Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
dec. 11, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 1664 vizualizari
Începerea activității în Ambulatorul reabilitat și dotat la standarde actuale al Staționarului III din cadrul Spitalul Județean ar putea să însemne debutul unei noi ere în povestea destul de zbuciumată a fostului Spital de Obstetrică și Ginecologie. Dacă e să ne luăm după rugămințile și avertismentele rostite înainte de tăierea din 10 decembrie a panglicii, pacea din Maternitate nu are altă alternativă decât să fie instaurată. Primarul Ilie Bolojan a fost mai delicat, dar fostul ministru al Sănătății – Cseke Attila – a avertizat public și fără nicio perdea că scandalurile nu au făcut bine nici până acum și vor dăuna și de acum înainte. Chiar și prestigiului Oradiei.
Domnilor doctori, mingea e la dvs.!
La inaugurarea de sâmbătă, edilul urbei – care nu s-a sfiit niciodată să denunțe stilul deseori păcătos de lucru al medicilor și mai cu seamă pe al celor de la Obstetrică-Ginecologie (pe care i-a numit în mai multe rânduri „tovarășii de la Maternitate”) – s-a arătat cu speranță în privința îmbunătățirii stilului de lucru în beneficiul pacientelor. „Acest proiect (n.b.: de reabilitare a Policlinicii) este unul important pentru Primărie și pentru sistemul medical din municipiu…De acum, rezolvarea problemelor pacienților stă în mâna medicilor. Partea administrativă și-a făcut datoria și acum pariul îl au colegii noștri de la Maternitate și mi-aș dori foarte mult să câștigăm acest pariu și toți pacienții care solicită servicii să constate că acest Ambulator le oferă servicii de calitate”, a declarat primarul Bolojan.
Gata cu scandalurile!
Ex-ministrul Cseke Attila a fost mult mai dur la adresa Maternității, dar nu înainte de a le reaminti tuturor că Ministerul Sănătății s-a implicat foarte mult în sistemul medical orădean. În 2011 s-a ajuns la peste 50 milioane lei. „Eu cred că am reușit să recuperăm 10 – 15 ani din ceea ce aveam de recuperat în infrastructura sanitară”, spune senatorul UDMR. Asta a fost partea măgulitoare. Cseke și-a manifestat speranța fermă că problemele din și din jurul Maternității vor lua sfârșit, acum că și Ambulatorul este gata reabilitat și că în el se poate derula activitate normală. În opinia fostului ministru, „nu este bine pentru nimeni” să fie scandaluri, dar și mai puțin pentru paciente. „Trebuie să înțelegem cu toții, indiferent că vorbim despre autoritatea locală, de managementul spitalului, de medici sau de profesori, că pericolul momentului octobrie 2013 este unul de care trebuie să avem grijă”, spune Cseke Attila, referindu-se la faptul că urmează ca pacienții să se poată deplasa oriunde în Uniunea Europeană fără a avea nevoie de aprobări prealabile de la Casa de Asigurări de Sănătate. Altfel spus, Oradea, fiind pe graniță și „beneficiind” de scandalurile din sistemul medical, ar putea pierde și mai mulți pacienți. „Trebuie să avem grijă de ei (n.b.: de pacienți), trebuie să-i recâștigăm”, consideră Cseke și spune că investițiile masive în infrstructura de specialitate pot constitui un punct bun de plecare în ampania de recâștigare a încrederii pacienților în spitalele locale și în medicii care le deservesc. „Mesajul meu pentru toți este de a termina toate discuțiile pe tema Maternității și cu toții, fiecare pe domeniul lui, să ne apucăm de ceea ce trebuie să facem pentru ca acel moment 2013 să nu ne ia pe nepregătite”, a conchis parlamentarul.
Ritli: Cseke are dreptate…
Actualul deținător al portofoliului Sănătății, oncologul orădean Ritli Ladislau, confirmă cele prezentate de predecesorul său și afirmă că Guvernul se uită cu o oarecare îngrijorarea la acel moment octombrie 2013. „Dacă nu ne pregătim corespunzător, toți bolnavii pleacă. Cine poate. Noi trebuie să investim mai departe în infrastructură și în dotare, dar trebuie să facem și ordine în legislație, în colectarea și în cheltuirea banilor, în managementul spitalelor”, spune dr. Ritli. Acesta a făcut o referire, profitând de subiect, la deja controversatul proiect al legii care urmează să iasă în dezbatere publică și care prevede o adevărată revoluționare a sistemului public de asigurări de sănătate. Ministrul a confirmat că intenția Guvernului este de a permite și operatorilor privați de asigurări de sănătate să intre pe piața banilor publici aferenți acestui domeniu. În opinia lui Ritli Ladislau, privații sunt „mai disciplinați și mai credibili la ora actuală decât Statul”.
nov. 02, 2015 1
apr. 17, 2015 0
feb. 18, 2015 0
oct. 12, 2014 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0