Actualizat noiembrie 22nd, 2024 3:12 PM
mart. 26, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1351 vizualizari
Viceprimarul Mircea Mălan a avut plăcerea să iasă pe teren azi cu ziariștii orădeni pentru a-i anunța deararea unuia dintre cele mai importante investiții ale Municipalității din ultimii ani: înlocuirea magistralelor de termoficare 1 și 3.
Lucrarea va începe în Rogerius, pe str. Podului, urmând ca săpăturile să continue, în funcție de ritmul de muncă, pe Bulevardul Dacia. Proiectul este în valoare de aproximativ 12 milioane de euro, licitația fiind adjudecată de o asociere de două firme: Construcții Bihor SA (controlată de președintele PDL Bihor, Găvrilă Ghilea) și Energomontaj SA. După cum a explicat viceprimarul Mălan, într-o primă fază se va lucra mai ales pe tronsoanele supraterane, „hora” deschizându-se cu zonele care nu presupun oprirea furnizării agentului termic. De asemenea, se dorește luarea de măsuri pentru ca circulația rutieră să nu fie îngreunată. Sau pentru ca disconfortul șoferilor să fie cât se poate de mic.
Pe ruta magistralei 1, străzile afectate de lucrări vor fi: Uzinelor, Calea Borșului, Bulevardul Dacia, Muzeului, Șirul Canonicilor, Parcul Petofi, Calea Republicii, Bărăganului, Gheorghe Doja, Piața Creangă, Menumorut, Episcop Roman Ciorogariu, Nicolae Iorga, Mihai Eminescu, Aluminei, Șelimbarului, Sovata, Transilvaniei, George Călinescu, Fagului, Iza, Spartacus, Constantin Brâncuși, Decebal, Ovidiu, Alexandru Odobescu, Partenie Cosma și Louis Pasteur. Cât despre lucrările la magistrala 3, ele vor face deranj pe străzile Podului, Traian Lalescu, Călugăreni, Cosminului, Bernard Shaw, Italiană, Camille Flamarion, Ioan Cantacuzino, Mihail Sadoveanu, Blaise Pascal, Bârsei, Zimbrului, Milcovului, Volga, Michelangelo, Galileo Galilei, Lacul Roșu și Berzei.
Șantierul presupune schimbarea vechilor conducte, care generează enervant de des avarii, cu altele noi, preizolate. Acestea vor fi montate, în majoritatea cazurilor, direct în pământ, pe un strat de nisip. Acolo unde e necesar, conductele noi vor fi și deasupra solului, amplasate pe stâlpii de beton existenți. Scopul acestei investiții este în special reducerea pierderilor din sistemul de transport și distribuție al agentului termic. Proiectul mai prevede instalarea de vane noi de secționare (cu acționare electrică sau manuală) în cămine de vane noi sau reabilitate. De asemenea, va în Oradea va funcționa un sistem de semnalizare și alarmare a spargerii conductelor.
În vizor sunt acum 17,5 km de conducte termice. În cel mai rău caz, lucrările demarate acum vor fi finalizate în 2015. Speranța este, totuși, ca firmele care implementează proiectul investițional să termine până la finalul anului curent. Finanțarea provine prin intermediul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”, banii fiind asigurați prin POS Mediu.
mai 05, 2023 0
dec. 31, 2021 0
oct. 27, 2021 0
mai 05, 2021 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0