Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 22, 2015 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2088 vizualizari
Fostul viceprimar al Municipiului Oradea, Biro Rozalia, critică, în numele UDMR, proiectul votului prin corespondență. Actul normativ a trecut precum cuțitul prin brânză în Camera superioară, doar aleșii UDMR și ALDE votând contra inițiativei. Joi, la Oradea, senatorul ales în Colegiul 1 a prezentat și argumentele reprezentanților maghiarimii în ceea ce privește opoziția față de această variantă de proiect.
Un principal aspect scos în evidență ar fi cel legat de secretul votului. Biro Rozalia (șefa Consiliului Reprezetanților Unionali în UDMR) spune că, potrivit celor prevăzute în proiectul care a trecut de Senat, aproape că nu mai poate fi vorba despre secret. Cei care își manifestă dorința de a vota prin corespondență vor primi la domiciliu cele necesare (plicuri, buletin de vot), dar nimic nu împiedică votantul să aibă asistență în momentul în care își marchează opțiunea. Iar influențele pot exista chiar și de la membrii familiei. Senatorul UDMR-ist mai atrage atenția că, în forma actuală, proiectul Legii votului prin corespondență lasă porți deschise și pentru fraude electorale. Există un articol în proiect care permite ca cetățeanul să se ocupe el de imprimarea buletinului de vot. Mai pe românește, documentul fiind disponibil și online, indiferent că persoana primește acasă în mod oficial cele necesare, ea are posibilitatea să își și scoată la imprimantă formularul cu pricina. Biro mai aduce în discuție și posibilitatea ca termenele prevăzute în proiect să nu fie respectate în ceea ce privește distribuirea plicurilor de rigoare către cetățenii care vor să voteze prin corespond, situație în care nu se știe cine va trebui sau va putea fi tras la răspundere.
De fapt, UDMR critică graba cu care a fost elaborat acest proiect și modul ultra rapid în care el a și trecut prin Senat. „De la o zi la alta”, spune Biro, sperând că nu la fel vor sta lucrurile în Camera Deputaților. Parlamentarul bihorean știe că graba e generată și de faptul că legea trebuie să fie promulgată în timp util pentru ca ea să fie utilizată deja la alegerile generale din 2016, adică trebuie adoptată până la finalul lunii noiembrie. Cu toate acestea, Biro Rozalia crede că sunt necesare ample dezbateri pe subiect, cu toate părțile implicate, astfel încât să poată fi discutate și posibilele efecte negative ale unei legi mediocre. Senatorul UDMR-ist reamintește ce s-a întâmplat în cazul votului uninominal, adoptat pentru a avea un Parlament mai suplu, iar din 2012 avem aproape 600 de aleși în legislativul național.
În aceste zile, UDMR lucrează la corectarea greșelilor depistate în proiect și va propune corectarea acestora. Dacă nu va avea succes, formațiunea maghiară are intenția de a încerca să atace la Curtea Constituțională Legea votului prin corespondență. Doar că va avea nevoie de un număr considerabil de semnături și de la alți parlamentari pentru ca demersul să poată fi valid.
sept. 21, 2022 0
sept. 09, 2021 0
iul. 28, 2021 0
iul. 15, 2021 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0