Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
aug. 10, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2113 vizualizari
După Kiss Alexandru, Radu Țîrle și Cornel Popa, Pasztor Sandor este al 4-lea președinte de Consiliu Județean care are probleme de rezolvat privind noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor (MTC). După 6 ani în care nu s-a mai făcut nimic în clădirea impunătoare de lângă Parcul Bălcescu și după adjudecarea de către firma Euras a contractului pentru restul de executat din prima etapă de amenajare a fostei Garnizoane Oradea, investiția merge înainte.
Miercuri, 10 august, în a treia zi în care în clădirea cu pricina mișună iar muncitori, președintele Pasztor a făcut un tur rapid cu presa prin mai multe săli ale viitorului Muzeu și a dat detalii despre modul în care va fi gestionată chestiunea finalizării lucrărilor și cea a mutării instituției de cultură. Liderul CJ a prezentat actele care stau la baza redemarării șantierului: documentele aferente recepției părții deja executate de firma Selina, contractul cu noul constructor, ordinul de începere a lucrărilor, respectiv adresele către Primăria Oradea și către Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor prin care județul informează cu privire la faptul că în imobilul de pe str. Armatei Române se muncește din nou.
La această oră, acolo se lucrează la verificarea instalațiilor și a sistemului electric. De asemenea, în ultima perioadă, au fost făcute contractele de furnizare cu Electrica și cu Compania de Apă Oradea. Ca obiective primordiale din contractul cu Euras amintim finalizarea instalațiilor interioare, construirea unei stații de pompare și a unui rezervor tampon pentru stingerea incendiilor cu ceață de apă, lucrări de arhitectură și finisaje interioare. Valoarea totală a contractului este de 7,18 milioane de lei (cu TVA), banii fiind asigurați din bugetul CJ Bihor. E foarte posibil ca firma Euras să termine această fază a lucrărilor în 6 luni, deși termenul inițial de execuție a fost fixat la 8 luni.
Pentru a nu pierde timp, liderul CJ a menționat că urmează ca în câteva zile să fie lansată licitația pentru achiziționarea dotărilor de bază pentru MTC. Pasztor Sandor spune că intenția lui este ca Muzeul să poată să înceapă să se mute cât de repede după finalizarea lucrărilor din interiorul clădirii. Estimat la aproximativ 5,95 de milioane de lei (cu TVA, incluzând și cheltuielile diverse și neprevăzutele), contractul va presupune realizarea de mobilier și dotări speciale pentru spațiile de laborator, depozite, birouri și încăperile personalului. Adică cele necesare, spre exemplu, pentru depozitele de Istorie, Carte veche/documente, Paleontologie, Zoologie, Pictură, Port/textile, lemn/metal sau Bibliotecă. De asemenea se are în vedere mobilier pentru secțiile Istorie, Etnografie, Naturale și artă. Și pentru această investiție, suma necesară ar fi asigurată din bugetul CJ Bihor. Pasztor Sandor a declarat că urmează o rectificare bugetară pentru ca banii necesari să fie într-adevăr disponibili.
Prezent la conferința de presă de azi, managerul MTC, Aurel Chiriac, s-a arătat extrem de mulțumit de modul în care evoluează lucrurile și a asigurat că noul Muzeu va fi un foarte important punct de atracție. Chiriac spune că, potrivit analizelor făcute de București, MTC este al 5-lea pe țară în ceea ce privește zestrea deținută, la Oradea existând un patrimoniu de aproximativ 500.000 de exponate. De asemenea, directorul afirmă că în noul sediu expozițiile nu vor fi simpliste, vizitatorii urmând să aibă parte de niște experiențe speciale datorită modului în care vor fi concepute evenimentele.
Pe de altă parte, referitor la grija multora în ceea ce privește veniturile pe care MTC le va putea realiza, Aurel Chiriac a arătat că, dacă în condiții de câteva săli din Palatul Baroc, s-a ajuns la vreo 40.000 de vizitatori, în mod cert deschiderea în toată splendoarea sa a noului sediu va genera mult mai mulți clienți plătitori. Dar Muzeul nu se va baza numai pe biletele pentru expoziții. Directorul Chiriac e convins că instituția pe care o conduce va putea atrage bani și prin serviciile de restaurare pe care le va oferi, sediul nou urmând să dispună și de la laboratoare dotate corespunzător, în care vor lucra experți.
Nu în ultimul rând, profitând de faptul că declarațiile de miercuri au fost date în uriașa sală de la primul nivel al imobilului de pe str. Armatei Române, atât Chiriac, cât și președintele Pasztor și-au exprimat speranța că acea încăpere va putea fi închiriată pentru organizarea de diverse evenimente: baluri, strângeri de fonduri, gale fastuoase sau chiar și diferite spectacole.
nov. 22, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 08, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0