Actualizat octombrie 6th, 2024 12:47 AM
sept. 20, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1716 vizualizari
Dacă, în ultimii 23 de ani, toate explicațiile de strategii din diverse domenii ar fi condus la lucruri bune și la ridicarea României la nivelul țărilor mediu dezvoltate din Uniunea Europeană, evenimentul de azi (20 septembrie) din sala mare a Primăriei Oradea ar putea fi chiar elogiat. Dar acest lucru nu se poate întâmpla, căci discuții, propuneri, proiecte și strategii au mai fost. Chiar și în Sănătate, unul dintre cele mai bolnave domenii de activittate din țară.
Ministrul liberal de resort, Eugen Nicolăescu (foto) a poposit vineri la Primăria Oradea, acolo unde au fost convocați reprezentanții sistemului din nord-vestul țării. Medici, manageri de spitale, șefi de case județene de asigurări de sănătate, sindicaliști și alți interesați/implicați în mediul sanitar au avut ocazia să asculte direct de la sursă intențiile de reformă ale actulului Guvern. Însoțit de șeful mare de la CNAS, Cristian Bușoi și de secretarul de stat Adrian Pană, în fața unei audiențe de sute de persoane (venite din 6 județe), Nicolăescu a vorbit frumos despre proiectele prin care ar urma ca Sănătatea să fie tratată și vindecată. „Nu la București e depozitarul de inteligență al sistemului”, a încercat demnitarul să se pună bine cu cei din teritoriu, motivând astffel dezbaterile care au avut loc în toată țara.
Gata cu internările en gros
Ministrul de resort și-a structurat bine prezentarea, oprindu-se la principalele bube identificate și care necesită atenție și rezolvare. O mai veche intenție a conducerilor Ministerului Sănătății, degrevarea spitalelor de anumite probleme, este din nou pusă pe tapet. Astfel, se dorește o echilibrare a componentelor din sistem până la punctul în care, de exemplu, activitatea spitalelor ar urma să fie diminuată „până la nivelul necesar”. Nicolăescu crede că neumflarea indicatorilor unităților sanitare cu paturi și declararea onestă a actelor medicale pe care le fac spitalele vor face ca lucrurile să își intre în normal și ca oamenii să se dezvețe, în timp, în privința internărilor pentru orice fleac.
Fără asigurați și neasigurați
Cetățenii ar urma să știe în orice clipă care sunt serviciile medicale de care pot beneficia prin elaborarea, în sfârșit, a mult discutatului pachet de bază. „Va dispărea noțiunea de asigurat/neasigurat”, spune Eugen Nicolăescu, cu mențiunea că toți românii vor avea dreptul la un pachet minimal de servicii medicale. Servicii „bazate pe dovezi”, promite ministrul, adăugând că pachetul va cuprinde în mod obligatoriu servicii profilactice, de urgență, ambulatorii și alte servicii „esențiale pentru sănătate”. Mai rămâne de văzut dacă vor fi incluse aici și programele naționale de bază, aspect în legătură cu care demnitarul solicită în continuare consultări cu specialiștii din Sănătate. Prin definitivarea pachetului, Nicolăescu se așteaptă, printre altele, la reducerea „plăților informale”. Adică a dării de șpagă. De asemenea, ministrul susține că nu va exista loc de interpretare, acest lucru datorându-se faptului că urmează stabilirea exactă a standardelor în privința acordării de servicii medicale de bază.
Înțelegere amiabilă cu doctorii de tip „Ciomu”
Nici malpraxisul nu este neglijat în materie de reformă sanitară. Șeful Ministerului Sănătății a declarat la Oradea că se urmărește îmbunătățirea raportului dintre pacient și medic, oferindu-se un acces la „repararea prejudiciului”, dacă acesta va exista. Ba mai mult, pentru o elasticitate cât mai mare a chestiunii, ca și în cazul accidentelor rutiere care se soldează doar cu pagube materiale, pacientul păgubit se va putea folosi și de varianta înțelegerii amiabile. Potrivit intențiilor MS, spitalele vor contribui la cofinanțarea poliței de asigurare a personalului angajat, însă Legea Malpraxisului va avea și limitări în ceea ce privește despăgubirile ce pot fi acordate.
Competențe pentru rezidenți
Dacă se va ajunge la implementarea reformei care, pe hârtie, arată bine, vor fi reguli noi și la Rezidențiat. Pe de o parte, spune Eugen Nicolăescu, se dorește mărirea numărului de centre în care examene de Rezidențiat vor putea fi organizate. Examenul va fi unul de tip național, iar pentru ca tinerii doctori să nu riște să stea pe tușă (sau pentru ca șomerii din domeniu să fie cât mai puțini cu putință), ministrul ar vedea foarte bine un așa numit internat. Medicii ar urma să dea anumite examene de competențe, ei dobândind drept de practică pe aceste competențe și putând fi angajați. Iar astfel, speră Nicolăescu, va fi rezolvată, cel puțin parțial, problema deficitului de specialiști în anumite domenii.
Spitale cu decontare de TVA
Legat de statutul spitalelor, șeful Ministerului Sănătății a revenit asupra posibilității ca aceste unități să se transforme chiar și în fundații, dar rămânând în proprietatea comunităților locale. Prin proiectul promovat de Eugen Nicolăescu, spitalele ar putea deconta TVA, o dată la 3 luni, acest lucru devenind o sursă importantă de venit. De știut că, în momentul de față, pe actul medical nu se aplică taxă pe valoarea adăugată. Până la generalizare, însă, urmează ca noile forme de statut să fie experimentate pe un pachet de 12 spitale-pilot. La fel, un număr de spitale vor fi cobaii pentru o altă clasificare: cele de interes național și cele de interes regional. În acest moment, încă se lucrează la criteriile de selecție.
Vot final în Parlament
De la Oradea, ministrul Eugen Nicolăescu și însoțitorii săi au plecat la Timișoara, unde are loc (vineri după masă) ultima prezentare din teritoriu. De mâine, specialiștii din Minister vor evalua observațiilor primite și vor începe elaborarea formei finale a proiectului de lege prin care Sănătatea va fi reformată. Oamenii din sistem vor fi înștiințați despre această formă finală, care va ajunge și în plenul Guvernului. Iar apoi Parlamentul României va fi cel care se va pronunța, aprobând sau respingând proiectul.
[nggallery id=1845]
Mai trebuie spus că, potrivit invitației lansate încă de acum aproximativ o lună de zile, prin intermediul DSP Bihor, la dezbaterea de azi au fost invitați și parlamentarii din județele din nord-vest, dar numai cei din USL. Cu toate acestea, în sala mare a Primăriei nu au putut fi văzuți decât aleși liberali. De asemenea, au fost prezenți prefectul Claudiu Pop, președintele CJ, Cornel Popa și primarul Ilie Bolojan.
oct. 04, 2024 0
oct. 04, 2024 0
oct. 03, 2024 0
oct. 02, 2024 0
oct. 06, 2024 0
oct. 05, 2024 0
oct. 04, 2024 0
oct. 04, 2024 0