Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
mart. 30, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2435 vizualizari
Dacă Legea finanțării partidelor politice, adoptată de Camera Deputaților, va fi promulgată și va trebui să fie respectată, la alegerile locale din 2016 „aproape că nu va fi campanie deloc”. Asta spune deputatul Szabo Odon. Reprezentantul UDMR se distrează când citește fragmente din actul normativ și își permite să facă asta deoarece formațiunea din care face parte nu primește finanțare din același fond cu partidele politice.
Recent, parlamentarul a atras atenția asupra unor anomalii trecute în lege, principalele motive de distracție fiind cele legate de sumele maxime permise a fi cheltuite în campania electorală. Szabo spune că în textul legii figurează sume mai mult decât ridicole, ele nepermițând derularea unei promovări electorale nici măcar decente. Spre exemplu, într-o comună, un partid nu va avea voie să depășească suma de 1.050 lei în cazul listei pentru consiliul local, iar candidatul pentru funcția de primar se va putea întinde până la maximum 5.250 lei. „Se sare calul”, consideră Szabo Odon, care susține că o campanie electorală trebuie făcută tocmai pentru ca cetățenii să fie bine informați și să voteze în cunoștință de cauză. Nici în orașe nu e mult mai permisivă legea: 3.150 lei / lista de consilieri, respectiv 7.350 lei pentru funcția de primar. În cazul municipiilor simple (ex.: Beiuș, Salonta), partidele vor fi limitate la 5.750 lei (la Consiliul Local) și la 10.500 lei (la primar). Legea pare cruntă și cu municipiile reședință de județ (precum Oradea); aici, candidații pentru funcția de primar vor trebui să se descurce din maximum 52.500 lei, în timp ce listele pentru consiliul local vor putea avea parte de promovare în limita a 31.500 lei. „Cunosc ziar orădean care a încasat mai mult de atât în precedenta campanie locală”, a declarat Szabo Odon, care critică acest fel de limitare a cheltuielilor, mai ales că se va putea ajunge în situația absurdă în care un candidat nu va putea nici măcar să aibă pliante electorale prin care să își promoveze programul propus cetățenilor.
O altă prevedere a legii pe care deputatul UDMR o consideră aberantă este cea referitoare la articolele de presă din perioadele electorale. Conform Articolului 29 din acest act normativ votat de Camera Deputaților, vor fi sancționabile materialele care depășesc „limitele activității jurnalistice de informare”. O ambiguitate evidentă care ar urma să fie deslușită de Biroul Electoral Central (sau, după caz, Municipal, respectiv Județean). Cu alte cuvinte, sunt șanse să plouă cu sesizări și reclamații privind articolele publicate în diverse organe de presă, chiar și libertatea de exprimare fiind vizată. Szabo Odon spune că a propus eliminarea acestui paragraf din textul de lege, însă numai UDMR ar fi votat pentru acceptarea propunerii bihoreanului. Iar Camera Deputaților a fost structura decizională după ce, culmea, legea a picat la Senat. În opinia deputatului Szabo, președintele Klaus Iohannis nu ar trebui să promulge legea, aceasta necesitând reexaminare.
oct. 19, 2023 0
mart. 02, 2023 0
dec. 07, 2020 0
nov. 13, 2020 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0