Actualizat aprilie 8th, 2025 1:46 PM
iun. 20, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1328 vizualizari
De ce aproape invizibil? Pentru că reprezentanții Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), veniți în sala „Traian Moșoiu” pentru a asista la dezbaterile pe subiectul denumirii zonei de agrement amenajate pe fostul cimitir Olosig, nu au fost foarte inspirați în alegerea instrumentului de scris folosit pe banner-ul afișat. Inscripția bilingvă „Lăsați strămoșii noștri să se odihnească în pace!” a fost arătată, dar nu s-a putut distinge foarte bine căci culorile utilizate nu făceau casă bună cu hârtia lucioasă și cu lumina din sala mare a Primăriei. Oricum, atât viceprimarii, cât și președintele de ședință și consilierii au văzut că cel puțin o parte a populației orădene nu este de acord cu numele „Mihai Viteazul” pentru parcul din zona Olosig. Proiectul a fost votat de românii din Consiliul Local (USL și PDL), în timp ce cei 6 consilieri UDMR au votat „împotrivă”. Și nu fără argumente.
Cât de legal e botezul?
Dincolo de aspectul istorico-etnic al locului în cauză, aleșii minoritari au ridicat problema dreptului Municipalității de a denumi un loc care nu-i aparține. Desigur, referirea s-a făcut la faptul că terenul fostului cimitir Olosig se află în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice, Primăria administrând doar terenul. Arhitectul-șef Adriana Lipoveanu i-a explicat consilierului Iulius Delorean că se dorește atribuirea unui nume investiției publice, parcului, și nu terenului în sine. „Avem toate avizele legale”, a mai adăugat fostul consilier local liberal. Cu toate acestea, udemeriștii, prin vocea lui Pasztor Sandor, și-au manifestat unele dubii cu privire la legalitatea atribuirii numelui fără acordul scris al proprietarului de teren. Și la acest punct, Dorin Corcheș (lider de grup PDL în Consiliul Local) a fost de partea majorității USL: „Dacă tot avem parc și nu cimitir, putem alege și o variantă de nume”. De asemenea, ciupindu-i pe foștii aliați ai PD(L), Corcheș a reamintit că proiectul amenajării parcului a apărut și a fost adoptat în perioada în care orașul a fost condus de PNL și UDMR. „Să-i dăm nume, pentru ca lumea să meargă în parc, nu la cimitir!”, a cerut democrat-liberalul. Iar dorința i-a fost îndeplinită. Mai precizăm că, inițial, grupul UDMR a cerut amânarea acestui subiect, dar propunerea a căzut cu numai 6 voturi „pro” (de la UDMR), cu 3 abțineri (PDL) și cu 17 voturi „contra” (USL).
În contencios
Înainte de a pleca din sala mare, președintele PPMT Oradea, Kristofi Kristof, a declarat pentru bihorstiri.ro că partidul său va verifica toate aspectele privind legalitatea adoptării sub această formă a hotărârii de azi, prin care Olosigul devine Parcul „Mihai Viteazul”. De asemenea, Kristofi spune că PPMT va ataca în contencios administrative decizia CL Oradea.
ian. 08, 2021 0
dec. 18, 2019 0
sept. 01, 2017 0
sept. 01, 2017 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0
apr. 08, 2025 0