Actualizat septembrie 10th, 2024 3:07 PM
aug. 09, 2024 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Frontpage 0 657 vizualizari
Dacă în luna ianuarie 2024, Consiliul Local a aprobat înființarea unui parc industrial de specializare inteligentă, precum și depunerea spre finanțare a proiectului „Înființarea parcului de specializare inteligentă Oradea”, în cadrul ședinței de azi, 9 august, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici necesari realizării celui de-al doilea parc de specializare inteligentă din Oradea.
Aprobarea era necesară datorită faptului că la data de 14.08.2024 se închide apelul de proiecte privind Sprijinirea dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă, iar Primăria Oradea intenționează să depună cerere de finanțare în vederea realizării obiectivului de investiții în cadrul apelului de proiecte cu titlul PRNV/2023/132.A.1/1, Prioritatea 1: O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice, Obiectiv specific 1.3: Intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive.
Proiectul va fi depus spre finanțare de Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, iar studiul de fezabilitate a fost elaborat sub coordonarea ADLO.
Al doilea parc de specializare inteligentă din Oradea va fi amplasat pe strada Corneliu Baba, pe o suprafață de 195.123,00 metri pătrați, iar parcul se va racorda la drumul de legătură Oradea – Sântandrei, unde se va amenaja atât intrare cât și ieșire la obiectiv.
Având în vedere amploarea investiției și numărul de locuri de muncă create, realizarea acestui obiectiv este o prioritate pentru administrația orădeană.
Parcul de specializare inteligentă Oradea este un parc industrial în cadrul căruia se vor desfășura activități de inovare, cercetare, dezvoltare experimentală, transfer de cunoștințe, transfer tehnologic al unor rezultate referitoare la produse inovatoare obținute prin activități de cercetare-dezvoltare-inovare specifice domeniilor de specializare inteligentă.
Totodată, realizarea parcului de specializare inteligentă Oradea presupune construirea drumurilor de acces, precum și introducerea utilităților pentru parcelele aferente. Astfel, vor fi introduse următoarele categorii de utilități: alimentare cu apă, canalizare menajeră, canalizare pluvială, irigații, lucrări de alimentare cu energie electrică (de joasă și medie tensiune), sistem fotovoltaic și sistem de iluminat public.
Acest tip de proiect are rolul de a sprijini firme care pot aduce valoare adăugată ridicată și care pot să impulsioneze creșterea economică la nivelul municipiului, continuând eforturile Primăriei Oradea de a sprijini mediul de afaceri. Reamintim că tot prin intermediul fondurilor europene au fost realizate proiecte precum incubatorul de afaceri din str. Louis Pasteur, centrul intermodal pentru transport rutier și feroviar din Calea Borșului, construirea Pieței Cetate, construirea Pieței Rogerius sau realizarea Parcului Industrial Eurobusiness nr. 1 din Calea Borșului.
Valoarea totală a proiectului este de 48,007,435.47 lei cu TVA inclus, iar valoarea nerambursabilă este de 15.508.975,50 lei, reprezentând 40% din cheltuielile eligibile. Rezerva de implementare și marja de buget sunt cheltuieli neeligibile în cadrul acestui apel de proiecte.
sept. 06, 2024 0
sept. 05, 2024 0
sept. 05, 2024 0
sept. 04, 2024 0
sept. 10, 2024 0
sept. 10, 2024 0
sept. 10, 2024 0
sept. 10, 2024 0