Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 31, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 7108 vizualizari
După aproape 7 ani de la inaugurarea festivă, Clinica de Stomatologie de la parterul Facultății de Medicină și Farmacie (FMF) e la un pas de a-și împlini menirea. Grație unui parteneriat între Universitatea din Oradea și Consiliul Local și mulțumită implicării consilierului Sebastian Lascu, la clinica din Parcul 1 Decembrie vor putea fi tratate urgențe dentare. Principalii beneficiari, într-o primă fază, vor fi cetățenii din evidențele ASCO (n.b.: un Regulament în acest sens urmând să fie aprobat în ședința de plen de azi, 31 martie, al legislativului municipal) și în special minorii care au legătură cu Asociația SOS Autism, respectiv cei care suferă de sindromul Down. De ce aceștia? Pentru că, după cum au explicat protagoniștii proiectului, copiii cu pricina sunt foarte greu de controlat chiar și atunci când nu au dureri, însă dacă se ajunge în scaunul stomatologului lucrurile devin mult mai dificile.
Practic, proiectul care demarează azi este legat de un aparat de inhalosedare, care ajută medicul să își facă treaba și în caz de pacient precum cel descris mai sus, respectiv unul care dovedește o palpabilă teamă de dentist. În valoare de 15.000 de euro, mașinăria prezentată joi la Clinica de Stomatologie face ca pacientul să uite de durere. De fapt, cel din scaun e tranferat într-o lume euforică, înmiresmată, indusă de mixtura de gaze utilizată, dar nimeni să nu se gândească la o situație similară cu consumul de plante etnobotanice.
Potrivit specialiștilor, pacientul rămâne mereu conștient, doar că nu simte durerea sau pur și simplu uită de ea. Starea de conștiență e obligatorie din două motive: pentru ca stomatologul să poată comunica cu pacientul, explicându-i pas cu pas ce urmează să îi facă, dar și pentru a fi excluse situațiile în care medicul să fie acuzat că s-a comportat nepotrivit / indecent profitând de eventuala stare de inconștiență a celui tratat.
La prezentarea aparatului, pe lângă consilierul Lascu, a fost la apel și decanul FMF, senatorul Florian Bodog. Acesta a subliniat importanța colaborării cu Municipalitatea și s-a referit la lungile lupte birocratice pe care a trebuit să le ducă pentru ca Clinica de Stomatologie să aibă toate avizele necesare în vederea derulării unei asemenea activități. De știut că intervențiile stomatologice de urgență vor fi suportate de administrația locală până la plafonul (de moment) de aproape 1.000 de euro pe lună. Urmează ca, și pe baza Regulamentului care va fi pe masa consilierilor locali în ședința de joi, 31 martie, să fie întocmite liste cu persoanele care ar urma să fie tratate. Ele vor fi apoi invitate la clinică pentru un screening în vederea planificării personalizate a intervențiilor. În viitor, nu e exclus ca, pe baza unui tarif la care se va lucra, studenții din anii terminali, respectiv cadrele didactice de la FMF, specializate în domeniul Stomatologiei, să presteze servicii de urgențe dentare la clinica respectivă. Noutățile privind aceată posibilitate vor fi anunțate în momentul în care lucrurile vor fi stabilite.
mart. 10, 2021 0
feb. 25, 2021 0
nov. 23, 2020 0
sept. 23, 2020 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0