Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 09, 2015 Andrei Şandor Cultură 0 2896 vizualizari
Diversitatea e clară: originară din Oradea, regizoarea Anca Bradu (n.b.: fiica cântăreței de muzică populară Florica Bradu și a omului de cultură Mircea Bradu, fost director de lungă durată al Teatrului de Stat din Oradea) revine pe scena orașului natal la actorii maghiari ai Teatrului „Szigligeti Szinhaz” cu o piesă poloneză care vorbește despre catolici și evrei. Orădeanca este la a III-a colaborare cu cei de la „Szigligeti”, dar este prima dată când pune în scenă o piesă în sediul din Piața Ferdinand al teatrului.
Luni, 9 martie, împreună cu managerul Czvikker Katalin, Anca Bradu (foto) a apărut în fața jurnaliștilor pentru a le relata despre această premieră. O piesă deosebită pentru Oradea și nu numai, asta pentru că, potrivit spuselor regizoarei, autorul polonez Tadeusz Slobodzianek are mare grijă de operele sale. Deci nu e foarte ușor să le obții din punct de vedere al drepturilor de autor. Însă, având în vedere că subiectul este extrem de ofertant din punct de vedere artistic și pentru că conviețuirea mai multor etnii în sânul aceleiași comunități este un fel de brand pentru Oradea, Bradu s-a înhămat la acest spectacol. Și, aparent, nu doar că nu regretă, dar promite o experiență ieșită din comun pentru cei care vor merge la premiera din 20 martie.
Piesa „Clasa noastră” vorbește despre un caz real: genocidul din localitatea poloneză Jedwabne. Acolo unde, deși ani lungi au trăit ca frații cu evreii, probabil duși de vântul nazismului și al ghetoizării Varșoviei, cetățenii polonezi au lichidat peste 1.500 de evrei arzându-i de vii într-un hambar. Fiind vorba despre o clasă de copii, piesa urmărește, practic, viețile celor 10 personaje principale și le urmărește evoluția, respectiv trecerea prin diversele epoci ale secolului 20: perioada premergătoare celui de-al II-lea Război Mondial, războiul / nazismul / pogromul împotriva evreilor, stalinismul, perioada Războiului rece / cortina de fier, căderea comunismului / viața liberă.
După cum explică Anca Bradu, povestea începe în anii 30 și se termină la începutul anilor 2000, iar firul piesei urmărește viețile protagoniștilor promovând toleranța, nejudecând pe nimeni, dar propovăduind „salvarea prin iubire”. În opinia regizoarei, piesa are un „text bogat, uman și luminos despre evenimente diabolice”, iar ceea ce face ca spectacolul să capete valențe și mai apăsate este tocmai faptul că Slobodzianek se inspiră din adevărul istoric. Lucru simțit pe pielea lor și de actorii de la „Szigligeti” care au căutat pe internet și au găsit persoanele reale pe care ei le interpretează. Iar montarea piesei la Oradea are și ea o însemnătate aparte. Anca Bradu a povestit că, deși româncă get beget, a crescut într-o atmosferă multietnică jucându-se cu vecine maghiare care aveau dificultăți la fel de mari în a vorbi românește precum avea ea în încercarea de a vorbi ungurește. Dar cu toții s-au înțeles bine, caracterul cosmopolit al orașului Oradea fiind binecunoscut. O altă asemănare cu cazul din Polonia este că și urbea noastră a pierdut o parte importantă a populației evreiești, cetățenii respectivi fiind deportați în timpul războiului și prea puțin dintre ei reușind să revină acasă.
Pentru că spectacolul „Clasa noastră”, deși e jucată de „Szigligeti Szinhaz”, se adresează tuturor, atât regizoarea Bradu, cât și managerul Czvikker îndeamnă toți orădenii să încerce să ajungă la teatru. Indiferent de etnie. Iar cei care nu înțeleg limba maghiară vor putea profita de traducerea în limba română. După cum a explicat Anca Bradu, ea este cea care a venit spre trupa orădeană în vederea punerii în scenă a spectacolului, textul maghiar existând deja pe piață deoarece piesa e jucată de ceva vreme în Ungaria.
Premiera este programată pentru data de 20 martie, dar în 25 martie urmează și a doua reprezentație. Piesa „Clasa noastră” va reveni pe scena orădeană și în aprilie. Bilete pot fi cumpărate / rezervate la Agenția de bilete a Teatrului, dar și online (biletmaster.ro). Cu toate că încă nu a fost prezentată, piesa a stârnit deja interesul peste graniță: trupa „Szigligeti” a fost invitată să o prezinte în cadrul Festivalului de profil de la Kisvarda.
Anca Bradu a declarat, la solicitarea bihorstiri.ro, că nu vrea să ocolească nici vreo colaborare cu Teatrul Regina Maria. Adică cu actorii români. Doar că „timpul a trecut pe lângă noi” și încă nu s-a arătat momentul potrivit.
oct. 31, 2016 0
oct. 18, 2016 0
iul. 21, 2016 0
mai 13, 2016 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0