Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
apr. 01, 2015 Andrei Şandor Editorial 0 5525 vizualizari
În lupta acerbă pentru dobândirea / redobândirea (în funcție de tabără) unei clădiri istorice din Oradea, cele două părți „beligerante” dăunează grav imaginii centrului orașului. Fostul Palat al Finanțelor, imobil cunoscut poate mai bine drept fosta Policlinică Mare, are șansele să intre în atenția Holywood-ului pentru filmările continuării de la „Castelul bântuit”. Ajunge să treci prin fața clădirii pentru a te cruci. Plasa de protecție amplasată acum câțiva ani pentru preîntâmpinarea de accidente devine, încet-încet, istorie. Și având în vedere lentoarea cu care se rezolvă în Justiție cazul proprietarului, sunt șanse ca imobilul în sine să devină istorie, degradându-se pe zi ce trece. Sub ochii noștri. Și ai celor care îl vor în proprietate. Legea fațadelor a fost modificată și permite intervenții și în cazul construcțiilor din centrele istorice. Doar că Primăria nu poate face mare lucru pentru că litigiul e încă în curs.
Desigur, e dreptul fiecărei părți din dosar să încerce toate căile de atac posibile. Dar poate ar fi nevoie de o nouă modificare legislativă. Și anume una prin care, în cazuri precum cel al Palatului Finanțelor de pe str. Republicii, părțile interesate (cum ar fi Consiliul Județean Bihor și Episcopia Romano-Catolică) să fie obligate să se pună la masă și să rezolve împreună măcar minime aspecte privind fațadele clădirii cu pricina. Măsuri temporare (dar vizibile) până la o sentință definitivă a judecătorilor, moment din care proprietarul va putea / va fi obligat să renoveze imobilul. În situația de față, aș vrea să văd o minimă preocupare din partea ambelor părți pentru ca această clădire dorită să nu arate așa cum o vedeți în poza alăturată. E o rușine!
Rușine pentru Consiliul Județean (care a aruncat plasa și gata). Rușine și pentru Episcopia Romano-Catolică. Nu au decât să își dovedească atașamentul față de acest bun imobiliar și dincolo de războiul dus în instanță pentru dreptul de proprietate. Aici nu e vorba nici despre Trianon, nici despre unguri sau români. E vorba despre Oradea de acum. Un oraș care are de suferit din cauza unor asemenea nepăsări. Municipiul începe să fie puternic promovat din punct de vedere turistic, iar una dintre cele mai importante rute pietonale pe care le-am propune-o celor ce ne vizitează pornește fix din zona fostului Palat al Finanțelor. Sau se termină acolo. Îmi și închipui jena experimentată de ghizii care trebuie să dea explicații turiștilor cu privire la această „frumoasă” clădire. Oricât de naivă ar fi ideea, eu cred că ar trebui să existe o prevedere legală prin care părțile care se luptă în instanță pentru o clădire de interes precum cea a Policlinicii Mari din Oradea să fie obligate să întrețină fațadele acestora în așteptarea verdictului. Poate că parlamentarii noștri, între două voturi pentru încuviințarea de arestări ale unor colegi de-ai lor, vpr găsi timp și pentru o astfel de chestiune.
Când eram copil și îmi manifestam dorința de a avea un obiect anume, o jucărie, dar nu era ziua mea sau vreo sărbătoare, mama îmi spunea: „OK, dar dovdește-mi că meriți!”. Adică trebuia să învăț, să iau note bune și, în timp rezonabil, îmi primeam recompensa. Stimabililor de la Consiliu Județean Bihor și de la Episcopia Romano-Catolică, dovediți-ne că și iubiți acel patrimoniu al Oradiei și că îl meritați. Sau vă place cum arată el acum?
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
mai 16, 2024 0
apr. 30, 2024 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0