Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
feb. 27, 2020 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1797 vizualizari
În urma apariției în spațiul public a unor afirmații privind spațiile verzi și tăierilor de arbori, în flagrantă neconcordanță cu realitatea, Primăria Municipiului Oradea precizează următoarele:
Conform evidențelor cu privire la situația anuală a tăierilor și plantărilor de arbori în municipiul Oradea, între anii 2008-2019 au fost tăiați în total 7.915 arbori, fiind plantați un număr de 28.705 arbori – așadar de peste trei ori mai mulți. O bună parte a tăierilor de arbori au fost impuse de lucrările de investiții realizate în oraș în acești ani – de exemplu arbori crescuți pe amplasamentul vechilor rețele de termoficare, apă și canalizare care au fost reabilitate, arbori situați pe amplasamentul unor drumuri, poduri sau pasaje noi etc. Aceste tăieri nu puteau fi evitate. Ceilalți arbori tăiați sunt cei uscați și degradați, cu vârsta biologică înaintată sau care prezintă pericol privind siguranța persoanelor sau bunurilor în cazul unor fenomene meteo extreme, luarea măsurilor de tăiere a acestora fiind o obligație a municipalității. Nu au existat în acești ani tăieri de arbori fără o justificare reală.
În zonele incriminate pentru tăieri de arbori s-au efectuat ulterior plantări (acolo unde a fost posibil), în ultimii ani exclusiv arbori de talie mare, cu înălțimea de 4 metri și circumferința de 24 de centimetri. Contractele încheiate cu firmele care efectuează plantări prevăd în toate cazurile întreținerea acestora, respectiv înlocuirea arborilor care se usucă în perioada de garanție. Cu privire la tăierile de arbori sănătoși, vă informăm că acestea se efectuează doar după obținerea avizului emis de Agenția pentru Protecția Mediului Bihor și a Comisiei Consultative.
Conform Cadastrului verde al municipiului, suprafața de spatiu verde amenajat s-a mărit cu 24,08 ha, de la 510 ha câte erau în anul 2009, la 534 ha în prezent, fiind realizate în acești ani mai multe zone verzi noi: Parcul Liniștii, Parcul Seleuș, Parcul Salca I, II, III, Parcul Xenopol, Parcul Tokay, Parcul Adona, Parcul Ciheiului, Parcul Ion Bogdan, Parcul Cetății, zona picnic Silvaș, Parcul Octavian Goga, Zona de agrement Sovata de pe malul drept al Crișului Repede, Scuar Drum Militar Mal Peta, Scuar Piata Unirii, la care se adaugă peste 150 de amenajări de zone verzi în cvartalele de locuit.
Noi spații verzi, în suprafață de 12 hectare, vor fi amenajate în locul terenurilor degradate din municipiu
Zestrea de spații verzi a Municipiului Oradea se va îmbogăți în perioada următoare cu cinci coridoare verzi, în suprafață totală de 12 hectare. Acestea vor fi finanțate din fonduri europene, în valoare de aproximativ 8 milioane de euro, noile parcuri urmând să fie amenajate pe terenuri degradate din muncipiu. Alături de coridorul verde de pe strada Barcăului, la care lucrările au început încă de anul trecut, vor fi realizate alte patru zone verzi: Soarelui, Veteranilor, Ion Bogdan și Grigorescu, toate aceste coridoare verzi urmând să aibă o suprafață totală de 12 hectare, așa cum a fost anunțat deja în cadrul unei conferințe de presă.
În toate cele 5 parcuri noi anul acesta se vor face plantări de aproximativ 1400 de arbori de dimensiuni medii și mari, plus 16.400 de arbuști. O parte din arbori vor fi plantați în primăvară, pe coridorul verde Barcăului, Veteranilor și Soarelui, iar pe celalalte două, în Grigorescu și Ion Bogdan, plantările vor fi făcute în toamnă. Primăria Oradea mai are contractată separat plantarea a altor 1000 de arbori de mari dimensiuni, în așa fel încât anul acesta se vor planta peste 2400 de arbori în Oradea, iar în cadrul parteneriatului între Primăria Oradea și Garda Forestieră, urmează împădurirea unor suprafețe de aproximativ 65 ha în municipiu. Tot anul acesta vor începe lucrările de reabilitare și refuncționalizare a parcurilor 1 Decembrie și Petofi, care vor avea dotări similare parcurilor europene, pentru a deveni mai atractive.
Conducerea Primăriei Oradea dezaprobă cu fermitate răspândirea în spațiul public a unor informații false și tendențioase, venite din partea unor entități care ignoră sau deformează cu bună știință realitatea, în scopul de a induce în eroare opinia publică, în contextul viitoarelor campanii electorale. Caracterul electoral al evenimentului de ieri și încercarea de asociere cu activitatea Primăriei Oradea, rezultă și din faptul că lucrările criticate de pe malul Crișului nu au nicio legătură cu primăria, ci cu activitatea ABA Crișuri privitoare la salubrizarea malurilor.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0