Actualizat ianuarie 25th, 2025 5:46 PM
ian. 22, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 3495 vizualizari
De data asta, orădenii care se tem că Puterea formată din PSD și ALDE va face din Justiție o jucărie proprie, respectiv că Guvernul Grindeanu va acționa în direcția emiterii unor acte normative privind grațierea și amnistia au fost mai receptivi la apelurile lansate pe Facebook. Duminică, 22 ianuarie, pe un ger pătrunzător, în jurul statuii lui Mihai Viteazul – loc preferat de protestatarii din urbea noastră – s-au adunat în jur de 200 de oameni. Veniți cu steaguri tricolore și pancarte improvizate inscripționate cu sloganuri specifice subiectului mitingului, cetățenii adunați în centru au avut parte de „oaspeți” nepoftiți. Și, aparent, percepuți drept ostili. Este vorba despre forțe din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Bihor. Oamenii în uniformă l-au abordat rapid pe cel despre care, probabil, au văzut pe internet că ar fi inițiatorul protestului, Sebastian Duma. S-a ajuns la legitimarea acestuia, un jandarm intenționând să îl cheme la un „interviu” la duba parcată în apropiere, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat și datorită mai multor co-protestatari care au polemizat cu jandarmii, cerându-le socoteală pentru modul în care, spuneau ei, încearcă să intimideze persoanele adunate în Piața Unirii pentru protestul spontan de azi. De menționat că,
într-adevăr, mitingul nu a fost autorizat.
În principiu, nemulțumirile manifestate azi în centrul Muncipiului Oradea au fost cele despre care orice utilizator de Facebook poate ști: oamenii spun că nu vor ca Puterea politică instalată după alegerile din decembrie să modeleze Justiția după anumite interese punctuale. Deloc ascunzându-și principala țintă, mai mulți protestatari de la Oradea spun că se tem că, dacă va fi dată o Ordonanță de Urgență a Guvernului așa cum s-ar (fi) prefigura(t), președintele PSD, Liviu Dragnea, va fi absolvit de orice vină. După cum se știe, șeful Camerei Deputaților nu a putut deveni premier doar din cauza unei legi care spune că persoanele condamnate penal nu pot face parte din Executiv.
În ceea ce privește manifestația de duminică, 22 ianuarie, orădenii participanți au cerut retragerea imediată a proiectelor de ordonanță de urgență care vizează amnistia și/sau grațierea. Potrivit manifestanților și reprezentanților lor, ar fi de dorit și „demiterea primului-ministru, Sorin Grindeanu, pentru că a încercat să ascundă de ochii și urechile opiniei publice existența acestor OUG-uri, așa cum s-a demonstrat ulterior prin prezența președintelui republicii la ședința de guvern de miercuri, 18 ianuarie”. Pe de altă parte, cei care au ieșit în stradă (n.b.: nu doar în Oradea, ci și în mai multe alte orașe ale țării) solicită demiterea ministrului Justiției, Florin Iordache. Principalul promotor al protestului de la Oradea, Sebastian Duma, a declarat că ar fi de dorit un memorandum/pact public „prin care partidele aflate la guvernare să își ia angajamentul că nu vor încerca modificarea legilor care afectează bunul mers al Justiției – în special al justiției penale – fără consultarea prealabilă, reală și în timp util a Consiliului Superior al Magistraturii, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Ministerului Public, a instituțiilor de luptă împotriva corupției și împotriva criminalității organizate, a corpului magistraților, a societății civile și a cetățenilor, în condiții de totală transparență, responsabilitate și dialog social”.
Referitor la neînțelegerile cu jandarmii care s-au autosesizat și au mers în Piața Unirii (inclusiv cu comandantul IJJ Bihor, Petru Lung, și cu adjunctul acestuia, Doru Jarca), după minute lungi de discuții, oamenii legii au încercat să le explice manifestanților că prezența acolo a forțelor de ordine nu este nicidecum pentru a împărți amenzi (cu toate că acțiunea nu a fost autorizată), ci pentru a-i proteja pe cei adunați de eventuale elemente provocatoare. Explicațiile jandarmilor nu au fost aproape deloc înghițite de oamenii din jurul statuii lui Mihai Viteazul. La un moment dat, a fost făcut un test al încrederii: nimeni nu a ridicat mâna la întrebarea „cine se simte protejat de jandarmi?”, însă au fost mulți care și-au făcut simțită prezența atunci când s-a întrebat „cine se simte amenințat de jandarmi?”. În orice caz, între polemici și neînțelegeri, șefii Jandarmeriei au reușit să le transmită unor reprezentanți ai manifestanților datele despre pașii legali de urmat pentru ca un viitor miting să se poată desfășura în deplină legalitate.
Merită, totuși, precizat că au putut fi auzite, din „public”, și voci care erau de acord că evenimentul de duminică nu e autorizat și că e normal ca jandarmii să le ceară socoteală celor strânși la statuie. „Nu sunteți în legalitate! Când am făcut protest împotriva lui Bolojan, am avut nevoie de autorizație!”, a exclamat un cetățean, deloc aplaudat de către cei ce nu vor ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere.
aug. 21, 2024 0
nov. 16, 2023 0
mart. 14, 2023 0
aug. 19, 2022 0
ian. 25, 2025 0
ian. 24, 2025 0
ian. 24, 2025 0
ian. 24, 2025 0