Filarmonica de Stat Oradea găzduiește un recital de pian susținut de Alice Bălan, participantă în proiectul FIL NOUVEAU | Feel young 2022, unde a fost selectată printre cei mai buni. Evenimentul va avea loc la Filarmonica din Oradea pe data de 16 mai, ora 19
Alice Bălan este o tânără pianistă română cu o carieră internațională în ascensiune, câștigătoare a numeroase premii la concursuri internaționale de pian. Ea va interpreta un program eclectic, care va îmbina muzica clasică cu cea modernă.
Programul recitalului va cuprinde lucrări semnate de maeștri precum Johann Sebastian Bach, Franz Liszt, Alexander Scriabin, Piotr Ilici Ceaikovski, Serghei Prokofiev, Claude Debussy și George Enescu. Printre piesele interpretate se numără Preludiul și fuga în Mi major, BWV 878 și Preludiul și fugă în Si bemol major, BWV 866 de J.S. Bach, 3 studii de concert, S.144, nr. 3 “Un Sospiro” de F. Liszt, Studiu nr. 5, op. 8 de A. Scriabin, Dumka, Scene dintr-un sat rus Op.59 de P. I. Tchaikovski, Studiu nr.1, op2 de S. Prokofiev, Suita „Pour le piano”, L.95 de C. Debussy și Pavană și Bourrée din Suita pentru pian nr. 2, op. 10 în Re major de G. Enescu.
Alice Bălan a confirmat că acest recital de pian este un eveniment important pentru ea și va face tot posibilul să ofere publicului o experiență muzicală de neuitat.
Biletele pentru recitalul de pian susținut de Alice Bălan pot fi achiziționate online de pe site-ul Filarmonicii de Stat Oradea sau direct de la casa de bilete a Filarmonicii. Cei care au achiziționat un pachet de bilete pentru stagiunea 2022-2023 au intrarea liberă.
Recitalul va începe cu Preludiul și fuga în Mi major, BWV 878 de Johann Sebastian Bach, o lucrare reprezentativă pentru perioada barocă. Această compoziție este alcătuită dintr-un preludiu, ce constă într-o improvizație liberă a interpretului, și o fugă, o formă de contrapunct în care melodia este repetată în diferite voci.
În continuare, Alice Bălan interpretează trei studii de concert de Franz Liszt, printre care și celebrul „Un Sospiro”. Această lucrare este considerată unul dintre cele mai dificile studii de concert ale lui Liszt, fiind o demonstrație a abilităților tehnice și expresive ale interpretului.
Al treilea punct în program este Preludiul și fugă în Si bemol major, BWV 866 de J.S. Bach, urmat de Studiul nr. 5, op. 8 de Alexander Scriabin, o compoziție ce demonstrează virtuozitatea interpretativă a pianistei.
Recitalul va continua cu Preludiul și fugă în sol minor, BWV 861 de Bach, apoi cu Dumka, Scene dintr-un sat rus, op. 59 de P.I. Tchaikovski, o lucrare ce aduce aminte de peisajele romantice ale Rusiei.
Următorul punct pe program este Studiul nr.1, op.2 de Serghei Prokofiev, o lucrare modernă și plină de energie, ce aduce o notă de dinamism și diversitate programului, ce va fi urmată de Suita „Pour le piano”, L.95 de Claude Debussy, una dintre cele mai importante compoziții ale perioadei impresioniste. Această suită este alcătuită din trei părți: Prélude, Sarabande și Toccata.