Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 05, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1215 vizualizari
După o două legislaturi în care Parlamentul României a devenit un fel de poligon de încercare unde o bună parte a aleșilor ajung din întâmplare (din cauza stilului mioritic al votului uninominal care a intrat în vigoare în 2008), cetățenii își vor putea din nou trimite reprezentanți în legislativul național pe baza votului pe liste. Partidele vor avea, astfel, o mare responsabilitate privind modul în care întocmesc aceste oferte electorale și persoanele pe care le propun pentru locuri eligibile.
Azi, 5 martie, Comisia de Cod Electoral, în care a prestat și bihoreanul Cristian Bodea (n.b.: înlocuindu-l pe liderul PNL de la Senat Puiu Hașotti), a aprobat modificările referitoare la alegerea parlamentarilor, dar și a președinților de consilii județene. În cazul acestora, se va reveni la ceea ce a fost până în anul electoral 2004: majoritatea simplă a consilierilor județeni vor alege prin vot pe cineva dintre ei pentru funcția de șef peste forul județean. Ultimul astfel de președinte în Bihor a fost udemeristul Kiss Alexandru (2004 – 2008). Primarii vor fi aleși într-un singur tur. Referitor la eliberarea din funcție a președinților de consilii județene, proiectul prevede necesitatea unei asemenea inițiative din partea a cel puțin o treime din numărul consilierilor. Iar pentru mazilirea șefului CJ va fi nevoie de aprobarea prin vot a majorității calificate (două treimi). Modul de alegere și de demitere de mai sus va fi valabil și pentru viceprimari și vicepreședinți de consilii județene. De menționat că va crește rolul prefectului. Potrivit celor adoptate azi, retragerea sprijinului politic se comunică reprezentantului Guvernului în teritoriu, iar acesta e obligat să ia act de acest lucru și trebuie să constate încetarea mandatului în termen de 30 de zile. În caza contrar, prefectul poate fi atacat în instanță pentru abuz în serviciu
În ceea ce privește metodele antifraudă la alegeri, Codul Electoral ce urmează să fie aprobat de plenul Parlamentului prevede înființarea unui sistem național de verificare a votului dublu în fiecare sectie. Codul numeric personal al cetățeanului care se prezintă la urnă va fi introdus într-un soft în momentul cu pricina.
mai 22, 2012 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0