Actualizat ianuarie 17th, 2025 11:51 PM
mart. 26, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 2632 vizualizari
La peste 24 de ore de la anunțul-șoc al ministrului Korodi Attila despre amenda de 33 milioane de euro dată societății Electrocentrale Oradea SA, administrația locală tace pe marginea subiectului. Nu a fost emis niciun comunicat de presă pe această temă și niciun conducător local nu a socotit necesară luarea unei poziții oficiale, publice, a administrației orădene. Întrebați despre subiect de unii ziariști, atât primarul Ilie Bolojan, cât și administratorul special al firmei, Stănel Necula, au răspuns că habar nu aveau de această amendă colosală. Greu de crezut, având în vedere că se știa de ani de zile că CET e un cartof extrem de fierbinte, nu doar prin prisma calității serviciilor oferite, dar și din punct de vedere financiar. Tot ce mai lipsea era o astfel de palmă.
Fostul comisar-șef adjunct din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, orădeanul Radu Pentie, nu crede că administrația locală nu a știut despre problema cu certificatele de emisie și, prin urmare, nu crede nici că autoritățile competente nu au transmis nicio înștiințare oficială privind amenda de peste 120 de milioane de lei.
Miercuri, 26 martie, la solicitarea bihorstiri.ro, Pentie a declarat: „Mi-e greu să cred. Eu știu că sunt transmise în mod repetat anumite informații, mai ales când vorbim de penalități atât de mari. Mi-e greu să cred că nu s-a comunicat (despre amendă) CET-ului și Primăriei care, prin Consiliul Local, administrează CET-ul”. Fostul comisar-șef adjunct al Gărzii Naționale de Mediu e cu atât mai nedumirit cu privire la netranspirarea, până acum, a penalizării imense dictate de Comisia Europeană cu cât asemenea amenzi „nu vin de pe o zi pe alta”, ea fiind o consecință a unor probleme cu certificatele verzi despre care s-a mai scris în presă.
De altfel, Radu Pentie susține că a atras atenția conducerii municipiului cu privire la posibile mari probleme în relația cu Comisia Europeană încă din primul mandat al lui Ilie Bolojan, pe când lucra la Garda Națională de Mediu. Fostul comisar-șef adjunct susține că a discutat cu primarul și cu viceprimarul de atunci, Gheorghe Carp, atrăgându-le atenția edililor că Oradea va avea de pătimit și din cauza neconformării aferente normelor de protecția mediului, împotriva României putându-se declanșa procedura de infringement pe tema CET (n.b.: amenda fiind de aproximativ 200.000 euro pe zi, conform celor spuse de fostul comisar-șef adjunct). „Atunci am fost asigurat că până la sfârșitul anului 2012 nu vor mai fi probleme și că vom avea centrală pe gaz. Suntem deja în 2014, problema nu s-a rezolvat și sunt șanse mari să rămânem în aceeași situație. Penalitățile pe caz de infringement sunt foarte mari…”, a spus azi Pentie. Acesta și-a bazat temerile pe faptul că la sfârșitul anului 2013 urma să expire Autorizația de Mediu (pentru CET), situație problematică chiar și luând în calcul termenul de derogare de 6 luni. Practic, Electrocentrale Oradea trebuia să facă niște investiții în vederea conformării la normele de poluare europene, aspect prevăzut inclusiv în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. „Investițiile nu s-au făcut. Ba mai mult, au fost făcute și modificări în Autorizația de Mediu, fiind prevăzute trepte de modernizare astfel încât la finalul anului 2013 să nu mai fie probleme cu filtrele”, explică Radu Pentie. El crede că modificările au fost operate în speranța că centrala pe gaz va fi operațională la sfârșitul anului trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat. „Încă suntem pe cărbuni, autorizația expiră în iunie și putem ajunge în situația de infringement”, precizează fostul șef de la Garda Națională de Mediu.
ian. 17, 2025 0
ian. 17, 2025 0
ian. 13, 2025 0
ian. 05, 2025 0
ian. 17, 2025 0
ian. 17, 2025 0
ian. 17, 2025 0
ian. 17, 2025 0