Actualizat mai 15th, 2025 12:13 AM
mai 15, 2025 Adrian Popa Actualitate, Învăţământ 0 59 vizualizari
Dacă luni a fost ziua „tinerelor speranțe” în cercetare, miercuri – 14 mai 2025, a avut loc momentul în care Universitatea din Oradea i-a elogiat pe acei cercetători ai săi care au confirmat deja în carieră.
Gala Excelenței în Cercetare „Universitas Varadiensis” 2025 este o manifestare ce face parte din evenimentele „Săptămânii științifice”. Evenimentul, care a s-a desfășurat în Aula Magna, a fost organizat pe trei secțiuni: Tineri cercetători, Excelență în domeniul cercetării, respectiv Muzică – Arte 30 de ani.
„Luna mai este luna în care sărbătorim știința și pe cercetători, onorând astfel universitatea noastră” a spus, în deschidere, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea. Vorbind despre ceea ce este cercetarea în universitatea pe care o conduce, rectorul acesteia, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a prezentat cifre. Universitatea din Oradea se mândrește să aibă 1.463 de persoane implicate în activități de cercetare; 932 de cadre didactice și 531 de doctoranzi. Sunt 108 profesori titulari coordonatori de doctorat, în 21 de domenii de cercetare. „Sperăm că numărul acestor domenii va crește, deoarece am depus trei dosare pentru acreditarea domeniilor: Inginerie – Calculatoare, Științe Politice și Științele Educației”, a precizat rectorul. O dată cu acreditarea acestora, a mai spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, Universitatea din Oradea va deveni prima universitate din țară, după numărul domeniilor de studii de doctorat pe care le gestionează.
Președintele Senatului Universității din Oradea, conf. univ. dr. Aurel Căuș a subliniat că cercetarea este preocuparea unanimă a celor care conduc astăzi instituția academică. „Am încercat ca, în primul rând, cei care se bucură de cele mai bune condiții să fie aceia care se ocupă de cercetare”, a afirmat conf. univ. dr. Aurel Căuș.
Prof. univ. dr. Sanda Filip, prorector al Universității din Oradea, a prezentat apoi o serie de date legate de activitatea de cercetare științifică desfășurată în instituția academică. „Este fantastic că universitatea noastră acoperă atât de multe domenii de cercetare”, a spus prof. univ. dr. Sanda Filip, precizând că universitarii orădeni sunt autori a 1979 articole științifice, publicate în jurnale de specialitate, alte 91 de materiale văzând lumina tiparului în reviste de profil. Prorectorul Universității din Oradea a mai remarcat „trendul foarte bun, la nivel național, în ceea ce privește publicarea materialelor științifice” și i-a rugat pe colegii săi să nu slăbească ritmul. Vorbind despre proiectele pe care Universitatea din Oradea și le-a adjudecat, prof. univ. dr. Sanda Filip a spus că, numai în acest an, ele sunt în număr de șase, implicând participarea a peste 1.000 de studenți. Prof. univ. dr. Sanda Filip a amintit și despre proiectele comune, derulate în cadrul alianței academice EU GREEN dar girate de Universitatea din Oradea: 5 programe de tip Blended Intensiv Program, 3 conferințe ce vor avea loc la Oradea, 2 proiecte de cercetare colaborativă, 4 mobilități dedicate cercetării.
Revenind la microfon, rectorul, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a îndemnat: „Vrem să rămânem în zona de excelență a cercetării. Vă asigur că suport bugetar există. Nu vă opriți!” În cadrul ceremoniei au primit „Premiul pentru Excelență în Cercetare” 7 tineri cercetători – cu vârsta de până la 40 de ani, ai Universității din Oradea, care au obținut mai mult de 10 puncte în indicatorul Hirsch, clasamentul mondial care măsoară cantitativ impactul și importanța activității științifice. Au fost, de asemenea, premiate 24 de cadre didactice ale Universității din Oradea care au obținut, în ultimul an, calitatea de abilitat în a coordona lucrări de cercetare pentru doctorat.
De un loc aparte în cadrul Galei s-au bucurat studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Arte. Motivul este unul special, artele academice orădene împlinesc 30 de ani de activitate. Dacă universitarii artiști plastici și studenții lor se pot mândri cu 2 expoziții personale internaționale, participarea la 4 competiții, 5 premii și participarea la 44 de expoziții internaționale colective, colegii lor de la muzică și-au trecut în palmares 17 premii de vârf, individuale și colective, precum și 19 concerte susținute pe scene de primă mărime din țară și din străinătate. Pentru toate acestea, 14 cadre didactice ale Facultății de Arte, de la departamentele de Arte Vizuale și Muzică, au primit și ele diplome pentru „Excelență în Cercetarea Științifică”.
Gala Excelenței în Cercetare „Universitas Varadiensis” 2025 a fost încununată de recitalul corului Departamentului de Muzică al Facultății de Arte și de o expoziție a tinerilor artiști, de la Departamentul de Arte Vizuale.
mai 13, 2025 0
mai 13, 2025 0
mai 13, 2025 0
mai 12, 2025 0
mai 15, 2025 0
mai 14, 2025 0
mai 14, 2025 0
mai 14, 2025 0