Doctorii au descris în detaliu acest fenomen în anul 2007, într-un articol publicat în revista Gastroenterologie Practică. Specialiștii au accentuat faptul că producătorii de apă îmbuteliată nu recomandă consumatorilor să refolosească sticlele din plastic din pricina unui fenomen simplu: uzura acestor sticle, soldată cu deteriorarea materialului din care sunt concepute, oferă bacteriilor un mediu excelent de dezvoltare .Reutilizarea sticlelor din plastic poate conduce la contaminarea bacteriană atunci când recipientele nu sunt spalate regulat și corespunzător (cu o soluție dezinfectantă ușoară, foarte bine clătite cu apă călduță).
Inclusiv sticlele din plastic reutilizabile predispun unui oarecare risc de contaminare, în două condiții: dacă nu sunt spălate corect în mod frecvent sau prezintă semne vizibile de deteriorare (și devin astfel un mediu propice înmulțirii microorganismelor).
Recipientele din sticlă naturală și cele din oțel inoxidabil sunt cele mai bune opțiuni, de vreme ce pot fi spaălate foarte bine și nu ajung să se deterioreze, astfel încât să găzduiască bacterii. Dacă doriți să folosiți o sticlă din plastic (datorită greutății sale mai scăzute), optați pentru una din polipropilenă (plastic alb), spun experții.