Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mart. 10, 2015 Andrei Şandor Administrație 0 1924 vizualizari
Municipalitatea a făcut publice rezultatele sondajului de opinie realizat sub coordonarea profesorului universitar Adrian Hatos (foto) de la Facultatea de Științe Socio-Umane de la Oradea, menit a măsura nivelul la care proiectul de fuziune cu Sânmartinul este cunoscut. De asemenea, s-a urmărit stabilirea situației potențialei prezențe la vot în cazul celor care au declarat că știu de Referendum și că vor și participa la consultarea din 10 mai.
Cercetarea sociologică, derulată în perioada 9 – 28 februarie (în Oradea) și între 23 februarie – 4 martie (în Sânmartin), scoate în evidență aspecte pe care primarul Ilie Bolojan le-a creionat deja. Printre cele mai importante concluzii sumare ale sondajului de opinie se numără faptul că locuitorii din comună cunosc în proporție mai mare subiectul unificării și pe cel al Referendumului. În chimb, cei mai mulți dintre cei întrebați nu sunt foarte încântați de perspectiva de a deveni municipiu, prinicpala groază fiind cea legată de creșterea taxelor și impozitelor locale. În același timp, orădenii nu sunt foarte la curent cu chestiunea fuziunii administrative, dar cei care știu despre ce este vorba s-au manifestat mai mult pro decât contra. Cu alte cuvinte, campania de informare despre Referendum și despre avantajele unificării se va axa pe teme principale diferite. În Oradea se va merge pe atragerea la urne a oamenilor (pentru atingerea cvorumului necesar pentru validare). „Vor fi probleme de participare la vot în Oradea”, a precizat și sociologul Hatos.
Interesant de observat este modul în care subiecții sondajului se raportează la problematica fuziunii administrative. Aproape jumătate dintre locuitorii din Sânmartin care au răspuns întrebărilor consideră că unificarea este în beneficiul Oradiei și doar 3% dintre cetățenii comunei spun că e favorabilă Sânmartinului. Iar 33% dintre orădenii întrebați au recunoscut că (încă) nu-și dau seama cine va beneficia de pe urma fuziunii, dacă ea va fi realizată. De asemenea, din datele prezentate marți (10 martie) rezultă că majoritatea persoanelor mai în vârstă din comuna vecină sunt pentru unificare, în timp ce tineretul de acolo refuză această mișcare administrativă. Vă invităm să descărcați Rezumatul rezultatelor sondajului de opinie.
Potrivit lui Adrian Hatos, 557 de orădeni și 246 de cetățeni ai Sânmartinului au fost întrebați despre fuziune și despre referendumul din 10 mai. Două dintre întrebări au fost fără răspunsuri impuse, deci oamenii au avut ocazia să identifice liber avantajele și dezavantajele unificării. Chestionarele au fost prezentate la domiciliile cetățenilor. City managerul Eduard Florea spune că vor mai fi făcute două asemenea cercetări sociologie. Una dintre ele va măsura eficacitatea campaniei de promovare a referendumului din 10 mai, iar ultima va măsura efectiv intenția de vot chiar înainte de scrutin.
sept. 18, 2021 0
iun. 11, 2016 2
mai 29, 2016 0
mai 26, 2016 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0