 0
dec. 24, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!