Actualizat aprilie 3rd, 2025 12:43 PM
mart. 31, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 1900 vizualizari
Majoritatea PNL necesară pentru aprobarea proiectului organizării unui nou referendum pentru fuziunea cu Sânmartinul a funcționat: toți cei 14 aleși liberali au venit la ședința de plen a Consiliului Local Oradea și i-au făcut pe plac primarului Ilie Bolojan. Doar cei trei PSD-iști și cei 4 UDMR-iști prezenți la întrunire s-au manifestat contra propunerii de organizare a consultării populației din data de 5 iunie.
Votul final pe subiect a fost dat numai după un ping-pong verbal între liderul de grup PSD, Adelina Coste, și primarul liberal al municipiului. În timp ce reprezentanta Opoziției a cerut lămuriri privind legalitatea organizării referendumului în aceeași zi cu alegerile locale, șeful Primăriei, vizibil iritat de intervenția social-democratei, a înlăturat aproape toate dubiile. Bolojan a spus că nu există niciun impediment în privința organizării consultării orădenilor cu privire la fuziune în aceeași zi cu alegerile locale. Edilul a recunoscut, totuși, că așteaptă un verdict clar din partea Biroului Electoral Central referitor la modul de organizare: dacă e posibil să se facă referendum în aceleași secții de vot și cu aceiași oameni din comisii sau dacă va trebui o organizare paralelă, în secții diferite și o altă garnitură de „personal”. Așa cum a fost în 2009, când, simultan cu alegerile prezidențiale, a fost organizat referendumul privind numărul parlamentarilor.
Grupul PSD a propus ca data referendumului să fie 3 iulie, separându-se, astfel, cele două tipuri de alegeri. Primarul Bolojan, și mai enervat (dar foarte controlat), le-a explicat celor din sala „Traian Moșoiu” că s-a văzut în 2015 că orădenii nu prea ies la vot atunci când li se pare că miza nu e foarte mare. Deci s-ar impune scoaterea la urne a votanților care se duc, de regulă, să își manifeste dreptul constituțional, prin atragerea lor grație interesului pentru scrutinul local. Ilie Bolojan a împachetat toate acestea în ideea că celor aproxmativ 90.000 de cetățeni din Oradea care se duc regulat la vot ar trebui să li se dea ocazia să se pronunțe cu privire la extinderea limitelor administrative ale municipiului reședință de județ. Și susține că se impune un al treilea și ultim referendum pe această temă după care, indiferent de rezultat, subiectul va fi închis. Oare?
De asemenea, Bolojan a reamintit că, deși nu a fost atins cvorumul în 2015 (n.b.: minimum 30% din populația cu drept de vot), e evident că majoritatea covârșitoare a celor care au mers la vot au pus ștampila pe „Da”. Adică ar fi un semn că, de fapt, se dorește fuziunea cu Sânmartinul. Desigur, edilul liberal pare că nu vrea să accepte cele două eșecuri consecutive de anul trecut drept reacție negativă a majorității populației în ceea ce privește fuziunea cu comuna vecină.
Și consilierul Dan Octavian a ținut să ia cuvântul pentru a-i da o replică Adelinei Coste. Liberalul a declarat că e nevoie de o hotărâre a Consiliului Local pentru ca Biroul Electoral Central să aibă o speță concretă pe care să se pronunțe. De asemenea, alesul PNL-ist a precizat că oportunitatea proiectului de unificare e evidentă.
Propunerea ca referendumul să aibă loc în 3 iulie a fost respinsă, inclusiv consilierii UDMR votând contra. Iar la ridicarea finală de mână, aleșii maghiarimii s-au pronunțat la unison cu colegii de la PSD. Dar au fost doar 7 voturi „împotrivă”, toți aleșii liberali aprobând referendumul din data de 5 iunie.
ian. 08, 2021 0
dec. 18, 2019 0
sept. 01, 2017 0
sept. 01, 2017 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0