Actualizat octombrie 6th, 2024 12:47 AM
iun. 02, 2016 Daniel Ardelean OBIECTIV 0 4025 vizualizari
Aceasta-i întrebarea! Este de notorietate faptul că modul în care sunt aleși primarii influențează calitatea democrației la nivel local. Din acest motiv dezbaterile din ultima perioadă cu privire la modalitatea de alegere a primarilor – într-un tur de scrutin sau în două – cred că este una foarte importantă.
Se susține că sistemul de vot cu un singur tur ar fi mai ușor de înțeles de către cetățeni și ar presupune mai puține cheltuieli cu organizarea lor – bani luați din bugetele locale, bineînțeles. Astfel de alegeri – în două tururi – la “locale” am avut până în anul 2008 (inclusiv). Este adevărat că atunci Ilie Bolojan reuşea să câştige Primăria Oradea încă din primul tur de scrutin, cu un scor de puțin peste 50%, ceea ce a reprezentat o premieră pentru oraşul de pe Crişul Repede.
La alegerile locale din 2012, când câștigătorii au fost stabiliți în urma unui singur tur de alegeri, fiind ales candidatul cel mai bine plasat, au fost favorizați primarii aflați în funcție și partidele de care aparțineau. Este clar că aceștia dețin controlul asupra resurselor locale și pornesc din start cu un avantaj în campanie față de contracandidați. Mai mult, se pare că după mai multe cicluri electorale, opoziția tinde să devină tot mai slabă, iar șansa apariției unor competitori reali puternici scade.
Totodată votul într-un singur tur este mai puțin favorabil dezbaterilor privind problemele existente în localitate – prin raportare la votul în două tururi. Un singur tur de scrutin oferă mai puțin timp pentru organizarea de dezbateri publice, în special a celor în care candidații principali se confruntă direct. Un candidat care e sigur că ar ieși pe primul loc (cazul lui Ilie Bolojan de acum) nu ar avea motive să se expună în public. Și nici nu o face primarul nostru în funcție, aspirant la un nou mandat în fruntea Primăriei Oradea…
Mai mult, “turul doi” de scrutin stimulează candidații și partidele să identifice teme comune și să creeze alianțe pentru a obține majorități. Un primar ales fără o majoritate a voturilor (presupunând că și partidul care îl susține obține un procentaj similar) este obligat să negocieze ulterior, eventual să ofere resurse sau funcții foștilor contracandidați pentru a-și asigura o majoritate confortabilă în Consiliul Local.
În fine – dar nu în ultimul rând – alegerea într-un singur tur ridică probleme de reprezentativitate: un primar ales într-un singur tur, cu mai puțin de jumătate din voturile exprimate, are mai puțină legitimitate în comunitate decât un primar care a câștigat o majoritate a voturilor în turul doi. Chiar dacă alegerile în două tururi nu sunt o condiție suficientă pentru un nivel acceptabil al democrației la nivel local, rămânerea la un sistem de alegere a primarilor într-un singur tur are toate șansele să înrăutățească și mai mult această stare de fapt.
Ei bine, dacă la alegerile locale din 2012, primele “într-un tur”, Ilie Bolojan a fost dat câştigător al unui nou mandat de primar la Oradea, obținând un triumfător scor de 66%, cu mult peste cel clasat pe locul al doilea – Cseke Attila (UDMR), cu aproape 19%, rămâne de văzut câte voturi va lua acesta în 2016. Pentru că (nu-i așa?!?) guvernarea erodează… Fie ea pe plan local, ori național… Ea te ridică, dar tot ea te și coboară…
oct. 04, 2024 0
oct. 04, 2024 0
oct. 04, 2024 0
oct. 03, 2024 0
iul. 01, 2016 1
iun. 29, 2016 0
iun. 28, 2016 0
iun. 21, 2016 0