Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
ian. 09, 2023 Adrian Popa Actualitate, Frontpage, Sănătate 0 1129 vizualizari
InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip supă la plic ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 29 de produse .
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:
Din punct de vedere al ingredientelor regăsite în compoziție:
89,66% au în compoziție tăiței/paste cu un procent cuprins între 44.9% și 93% din compoziția produsului
44,83% au în compoziție legume deshidratate cu un procent cuprins între 2.2% și 28.5% din compoziția produsului
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
la 62,07% dintre produsele analizate s-au regăsit arome, fără a menționa dacă sunt arome naturale sau alte tipuri de arome
la 24,14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturale
la 44,83% dintre produsele analizate s-au regăsit condimente, fără a menționa ce fel de contimente s-au adăugat
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în supa la plic:
93,10% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 10:
3,45% din produse au în compoziție 10 E-uri
6,90% din produse au în compoziție 9 E-uri
10,34% din produse au în compoziție 8 E-uri
3,45% din produse au în compoziție 7 E-uri
10,34% din produse au în compoziție 6 E-uri
37,93% din produse au în compoziție 5 E-uri
6,90% din produse au în compoziție 4 E-uri
10,34% din produse au în compoziție 2 E-uri
3,45% din produse au în compoziție 1 aditiv alimentar
6,90% din produse nu au în compoziție E-uri
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
66,67% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamat de sodiu (E621);
66,67% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de potasiu (E501);
55,55% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de sodiu (E500);
51,85% dintre produsele studiate au avut în componență guanilat disodic (E627);
51,85% dintre produsele studiate au avut în componență inozinat disodic (E631);
93,10% dintre produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale raportate pe 100 grame de produs.
Valoarea energetică este cuprinsa între 19 kcal și 459 kcal.
Cantitatea de grăsimi variază între <0.5g și 18.9g.
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între <0.1 și 8.6g.
Cantitatea de glucide variază între 6g și 63g în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0.5 și 15.1g.
38% din produsele analizate nu conțin fibre.
Cantitatea de proteină se situează între 7g și 15.2g pentru produsele studiate
Cantitatea de sare raportată pe 100 grame de produs s-a situat între 7g și 12.8g.
Descarcă GRATUIT aplicația InfoCons și află numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate. Dacă ești la cumpărături sau acasa, scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi, pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective.
„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori o supă la plic rapidă și ușor de făcut. Dar ne-am gândit să citim eticheta de pe supa la plic? Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele supă la plic, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți o supă la plic cuu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți și sare!”, a transmis Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons
sept. 04, 2024 0
iul. 09, 2024 0
mart. 28, 2024 0
mart. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0