Actualizat ianuarie 19th, 2025 12:16 AM
oct. 07, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2690 vizualizari
Cunoscut deja pentru determinarea cu care apără zestrea verde a Municipiului Oradea, omul de afaceri Valentin Leucuța apelează din nou la șeful Instituției Prefectului în încercarea de a salva copacii sănătoși care ar putea cădea în urma intervenției Municipalității. Concret, la prefectul Claudiu Pop a fost depusă o sesizare prin care se solicită neacordarea avizului de legalitatea pentru hotărârea din 30 august a Consiliului Local Oradea, document în care e prevăzută suma de 1.920.000 de lei pentru toaletări și tăieri de arbori pe ambele maluri ale Crișului Repede în următorii 3 ani.
Leucuța și ceilalți semnatari ai sesizării (istoricul Mihai Drecin și ecologistul Cristian Frențiu) atrag atenția că hotărârea nu are la bază niciun inventar real făcut pe străzi și în parcuri, suma de mai sus fiind alocată unor „firme de familie” ale Primăriei (ex.: RER Ecologic Service), demersul administrației locale fiind descris drept „o escrocherie”. Argumentul principal al lui Leucuța: în mod ciudat, în ambele zone ale orașului, numărul de arbori uscați care ar urma să fie tăiați / toaletați și numărul de cioate de extras este același. Ecologistul invocă Anexele 1 și 2 de la materialul aprobat de aleșii locali. „Cum se poate ca numărul enorm de arbori care trebuie toaletați în stânga Crișului să fie identic, la milimetru, cu arborii care trebuie toaletați în dreapta Crișului, mai ales că se indică și diametrele arborilor?”, se întreabă semnatarii sesizării adresate prefectului de Bihor.
Lui Claudiu Pop i se cere să sesizeze instituțiile abilitate ale Statului (inclusiv DNA și Garda de Mediu), cetățenii menționați fiind îngrijorați că urmează ca, în 3 ani, în Oradea să fie tăiați peste 3.400 de copaci și alți peste 12.000 să fie toaletați. Temerea lui Leucuța este că toaletările comandate de Primăria Oradea vor duce la uscarea arborilor vizați. Lucru care, susține ecologistul, s-a întâmplat deja în oraș în urma intervențiilor de acest tip.
De asemenea, Instituției Prefectului i se semnalează faptul că cele aprobate de consilierii locali majoritari se pot înscrie și la furt din banii publici. „Șefii Primăriei Oradea au pus numărul de cioate ce trebuie extrase din pământ după tăiere mult mai mare decât numărul de arbori ce se taie din rădăcină. Cum e posibil așa ceva? Un arbore tăiat din rădăcină generează un ciot, nu două cioate. Furt de bani din bugetul Primăriei!”, încheie ecologistul.
aug. 23, 2023 0
feb. 09, 2022 0
nov. 01, 2021 0
ian. 08, 2021 0
ian. 19, 2025 0
ian. 17, 2025 0
ian. 17, 2025 0
ian. 17, 2025 0