Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 25, 2011 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 1999 vizualizari
Conflictul deschis dintre conferențiarul Gavril Grebenișan, fost manager al Spitalului de Obstetrică și Ginecologie și rectorul Unibersității din Oradea (UO), Cornel Antal, a ajuns azi (25 mai) la partea în care acesta din urmă contraatacă. Înverșunarea șefului UO vine și pe fondul unei serii de articole dintr-un săptămânal local care, susține Antal (foto stânga), conduce o campanie de „linșaj mediatic” împotriva familiei lui și împotriva medicilor universitari. De regulă calm și fără dorință de a se implica în diversele scandaluri, rectorul a ținut să dea replici colegului său Grebenișan (foto dreapta) care, profitând de simpatia unei părți a presei locale, ar răspândi neadevăruri cu privire la Comisia de Etică și la modul în care aceasta a procedat pentru a-l ancheta. Cornel Antal critică metoda de luptă aleasă de ex-directorul Maternității, căruia îi sugerează să se folosească de cele trei căi normale de atac în vederea combaterii hotărârii Comisiei de Etică, inclusiv de Consiliul de Etică Universitară din cadrul Ministerului Educației.
Anchetă în neregulă?
Potrivit lui Cornel Antal, Comisia de Etică (contestată de Gavril Grebenișan) a fost formată în temeiul legii (Ordinul de ministru 4.492 din anul 2005): membrii trebuie propuși de facultate, iar Senatul a dat votul aprobativ. Profesorul Ionel Cioară a fost desemnat președinte al Comisiei de către membrii ei, acest for nefiind subordonat rectorului. Antal făcut o trecere în revistă a începutului anchetării lui Grebenișan: „Sesizarea a fost făcută de 13 colegi, cadre universitare și medici la Maternitate. Din 15 cadre universitare, nu au semnat sesizarea doctorița Antal (n.b.: soția rectorului și fostă directoare a unității sanitare în chestiune) și dr. Chitulea (n.b.: actualul director medical al Maternității)…Coincidență sau nu, am constatat că aproximativ din aceleași motive sesizate de cei 13 medici, imediat după numirea ca manager a dlui Grebenișan, anul trecut, și-au dat demisia directorul economic și directorul de îngrijiri. Poate acum constatăm că nu a fost întâmplător”. Referitor la acuzele directe pe care fostul director al Spitalului de Obstetrică și Ginecologie i le-a adus cu privire la presupusa lui implicare (părtinitoare) în ancheta Comisiei de Etică, rectorul spune că nu s-a amestecat în problemă: „Sesizarea a fost depusă la Registratura universității, iar seara când semnez mapa eu distribui fiecare adresă. Am găsit seara această sesizare și am pus rezoluție pe ea – ‘Pentru Comisia de Etică’ – și am semnat. Pentru dl Grebenișan aceasta este dovadă clară că am influențat ancheta. Mai trebuie să o și dovedească!”, a declarat miercuri rectorul UO. Acesta consideră că Grebenișan se leagă de chestiuni care nu țin de problema de fond, acuzându-l pe Cornel Antal de faptă penală.
Cum e cu controalele „abuzive”
Rectorul UO nu înghite nici repetatele acuze ale lui Gavril Grebenișan cu privire la controalele considerate abuzive la care ar fi supus cu dedicație. Antal spune că încă din anul universitar 2008/2009 a dispus prorectorilor și secretarului științific să verifice prezența la cursuri a cadrelor didactice, dar nu pentru a sancționa, ci mai degrabă pentru a asigura o fluență a procesului didactic. „Au fost controlate sute de cadre didactice. La majoritatea vizitelor am participat și eu. În urma acestor verificări au fost găsite cadre didactice care nu au respectat Regulamentul de ordine interioară”, a relatat Cornel Antal, adăugând că acele cadre didactice au lipsit sau au avut înlocuitori fără a depune în prealabil o înștiințare la decanat, așa cum cere Regulamentul. „După anul 2008/2009, 31 de cadre didactice au fost găsite cu neconformități”, exemplifică rectorul, subliniind că nu este vorba despre un fenomen de chiul al profesorilor. Totuși, Antal spune că intenția conducerii UO este de a instaura o regulă: studenții să aibă continuitate în activitate și orarul să fie respectat. În caz că se întâmplă ceva, studenții trebuie să știe din timp că un curs sau altul nu se ține și să li se comunice și data pentru care orele au fost reprogramate.
Grebenișan nu înțelege Regulamentul
„Voit sau nevoit, nu vrea să înțeleagă prevederile Regulamentului de ordine interioară”, spune rectorul UO, țintindu-l pe Gavril Grebenișan și amintindu-i de la distanță că un cadru didactic trebuie să fie prezent fizic la orele programate cu studenții. Regulamentul invocat se referă și la ce anume are de făcut un profesor în caz că nu poate să fie la universitate pentru a-și ține unele cursuri: orice ar fi, „obligatoriu trebuie să anunți înainte decanatul, să știe și studenții, să-ți reprogramezi orele sau să găsești înlocuitor”, precizează Cornel Antal, dar atrage atenția că există un procent maxim alocat înlocuitorilor. Rectorul spune că Regulamentul îl respectă chiar și el, iar în acest an universitar nu a lispit de la cursuri decât de două ori, dar și-a găsit din timp înlocuitor, anunțând, totodată, decanatul: în timpul vizitei celor de la ARACIS, respectiv când a fost nevoit să plece la Ministerul Educației.
Discriminare…
În urma unei emisiuni televizate de marți (24 mai), în care fostul manager al Maternității s-a luat în gură cu președintele Comisiei de Etică și în care Gavril Grebenișan a afirmat că nu ar exista contracte de muncă pentru gărzile efectuate de medici, rectorul Antal l-a făcut chiar și mincinos acuzator. „Toți medicii aveau contract de gărzi și la 4 medici a încetat contractul de gărzi. Nu asta este problema. Cei 4 care au rămas au avut acces total în spital și în afara gărzilor”, susține șeful UO. În prezentarea televizată a lui Grebenișan, acele contracte nu sunt pentru gărzi, ci sunt de timp parțial de muncă. Cornel Antal a prezentat jurnaliștilor un astfel de contract, pe care scrie clar: exercitarea profesiei de medic în linia de gardă. „Dacă era echitate și nu discriminare, niciunul din cei 8 medici nu aveau ce să caute în spital”, spune Antal.
…și un pic de nepotism?
Analizând cazul în amănunt, rectorul de la Universitatea din Oradea a mai descoperit ceva. Potrivit lui Cornel Antal, Gavril Grebenișan uită să spună în cadrul criticilor și nemulțumirilor pe care le face în public că printre cei 4 medici care au rămas cu contract de gărzi, unul ar fi ginerele actualului director medical Petru Chitulea. Este vorba, potrivit rectorului, despre dr. Lucian Popa. De asemenea, un alt norocos care a rămas cu contract la spital este „partenerul de gardă al fostului director medical dr. Mureșan”. Selecția a fost făcută în urma unui clasament făcut pe baza discutabilului sistem DRG, despre care rectorul Antal afirmă că nu este unul pentru medic, ci pentru spital, în vederea calculării fondurilor pe care Casa de Asigurări de Sănătate le poate aloca unei unități sanitare.
aug. 04, 2020 0
aug. 25, 2017 0
feb. 17, 2017 0
sept. 29, 2016 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0