Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
iul. 05, 2015 Andrei Şandor Editorial 0 7861 vizualizari
Aparent, nicio asemănare între stejarii căsăpiți la comanda Primăriei în Piața Unirii și certificatele verzi nedepuse la timp de Electrocentrale SA. Totuși, ambele acțiuni (respectiv, în cazul certificatelor, inacțiuni) au generat amenzi pentru administrația locală. Iar aceste amenzi, dacă vor rămâne definitive, vor fi plătite de la bugetul local. Adică din banii contribuabililor. Și asta, în opinia mea, nu e normal!
Colegii care au urmărit subiectul au scris despre faptul că Primăria Oradea a primit o amendă de 40.000 de lei de la autoritatea competentă din cauza tăierii stejarilor. Să ne înțelegem bine: mi s-ar fi părut absurd ca un proiect precum cel din Piața Unirii să rămână nefinalizat (deci cu alte penalități europene, căci lucrarea e finanțată și din fonduri externe nerambursabile) din cauza unor copaci. Ceea ce, însă, mi se pare revoltător este acest ping-pong al declarațiilor pe o temă care ar trebui să fie foarte clară: puteau sau nu, legal, arborii respectivi să fie tăiați fără autorizație specială? Atât și nimic mai mult.
Mă gândesc că, având în vedere că a fost emisă o amendă, acea hârtie are la bază ceva lege. Dacă nu, atunci înseamnă că liberalii au dreptate când spun că PSD încearcă să faulteze politic și acest proiect. În schimb, dacă scrie undeva negru pe alb că în cazurile precum cel din Piața Unirii este nevoie de o (nouă) autorizație de tăiere, atunci buba e la Primărie. Cea care invocă existența unei autorizații globale pentru proiect. Dar aceeași administrație locală a recunoscut acum niște luni, pe marginea subiectului stejarilor, că acei copaci au fost uitați din proiectul pentru care s-a cerut autorizația inițială. Cea invocată acum și de primarul Bolojan, și de viceprimarul Mălan în sprijinul ordinului de tăiere de acum câteva zile. Iar autoritățile de Mediu pot spune că au dat aviz, însă nu și pentru cei 9 stejari. Deci, aparent, din nou, adevărul e undeva la mijloc. Și numai cuvântul definitiv și irevocabil al instanței de judecată pare să fie cel care poate clarifica situația.
Sar cu gândul la scandalul cu cele 34 de milioane de euro. Evident că amenda pentru stejari e un mizilic față de suma primită drept pedeapsă de Electrocentrale SA pentru o întârziere de 48 de ore. Da, e mizilic, dar nu ceva neglijabil! Iar banii aferenți amenzii cu certificatele verzi sunt o adevărată avere. Și din ce cauză? Pentru că niște oameni puși să gestioneze treburile muribundei societăți care produce energia termică și apa caldă pentru Oradea s-au gândit să facă niște șmecherii bursiere cu certificate în speranța unui câștig. S-au jucat cu regulile europene și au pierdut. Amenda-mamut e contestată mai mult pe considerente umane: „Cum să ne amendeze Comisia Europeană pentru o simplă neconformare privind deadline-ul?”. Ei bine, așa!
Oricât de nasol ar putea fi pentru noi, la o analiză rece, trebuie să recunoaștem că gestionarii Electrocentrale au greșit. Poate cu girul Primăriei, dar au greșit. Pentru că, atunci când (ne) convine, invocăm termeni limită și legislație europeană general valabilă. Când nu (ne) convine, atunci minimalizăm gravitatea unei scăpări, a unei întârzieri, a unei nerespectări a legislației europene general valabile și cunoscute. Spunem că suntem victime. Cam ceea ce fac acum liderii Greciei: invocă demnitate națională în timp ce s-ar pregăti să nu-și plătească datoriile acumulate de la creditorii europeni. Frumos!
Dacă Municipalitatea va avea câștig de cauză în privința acestor amenzi, bugetul local scapă de niște belele. Am descris doar două asemenea situații. Două destul de mediatizate. Oare câte asemenea amenzi pentru diferite greșeli, neconformări au mai fost în ultimii ani? Câte despre care nu s-a aflat? Pedepse financiare cu care, în mod evident, Primăria nu se laudă. Și, cel mai important: amenzile sunt sau nu recuperate de la responsabili? Cineva a semnat acel ordin de tăiere a copacilor. Așa că, în caz că amenda rămâne, cei 40.000 de lei pot fi tăiați și ei de la cineva, nu-i așa?
Mai nasol va fi cu cele 34 de milioane de euro. Pentru ăia cine va fi luat la rost? Administratorul special Necula? Primarul Bolojan? Consiliul Local? De unde vor fi recuperați, totuși, acei bani echivalenți cu vreo 3 drumuri expres? Mă tem că răspunsul îl știm cu toții: de la cetățeni, sub diferite forme. Rămâne doar de văzut dacă un verdict sau altul va fi dat înainte de localele din 2016.
Și dacă se va putea sau nu clădi o campanie electorală pe această eroare a administrației Bolojan.
dec. 05, 2016 0
iun. 17, 2016 0
mai 04, 2016 0
mart. 23, 2016 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0