Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mai 24, 2012 Florin Coman Actualitate 0 1281 vizualizari
Nu a fost nici pe departe o ședință liniștită de final de mandat al aleșilor orădeni. Cu atât mai puțin pentru liberali. Consilierii UDMR au demonstrat astăzi, 24 mai, că la nivel local există un război între ei și cei cu care timp de aproape 4 ani au format o majoritate confortabilă în legislativul orădean. Maghiarii din CL Oradea au fost azi cei mai înverșunați oponenți ai proiectelor susținute de primarul Ilie Bolojan și de PNL. Mai vehemenți decât Opoziția practic inexistentă a PDL, cei din UDMR au atacat proiectul prin care Oradea ar fi putut cumpăra o centrală termică mobilă, obligându-l practic pe Ilie Bolojan să retragă propunerea de pe ordinea de zi. Concret, Executivul a propus cumpărarea unei central termice mobile, cu rostul de a asigura un minim de termie pe durata reparaţiei magistralelor. Intenția n-a trecut de plenul Consiliului Local.
Consilierii udemerişti, mai ales, s-au arătat neîncrezători faţă de necesitatea instalaţiei şi de utilitatea sa în condiţiile în care o bună parte din oraş va rămâne fără apă caldă şi încălzire, la începerea lucrărilor. Municipaliatea a propus o achiziţie estimată la 540.000 lei, cu o putere estimată de 2MW, cu funcţionare pe combustibil lichid uşor sau motorină, cu randament de peste 90%, instalată într-un container sau pe un vehicul astfel încât să poată fi mutată uşor la orice punct termic din sistemul centralizat. Această centrală ar fi trebuit folosită când se lucrează la magistrale pentru noua centrală pe gaz, sau când sunt avarii. Propunerea a fost atacată de consilieru UDMR Huszar Istvan. „Centrala nu este de utilitate zero având în vedere că poate deservi un punct termic odată ori noi, dacă atacăm magistralele 1 şi 3 vom avea zeci de puncte termice descoperite. În plus, pe combustibil lichid, vom avea cea mai scumpă gigacalorie din ţară. Soluţia mea este o instalaţie de by-pass, pentru că instalaţia aceasta nu ar face faţă la situaţia care o vom avea noi”, a spus acesta.
Daniel Ţigan, directorul de termoficare al Electrocentrale Oradea SA i-a explicat că obiectul achiziției, în regim normal, poate furniza apă caldă şi căldură pentru 20 de blocuri, iar în avarie poate acoperi şi 1.200 de apartamente. Furnizând numai apă caldă, centrala mobilă poate acoperi 4.500 de apartamente. În plus o centrală mai mare ar fi mai scumpă şi ar consuma mai mult.
Și primarul Ilie Bolojan a intervenit în discuție și a sublinita că orașul este presat să găsească soluții pentru perioada în care se va lucra la înlocuirea celor 17 km de magistrală. „În două luni ar trebui semnat contractul pentru schimbarea reţelelor, în august am putea începe lucrările. Când vom lucra pe magistrale, bucăţi întregi vor rămâne fără apă caldă şi e nevoie să găsim o formulă. Poate nu va fi la cea mai înaltă temperatură apa, dar va asigura un minim necesar”, a spus primarul. Imediat, consilierul UDMR Pasztor Sandor a cerut modificarea caietului de sarcini, astfel, cel care câștigă licitația să fie obligat să se ocupe și de asigurarea apei calde. Văzând că nu are sorți de izbândă Bolojan a retras proiectul, deși conștient, probabil, că în capul lui se vor sparge oalele în momentul în care vor fi nemulțumiri majore dacă societatea de termoficare și așa extrem de contestată (mai ales după o iarnă în care a condamnat mii de orădeni la frig în apartamente) va opri furnizarea apei calde pe perioade îndelungate din cauza diverselor lucrări edilitare. Înainte de a anunța retragerea proiectului, primarul Bolojan a avertizat că, astfel, CET nu va putea furniza apă caldă pe perioada lucrărilor de înlocuire a magistralelor (care ar urma să înceapă în această vară) celor din zonele afectate. Lucru care, de altfel, se întâmplă și acum atunci când se intervine la o avarie sau sunt alte probleme pe rețea.
Discuțiile au continuat însă și după încheierea ședinței, la capitoul “diverse”. Huszar l-a întrebat pe trimisul CET dacă istalaţia ar fi fost utilă iarna trecută, la avaria de pe magistrală, când mai bine de jumătate de oraş a rămas în frig. „Nu! Dar ne-ar fi ajutat, cu siguranţă, în cealaltă avarie majoră din iarnă, când din cauza unui punct termic a rămas, din nou, jumătate din oraş fără căldură”, i-a replicat Țigan.
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0