Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
dec. 01, 2011 Florin Coman Actualitate, Eveniment 0 1965 vizualizari
Tragedia s-a petrecut miercuri în Parcul Brătianu, locul unde sportivii legitimaţi sau nelegitimaţi se adună ori e câte ori se organizează competiţii pentru elevi, pornind de la copiii de clasa I până la cei din a XII-a iar uneori au loc întreceri pentru seniori sau chiar veterani.
Aşa s-a întâmplat şi acum, la a 21-a ediţie a crosului 1 Decembrie când aproximativ 300 de tineri din întreg judeţul Bihor au venit să sărbătorească prin sport ziua naţională. Numai că pentru unul dintre ei, avea să fie şi ultima zi de viaţă. Daniel H, în vârstă de 17 ani, din localitatea Budoi, a participat la o cursă de 1.200 de metri. „După 10 minute i s-a făcut rău. Medicii de pe ambulanţa prezentă la întreceri au intervenit şi i-au acordat primul ajutor. Copilul a fost transportat apoi la Spitalul Gavril Curteanu unde, după circa o oră, a decedat”, a declarat directorul DSJ Bihor, Sorin Buhaş. Conform primelor informaţii copilul a suferit o criză de astm bronşic. Daniel primise acceptul medicului de a participa la competiţie, conform listei aflată în posesia organizatorilor.
„Crosul 1 Deecembrie este o competiţie de masă, de mare tradiţie, fiind organizată încă din primul an de după Revoluţia din 1989. Copii participă la cros fiind împărţiţi pe categorii de vârstă. „Aceşti copii au participat la cros în cadru organizat, fiind însoţiţi de profesorii de la clasă, de cei de educaţie fizică. Conform legii, Direcţia de Sport a Judeţului Bihor trebuia să asigure ambulanţă de Tip B ceea ce am şi făcut. Este o tragedie de proporţii, suntem răvăşiţi de cele întâmplate şi permiteţi-mi să transmit atât în nume personal cât şi în numele instituţiei pe care o conduc, sentimente de compasiune şi condoleanţe familiei îndoliate”, a spus Sorin Buhaş.
CUM AJUNGE UN COPIL LA STARTUL UNUI CROS DE MASĂ
Copilul este selectat să participe la competiţii pe baza calităţilor sale şi a performanţelor, de către profesorul de educaţie fizică şi sport.
Pentru participarea la o competiţie este nevoie de un control medical şi avizul medicului, în cazul acesta de la medicul şcolii sau cel de la dispensarul din localitate.
Lista cu participanţii la cros, ştampilată cu avizul din partea medicului este predată organizatorilor.
Interesant este că, la această vârstă, de 17 ani, distanţa de 1.200 de metri este probă-test în programa şcolară la orele de educaţie fizică şi sport.La competiţiile de masă este necesară prezenţa unei ambulanţe de Tip B conform legii 69/2000.
AMBULANŢA DE TIP B
Ambulanta tip B2 – echipaj medical de urgenta cu asistent medical;
Ambulanta tip B1 – echipaj medical de urgenta cu medic.
Utilizare: intervenţii medicale de urgenţă, prin echipaje de prim ajutor cu asistent medical sau medic specializaţi în medicina de urgenţă.
Echipaj: specializat medicina de urgenţă/paramedic, minim trei persoane.
Ce conţine:
* Echipament pentru manevrare, imobilizare şi transport: targa cu suport, targa imobilizare, saltea si atele vacuum, scaun cu rotile, cearceaf/prelata de transfer, atele cervicale, guler imobilizare coloana cervicală.
*targa principală este realizată în construcţie fixă, în mijloc sau pe una dintre laturile compartimentului.
* Aparatura pentru resuscitare-respiraţie: instalaţie fixă şi portabila pentru oxigen, aspirator de secreţii, echipament pentru intubaţie traheala, laringoscop, echipament ventilaţie uşoară
* Aparatură monitorizare – defibrilare – evaluare – administrare medicamente/soluţii: defibrilator, pulsoximetru, tensiometru manual, lampa examinare pupile B1, B2
* Materiale sanitare: sonde (intubaţie, aspiraţie), seringi, seturi perfuzie, feşi, pansamente, canule intravenoase, folie izolanta arsuri, container frigorific pentru replantare, valiza intervenţie rapidă
*Echipamente pentru comunicaţii şi avertizare / semnalizare: staţie radio portabilă, mobilă, interfon, semnale luminoase de avertizare, semnale de avertizare sonora, sistem de adresare publică.
Diferenţa de echipare între ambulanţa de tip B1 si cea de tip B2 rezultă din specializarea diferită a echipajelor care operează respectivele tipuri de autospeciale.
apr. 06, 2019 0
iun. 30, 2016 1
mai 05, 2016 0
apr. 23, 2016 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0