Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 08, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1749 vizualizari
Pentru că în proiectul inițial nu au fost menționați ca fiind vizați de tăiere, cei 10 stejari care se înalță în centru, între Palatul Vulturul Negru și Biserica cu Lună, beneficiază de scutul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Bihor. Cel puțin așa sună varianta oficială a refuzului acordării avizului de tăiere, după cum au precizat ieri reprezentanții Primăriei Oradea. Prin urmare, proiectul cu finanțare europeană ar putea fi afectat de rămânerea pe loc a celor 10 copaci, însă viceprimarul Mircea Mălan (foto) vrea să fie încrezător că APM va reveni la sentimente mai bune și va emite avizul de tăiere după ce va primi o solicitare expresă vizând arborii cu pricina. Argumentul cum că nu se mai poate face evaluarea impactului asupra Mediului nu prea e acceptat de Municipalitate. Iar viceprimarul, chiar dacă nu o spune cu subiect și predicat, privește poziția APM ca fiind una ostilă prin care „se bagă bețe în roate” administrației locale care riscă să piardă bani frumoși dacă nu finalizează în timp util proiectul de reamenajare din Piața Unirii.
„Trăim într-o lume destul de interesantă dacă se pune problema în acești termeni. Noi avem de realizat proiecte extrem de importante pentru oraș. Eu cred că fiecare dintre noi înțelege complexitatea acestor proiecte. E foarte clar că ar fi trebuit ca noi (n.b.: Primăria) să facem totul perfect, dar, spre exemplu, să primești adresă de la o instituție în care să fii atenționat că ai săvârșit o ilegalitate pentru că nu ai comunicat în prealabil transportul de material lemnos – rezultat în urma tăierii tufelor din Piața Unirii – spre grădinițele orașului, într-o țară în care se dau și se iau ca șpagă zeci de mii de hectare de pădure și în care sute de mii de hectare de pădure dispar, mi se pare de-a dreptul absurd”, a precizat Mălan. Vicele se referă, cu cele descrise mai sus, la ITRSV, care s-a dovedit foarte vigilent după începerea lucrărilor din centru și a reacționat cu adresa respectivă după ce arbuștii din scuarurile din centru au fost scoși din pământ și relocați. Desigur, atât ITRSV, cât și APM Bihor au membri PSD la conducere, războiul fiind în mod evident și unul politic, chiar dacă niciuna dintre părți nu va recunoaște acest lucru.
În opinia viceprimarului orădean, vor trebui găsite soluțiile adecvate pentru rezolvarea problemelor de acest tip, dar Municipalitatea este decisă să meargă mai departe „cu orice risc”.
La fel de neînțeleasă este și hotărârea (de moment) privind neavizarea tăierii copacilor de pe teritoriul viitorului aquaparc. „Trebuia să primim aviz!”, a tunat ieri Mircea Mălan, cu toate că recunoaște că și Primăria a mai avut scăpări în elaborarea proiectelor. Doar că administrația locală mizează pe înțelegerea instituțiilor cu care trebuie să colaboreze. Iar un exemplu de înțelegere este cea manifestată de aceeași APM care, după ce inițial a refuzat, a dat undă verde pentru tăierea unor copaci pe str. Shakespeare. Rădăcinile acestora secționaseră un canal colector, înlocuirea acestuia fiind finanțată tot printr-un proiect european, iar tehnic nu se putea rezolva relocarea canalului. În cele din urmă, funcționarii de la Mediu au înțeles situația și au fost de acord cu tăierile solicitate. La fel se speră să se întâmple în cele din urmă și cu stejarii din Piața Unirii.
aug. 06, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 09, 2024 0
apr. 02, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0