Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
aug. 10, 2017 Florin Coman Actualitate, business 0 2477 vizualizari
Ministerul Finantelor a initiat un proiect de Ordonanţă privind plata defalcată a TVA. Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii atrage atenţia asupra principalelor prevederi ale acestui proiect care are şanse destul de mari să devină lege.
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligaţia să deschidă conturi distincte pentru încasarea şi plata TVA. Instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligaţia să deschidă conturi distincte pentru încasarea TVA. Conturile de TVA se deschid în lei şi, după caz, în valută.
Plata defalcată a TVA se aplică pentru toate livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile din punct de vedere al TVA conform
prevederilor Codului fiscal, pentru care locul, conform prevederilor art. 275 sau art. 278 din Codul fiscal, se consideră a fi în România, efectuate de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, cu excepţia următoarelor:
a) operaţiunile pentru care beneficiarul este persoana obligată la plata taxei conform art. 307 alin. (2) – (5) sau art. 331 din Codul fiscal; b) operaţiunile supuse regimurilor speciale prevăzute la art. 310 – 315 1 din Codul fiscal.
Persoanele impozabile şi instituţiile publice, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii efectuate într-un cont distinct deschis de furnizor/prestator, cu exceptia persoanelor fizice impozabile care nu sunt înregistrate şi nu au obligaţia să se înregistreze în scopuri de TVA. În cazul plăţii parţiale a contravalorii livrării de bunuri ori a prestării de servicii, precum şi în cazul plăţii unui avans, fiecare plată se consideră că include şi TVA aferentă care se determină prin aplicarea procedeului sutei mărite, respectiv 19 x 100/119, în cazul cotei standard, şi 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, în cazul cotelor reduse. Beneficiarii care plătesc parţial o factură în care sunt înscrise operaţiuni supuse mai multor cote de TVA şi/sau mai multor regimuri de impozitare sunt obligaţi să aloce sumele plătite cu prioritate pentru operaţiunile supuse regimului normal de taxare, în ordinea descrescătoare a cotelor. TVA astfel determinată se plăteşte în contul distinct deschis de furnizor/prestator.
Pentru operatorii economici înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, conturile se deschid automat la unităţile trezoreriei statului din cadrul organului fiscal competent în administrarea acestora, pe baza Listei operatorilor economici înregistraţi în scopuri de TVA întocmite şi transmise în sistem informatic de către organele fiscale competente ale ANAF. Conturile operatorilor economici înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal pot fi deschise şi la alte unităţi ale trezoreriei statului stabilite prin ordin al preşedintelui ANAF. Pentru utilizarea sumelordin conturile deschise automat operatorii economici depun la unităţile trezoreriei
statului documentele aferente deschiderii contului, cel târziu la data la care dispun efectuarea unei operaţiuni din contul respectiv.
Conturile deschise se publică pe pagina de internet a MFP sau ANAF şi se actualizează periodic. Informaţiile minime publicate sunt: denumirea titularului de cont, codul fiscal, codul IBAN al contului de TVA şi unitatea trezoreriei la care este deschis contul.
Transferurile se efectuează în urma controlului fiscal realizat de organul fiscal central. Structura competentă, procedura şi condiţiile de aprobare atransferuluise aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii ca, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:
a) plata TVA de către persoanele impozabile şi instituţiile publice,prevăzute la art. 3 alin. (1), în alt cont decât contul de TVA al furnizorului / prestatorului, în condiţiile în care acesta a comunicat beneficiarului un cont de TVA
b) nerespectarea de către persoanele impozabile şi instituţiile publice, înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, a obligaţiilor prevăzute la art.2 alin. (1) şi art. 12
c) nerespectarea de către persoanele impozabile şi instituţiile publice, înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, a obligaţiilor prevăzute la art. 15
d) debitarea contului de TVA de către titular în alte condiţii decât cele prevăzute de prezenta ordonanţă în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017.
Contravenţiile se sancţionează după cum urmează:
a) contravenţia de la lit.a) şi d),cu o amendă egală cu 50% din suma reprezentând TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului
b) contravenţiile de la lit.b), cu amendă cuprinsă între 2000 lei şi 4000 lei
c) contravenţia de la lit. c), cu o amendă egală cu 10% din suma reprezentând TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului.
În cazul furnizorilor/prestatorilor care nu şi-au îndeplinit obligaţia de a deschide contul sau nu au comunicat acest cont beneficiarilor, beneficiarii au obligaţia să plătească suma reprezentând TVA aferentă achiziţiilor în contul de TVA al furnizorului/prestatorului deschis la trezoreria statului.
Prevederile art. 1 – 15 din proiect se aplică opţional începând cu data de 1 septembrie 2017, pentru facturile emise/avansurile încasate începând cu 1 septembrie 2017 şi obligatoriu începând cu data de 1 octombrie 2017, pentru facturile emise/avansurile încasate începând cu 1 octombrie 2017.
foto – integrator.ro
oct. 24, 2023 0
oct. 16, 2023 0
oct. 03, 2023 0
sept. 15, 2023 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0