Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
oct. 30, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2394 vizualizari
În mod normal, punctul care se referea la aprobarea planului de disponibilizare a aproape 300 de angajați de la Electrocentrale SA, ar fi trebui să se lase cu „sânge”. Fie și numai de ochii lumii, „donatorii” fiind membrii grupulu social-democrat din Consiliul Local Oradea. Doar Adelina Coste și-a făcut auzită vocea, dar consilierul nu a făcut altceva decât să își manifeste nemulțumirea cu privire la faptul că membrii Adunării Generale a Acționarilor (AGA) de la Electrocentrale au fost puși să voteze „pentru” la toate punctele de pe ordinea de zi a ședinței (AGA). Deci și pentru cel cu concedierea colectivă a celor 292 de oameni de care nu va mai fi nevoie atunci când va intra în pâine noua centrală. Coste s-a arătat indignată că, dacă ar urma fără să clipească cele stipulate în proiect, ca membru al AGA din partea CL, ar trebui să dea un vot care, poate, nu e conform cu conștiința ei. Dar nimic despre problemele sociale care vor urma după concediere, nimic în cheia pesedistă a apărării drepturilor celor slabi și neajutorați.
În schimb, grupul UDMR, deși la Putere locală, a avut ceva de zis referitor la proiectul girat de Executivul Primăriei. Consilierul Szabo Jozsef a cerut informații despre modul în care s-a comunicat cu sindicatul de la CET înainte de întocmirea proiectului care conține planul de disponibilizare. Primarul Ilie Bolojan a asigurat că nu doar sindicatul, ci și salariații în parte știu de ceva vreme că urmează disponibilizări masive. De asemenea, edilul-șef a arătat că e imposobil din punct de vedere financiar și inutil din punct de vedere al exploatării noii centrale să ții 300 de oameni în plus. Urmează ca angajații care rămân să fie selectați, listele finale de disponibilizare fiind întocmite în urma acestui proces de selecție. Administratorul special al Electrocentrale SA, Stănel Necula (care deține și postul de director general al Termoficare SA, care va prelua tot ce înseamnă domeniu termic în Oradea), a declarat că, având în vedere măsurile de protecție socială ce vor putea fi luate, disponibilizarea în masă de la CET nu va fi „un șoc social”. Oarecum în contradicție cu primarul Bolojan care a precizat de câteva ori că o asemenea concediere „este un șoc social”. Una peste alta, Necula vede altfel lucrurile: pe de o parte, o serie de angajați ai CET ar urma oricum să plece în pensie într-o perioadă scurtă de timp; pe de altă parte, se pare că, știut fiind ce urmează să se întâmple cu noua centrală pe gaz, dacă s-ar lăsa la liber intrarea în șomaj (cu 20 sau 24 de salarii compensatorii, în funcție de vechimea în muncă), s-ar înscrie voluntar mult peste 300 de oameni.
Reamintim că măsura concedierii celor 292 de angajați de la Electrocentrale SA va intra în vigoare la 1 aprilie 2016. Primarul Ilie Bolojan spune că va fi nevoie și de ajutor de la Guvern pentru ca acele persoane să beneficieze de prevederile Ordonanței de Urgență care stipulează măsurile de protecție socială de rigoare. În acest sens, liberalul a făcut apel și la reprezentanții partidului mare de guvernământ pentru a sprijini intențiile administrației locale orădene.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0