Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
sept. 14, 2013 Andrei Şandor Editorial 0 2426 vizualizari
De câteva zile, asistăm în oraș la o adevărată salubrizare. Sunt „măturate” de pe domeniul public „frumusețile” de chioșcuri de tip Tanari, care au fost băgate pe gâtul tuturor firmelor mari și mici care au intenționat să se ocupe în continuare de comercializare de presă și alte articole care pot fi vândute în asemenea incinte. Din start fac o precizare: sunt cu totul de acord cu demersurile Administrației Imobiliare Oradea de a pedepsi firmele care, din motive obiective sau subiective, nu au plătit cele necesare la bugetul Oradiei pentru ocuparea unor perimetre cu chioșcurile lor. Ceea ce cred eu că merită observat, în schimb, este perversitatea (poate nedorită) din decizia Primăriei de a impune acest tip de chioșcuri. Cele despre care, cu toată culoarea și civilizația pe care au adus-o în oraș, toată presa locală remarca în legislatura trecută că au niște prețuri exorbitante. Fie ele și noi, securizate, moderne și în stil cu arhitectura locului.
Încă de atunci, mai pe sub mustață, unii prevesteau că pe piața locală nu va mai putea rămâne decât o singură firmă, cea care avea de ani de zile rețeaua de chioșcuri bine dezvoltată (și bine ancorată pe lângă Puterea politică la modă). Dar, sincer, nici eu nu am vrut să cred așa ceva pentru că nu am prevăzut, pe moment, urmările deciziei Municipalității. Urmările uneia dintre multele decizii aplicate mai mult cu forcepsul. Cât a trecut? Vreo 3 ani? Iată că perversitatea de care aminteam mai sus devine vizibilă. Firmele mai mici, care probabil au luat credite pentru a putea satisface cele impuse de Primărie și pentru a achiziționa super-chioșcurile scumpe cât o limuzină de lux (sau și mai scumpe), dau chix, nu mai apucă să fie la zi cu plățile către Municipalitate și se trezesc scoase de pe piață. La propriu, căci macaralele le ridică literalmente chioșcurile, lăsând locuri libere în spațiu. Iar autoritățile spun că sunt „interesați să aibă parteneri contractuali serioși și onești” (sursa: comunicat al Primăriei). De parcă oamenii aceia nu ar fi dorit să își continue afacere.
Hingheriada a început în Rogerius și a continuat, conform promisiunii, în zona centrală (ex.: la Podul Mic, la Parcul 1 Decembrie etc.). Ați ghicit: niciunul astfel de obiect nu face parte din rețeaua firmei mari și dezvoltate (și bine ancorate pe lângă Puterea politică la modă). Dar eu nu critic firma. Ea a putut să se conformeze și să fie la zi cu plățile. Bravo ei! Ceea ce nu mi se pare în regulă este acest ciudat stil de administrație liberală care, în loc să încurajeze și micile firme, lăsându-le o marjă mai largă de manevră în anumite chestiuni, parcă e pusă pe faultat.
Iar la această perversitate economică (repet: poate/sper că nedorită de administrația locală) se adaugă, oarecum, și partea cealaltă: sunt din ce în ce mai puține locurile în care orădenii mai pot cumpăra ziare și reviste. Chiar și acest aspect ar trebui să dea de gândit.
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0