Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
nov. 21, 2017 Andrei Şandor Actualitate, business 0 1876 vizualizari
Ar putea fi o metodă prin care Consiliul Judeţean (CJ) Bihor încearcă să faulteze, oarecum, supermarketurile multinaţionale. Dar este mai degrabă o încercare de promovare şi de încurajare a localnicilor care se îndeletnicesc cu agricultura şi / sau cu creşterea animalelor. Şi care fac asta inclusiv pentru a avea un business cinstit prin care să scoată pe piaţă produse adevărate, biologice/ecologice, sănătoase. Vicepreşedintele Traian Bodea este cel care a anunţat iminenta realizare a două pagini web dedicate producătorilor bihoreni, platforme prin care aceştia îşi pot promova produsele, iar consumatorii pot intra în contact direct cu ei. În principiu, fără risc de intermediari care să umfle preţurile, deci şi cumpărăturule pot fi mai ieftine. Este o mai veche idee a lui Bodea, cel care a vorbit de mai multe ori despre necesitatea scoaterii din conul de umbră a bihorenilor care au de vânzare fructe/legume, carne, miere şi alte asemenea produse fără „anabolizante”.
În conferinţa de presă de marţi (21 noiembrie), vicepreşedintele CJ Bihor a declarat că pe site-ul produsinbihor.ro vor putea să se înregistreze toţi cei care au asemenea mărfuri de oferit. Portalul online va servi (şi) ca o cuprinzătoare bază de date pentru cei ce intenţionează să facă cumpărături sănătoase, indiferent de perioada anului şi indiferent de statut: persoană fizică sau firmă (restaurant, magazin de profil etc.). „Produsele noastre locale sunt mai sănătoase decât cele importate de te miri unde şi injectate cu tot felul de substanţe. Trebuie să încurajăm producţia locală de legume/fructe, carne, mezeluri şi altele, dar şi consumul de alimente sănătoase, gustoase”, spune Traian Bodea.
Vicele de la judeţ a descris cele două viitoare site-uri în primul rând drept platforme centralizatoare, bazate, într-o primă fază, pe datele primite de la primăriile din Bihor. Acestea au o evidenţă a cetăţenilor cu certificat de producător (document fără de care, teoretic, nu e voie să se facă vânzare în pieţele agro-alimentare), iar CJ le va cere edililor ajutor în vederea întocmirii unei prime variante a bazei de date. În principiu, un producător care află despre această posibilitate de a-şi face reclamă va trebui să adreseze o solicitare către forul judeţean, iar după ce va fi verificat în teren (n.b.: ca să fie clar că nu e un producător-fantomă sau că nu este vorba despre vreun producător de ananas de Bihor) datele lui de contact vor fi introduse pe site. Cu număr de telefon, adresă şi, probabil, imagini pentru ilustrarea activităţii. Acest portal electronic ar putea funcţiona începând cu primăvara anului 2018. Potrivit vicepreşedintelui Bodea, urmează ca platforma online să fie făcută de o firmă specializată, dar numai după ce se va vedea cât costă o asemenea creaţie. Nu e exclusă nici posibilitatea ca, în timp, CJ să elibereze şi certificate cu inscripţia „Produs în Bihor” pentru evidenţierea mărfurilor de pe la noi.
O altă ţintă pe termen lung a reprezentantului Executivului de la judeţ este de a-i face pe producătorii locali să conştientizeze oportunităţile de afaceri în caz că s-ar asocia. Lucru cerut de multă vreme de marile lanţuri de supermarket-uri care au nevoie de aprovizionare constantă cu marfă şi care nu au cum să cumpere doar 10-15 kilograme de mere sau 20-30 de litri de lapte de la un fermier. Proiectul destul de ambiţios al vicepreşedintelui Traian Bodea va ajunge la „cules” doar peste câţiva ani. Cunoscând mentalităţile locului, din păcate, e puţin probabil ca deja în actualul ciclu electoral să fie rezultate palpabile ale punerii în funcţiune a site-urilor produsinbihor.ro şi consumadinbihor.ro.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0