Actualizat noiembrie 25th, 2024 9:46 AM
apr. 25, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2550 vizualizari
După aproximativ 90 de minute de dezbateri pe subiect, care s-au desfăşurat într-o stare de tensiune maximă (cu protestatari în sală, dar şi în piaţeta din Parcul Traian), Consiliul Judeţean a votat adoptarea bugetului propus de Executivul PSD / UDMR / ALDE. Scor final: 18 – 16. Rezultatul a fost primit cu urale şi aplauze de către angajaţii care au venit la şedinţă temându-se că nu îşi vor încasa lefurile dacă bugetul nu trece. Şansa salariaţilor de la CJ şi din instituţiile subordonate a fost întruchipată de consilierul liberal Cornel Borza. Acesta, aparent, a votat din greşeală. Cu toate că, iniţial, deşi jurnaliştii au insistat să-i stoarcă o declaraţie pe marginea votului dat, folcloristul a spus că nu are nimic de zis. Situaţia este cel puţin interesantă, nu doar din cauză că Borza (foto – arhivă bihorstiri.ro) a trădat PNL şi intransigenţa preşedintelui de filială Ilie Bolojan, ci şi pentru că, fiind angajat al Teatrului Regina Maria (la Ansamblul Profesionist „Crişana”), s-ar putea ca el să fi fost nevoit să se abţină. Una peste alta, deocamdată, buget există, deci tensiunea de tăiat cu cuţitul a dispărut.
Parcul Traian, clădirea Prefecturii şi sala de plen au devenit militarizate azi, 25 aprilie. Efective importante de Poliţie şi Jandarmerie au fost direcţionate spre acea zonă a urbei, ştiindu-se de chiar 2 mitinguri anunţate. Inclusiv jurnaliştilor li s-a cerut să se legitimeze la intrarea în partea de clădire în care se află sala de şedinţe, cu toate că aceste întruniri sunt publice şi oricine are dreptul să participe la ele. După episodul cu constituirea CJ, în vara anului 2016, azi ar fi putut fi cea mai profitabilă acţiune de vânzare de bilete pentru spectacolul politic şi administrativ. Cu valenţe de ipocrizie demnă de clasa politică. În sală, de parcă nu era de ajuns conflictul politic dintre PSD / ALDE / UDMR şi PNL Bihor, au fost şi două tabere de manifestanţi cu pancarte / bannere: angajaţii din CJ şi structuri subordonate, respectiv reprezentanţi ai Oradea Civică (#rezist), cei care au profitat de ocazie pentru a afişa sloganul „Fără penali în funcţiile publice”. Iar la finalul dezbaterilor pe buget, respectivii s-au dus la cei din prezidiu pentru a le cere semnătura de susţinere a demersului iniţiat de USR.
Aşa cum era de aşteptat, luările de cuvânt aferente temei principale a şedinţei de azi au alunecat rapid pe panta politică. Şi nici nu e de mirare, din moment ce, în urmă cu 2 zile, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat că grupul liberal nu va vota proiectul, în ciuda faptului că pe rol sunt şi salariile angajaţilor, dacă Executivul nu acceptă condiţiile Opoziţiei. Lucru cu care Puterea nu a fost de acord. Şi preşedintele Pasztor Sandor, şi vicepreşedintele Ioan Mang au acuzat liberalii de boicot permanent şi inutil la comanda lui Bolojan, de dezinteres pentru salariaţii CJ şi ai instituţiilor subordonate şi de încercare de şantaj la adresa conducerii judeţului. Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu a reluat câteva teze prezentate de şeful său de partid, Ilie Bolojan, arătând că unele primării liberale nu au primit bani de la actuala conducere a judeţului. În replică, Pasztor şi Mang au încercat să le explice tuturor celor prezenţi, din nou, că banii pentru unităţile administrativ teritoriale (adică sumele despre care din start se ştie că sunt împărţite politic) nu fac parte din proiectul de buget de azi. Preşedintele PSD Bihor a şi precizat că e dispus să se aşeze la negocieri pe acei bani, dar numai dacă liberalii dau dovadă de caracter şi adoptă bugetul propus, cel de care depind 3.000 de angajaţi şi familiile lor. De asemenea, Ioan Mang le-a atras atenţia celor de la PNL că e ultima şansă pentru ei de a intra în normalitate şi că, dacă nu trece bugetul în şedinţa de azi, coaliţia de la conducerea Bihorului nu va mai negocia nimic cu conducerea PNL pentru banii destinaţi primăriilor, urmând ca sumele să fie distribuite stric în contextul legii. Din nou, liderul social-democrat a declarat că preşedintele Bolojan ar vrea să împartă el banii judeţului către primarii PNL.
Reacţiile liberalilor au venit de la Avrigeanu, Gheorghe Neag şi Călin Gal. Asta după un expozeu mai mult tehnic al social-democratului Ioan Gheorghe Ţara. Acesta a vorbit şi despre propunerea PNL ca legislativul judeţean să se întrunească într-o şedinţă extraordinară, după minivacanţa de 1 mai, şi să fie dezbătut şi votat un alt proiect de buget. Propus de PNL. Lucru cam imposibi, căci, potrivit legii, Executivul propune bugetul. Opoziţia sau orice alt partid/consilier nu poate face decât să vină cu amendamente. Lucru care nu s-a întâmplat, deşi liberalii au acces la proiectul de buget încă din ianuarie. Vicepreşedintele Traian Bodea, responsabil de Direcţia Economică, a menţionat că niciun consilier liberal nu a depus vreun amendament la proiectul de buget.
Interesantă a fost luarea de poziţie a liberalului Dacian Foncea, care a contestat stilul lui Ioan Mang de a pune problema, arătând că, chipurile, Ilie Bolojan nu este zeul suprem al PNL Bihor şi că în formaţiunea condusă de primarul Oradiei există democraţie şi libertate de opinie. Foncea i-a cerut liderului PSD Bihor să se comporte ca un intelectual adevărat, să nu-i „sfădească” mereu pe cei din Opoziţie (pentru că aceasta nu e vinovată de incapacitatea Puterii actuale de a conduce CJ), să nu coboare în mocirlă, să nu politizeze discuţiile şi să nu se tot războiască cu Bolojan. Cu toate că, după cum a dezvăluit Mang (şi după cum a reieşit şi din conferinţa de presă susţinută de preşedintele PNL Bihor în ziua de 23 aprilie), de la primarul orădean porneşte vehemenţa cu care liberalii s-au opus bugetului propus de PSD/ALDE/UDMR. Cu toate că, de menţionat din nou, în proiectul de pe ordinea de zi a şedinţei de azi nu a fost vorba despre banii destinaţi primăriilor. Puţin afectat de sfaturile. Discuţiile au fost finalizate printr-o luare de cuvânt a liderului sindical de la DGASPC. Acesta le-a reamintit aleşilor bihorenilor că nu doar salariile angajaţilor şi personalului contractual depind de votul de azi, ci şi funcţionarea centrelor de plasament gestionate de CJ Bihor. Iar acolo sunt copii, mai ales, care au nevoie de grijă zilnică şi care nu au de a face cu jocurile şi conflictele politice.
O fi fost prezenţa angajaţilor (în sală şi în faţa clădirii)? O fi fost jena? O fi fost grija pentru propriul buzunar? Cert este că, cu votul liberalului Cornel Borza, proiectul de buget a trecut. Poate că a fost şi o strategie a PNL de a ţine în şah Executivul CJ până în ultima clipă, iar Borza să fi fost desemnat să „greşească” la vot. Vom vedea, în funcţie de represaliile ce vor urma la adresa artistului. Dacă vor urma.
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0