Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
iun. 22, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 1895 vizualizari
După ce în presă au apărut informații legate de activitatea lui de colaborator al fostei Securități, rectorul Universității din Oradea (UO) a explicat dezvăluirile.
Miercuri, 22 iunie, Cornel Antal (foto), despre care un document al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) spune că ar fi avut numele conspirativ „George”, a recunoscut în fața jurnaliștilor orădeni că se poate discuta despre moralitatea deciziei lui de a nu pomeni până acum despre această parte a trecutului său. În schimb, Antal susține că situația lui nu este nici pe departe similară cu cea a unui turnător ordinar care, pentru diverse foloase (mai ales materiale de moment), mergea nesilit la Securitate pentru a-și turna colegi, prieteni sau vecini. Cu toate acestea, sigur pe sine, fostul „turnător” spune că ar fi anunțat imediat autoritățile dacă ar fi aflat că se vrea deturnarea unui avion. Exact așa cum ar face și acum. Întrebat câte asemenea cazuri a semnalat celor de la USLA, Cornel Antal a declarat că niciunul, iar asta din simplul motiv că nu a aflat de vreo asemenea intenție a cuiva.
Antal în lesa USLA
Conform celor relatate de cel care apare drept „George” în actele CNSAS, pe vremuri (în 1986), actualul rector al UO a lucrat la Aviația Utilitară, unde erau folosite avioane mici și care puteau zbura atât de jos încât nu erau depistate de radar. Prin urmare, spune Antal, instituția la care era angajat era în atenția deosebită a USLA (Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă) pentru că acele avioane mici „erau cea mai ușoară variantă de fugă din țară” prin deturnările aeronavelor respective. Una peste alta, racolarea de către Securitate, invocată de unele organe de presă locale, nu a fost, chipurile, decât o parte a anchetelor pe care USLA le făcea în urma unor tentative (reușite sau nu) de deturnare de avioane. Iar Cornel Antal, lucrând la Aviația Utilitară, pare că a fost un client frecvent al securiștilor. Însă, nu de bună voie, subliniază universitarul orădean.
A dat multe declarații, dar juridic e OK!
Rectorul își amintește că au fost ocazii în care a fost sub tirul întrebărilor ore lungi, dar recunoaște că nu a fost niciodată bătut sau reținut peste noapte / arestat. De asemenea, „George” menționează că a dat „multe declarații, sub amenințare” și „toate semnate cu numele adevărat”. Cu alte cuvinte, după cum o și spune cu subiect și predicat, Antal nu știa că se află în evidențele Securității și că ar avea și nume conspirativ. Referitor la situația dezvăluită, rectorul UO susține că nu a greșit cu nimic din punct de vedere legal și că sunt două aspecte de subliniat. „Conform Legii 293 din 2008, am fost obligat să dau o declarație pe proprie răspundere – sub incidența Codului Penal pentru fals în declarații – că nu am fost colaborator al Securității. Am dat această declarație, mi-o susțin și documentul CNSAS confirmă acest lucru”, a declarat miercuri Cornel Antal.
Recrutat și apoi abandonat
De menționat că un ziar central a făcut demersuri pentru a obține un act de la CNSAS privindu-l pe Cornel Antal (și, probabil, și pe alți rectori/dascăli din țară). Conform unei adeverințe emise în data de 18 mai, rectorul UO a fost într-adevăr „recrutat la data de 30.10.1986 pentru încadrarea informativă a personalului din cadrul Aerobazei Utilitare din Cluj-Napoca. A semnat un angajament având numele conspirativ ‘George’. A fost abandonat din rețea la data de 01.06.1988”. Același document arată că Direcția de Specialitate din cadrul CNSAS „nu a identificat documente transmise Securității de către domnul Antal Crăciun Cornel”. Rectorul orădean a declarat că va contesta Nota de constatare a CNSAS la Curtea de Apel București.
feb. 08, 2012 0
dec. 11, 2011 0
dec. 11, 2011 0
nov. 23, 2011 0
apr. 12, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0