Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mart. 21, 2013 Andrei Şandor Editorial 1 3608 vizualizari
Toată lumea ține minte porecla pe care Ilie Bolojan a căpătat-o la puțin timp după ce a început să facă „ordine” prin oraș: primarul pedeapsă. Apelativ datorat în primul rând amenzilor instituite și aplicate de Municipalitate pentru diverse încălcări ale regulamentelor locale. Ieri, primarul a făcut un pas important în direcția momentului în care mulți îl vor cadorisi cu un nou alias: „buldozerul”. Aparent, chiar că nu mai vrea să candideze în 2016!
Nu mai e de joacă. Cetățenii au înțeles în primul lui mandat că fostul Spital de Boli Infecțioase era o bombă biologică, că nu e mare pagubă și că va fi mai bine dacă acolo se va construi o parcare. Oamenii de pe Sovata au înghițit și ei, într-un final, că trebuie să se despartă de garajele lor din tablă (sau BCA) pentru ca noua parcare și terenul de sport să dea un alt aspect zonei. Orădenii s-au despărțit într-un final și de bătrânul pod de pontoane și au acceptat și dispariția clasicului Silvaș. Nu contest interesul pe care pare să îl aibă pentru o dezvoltare cu viziune a Municipiului Oradea, dar cred că Ilie Bolojan nu ar trebui să se grăbească să accepte foarte ușor soluția pe care, chipurile, specialiști olandezi i-au sugerat-o: demolarea a jumătate din casele de pe str. Avram Iancu. Totuși, strada aceea, așa cum e ea, ține de centrul și de trecutul orădean!
Sună frumos: se face o legătură între cele două cursuri de apă, vom avea piste pentru bicicliști, spații pietonale și terase și se lărgește carosabilul. Cu ce preț? Nu era vorba că se dorește scoaterea cât mai mult din centru a circulației mașinilor? Parcă aceasta era direcția pe care o urmărea Primăria și de aici și proiectul de pietonalizare din Piața Unirii și Piața Ferdinand. Revenind la ideea de demolare, mi se pare că e un subiect anunțat cu mult prea multă lejeritate de Bolojan. Sincer (și asumându-mi toate înjurăturile ce pot urma), nu cred că un primar care domiciliază în Oradea doar din 2008 (și asta doar pentru ca să își poată depune candidatura) ar trebui să se aventureze după 5 ani să propună ștergerea de pe fața pământului a două șiruri întregi de case (sunt vizate și construcții de pe str. Sucevei) în vederea unei discutabile dezvoltări. Chiar dacă se invocă faptul că acolo nu sunt clădiri monument și că unele case de pe străzile vizate sunt lăsate în paragină. Proprietarii pot fi constrânși, eventual, să își întrețină imobilele. Dar chiar așa, să intrăm cu buldozerele în ele?
Exagerând un pic, cred că s-ar putea încerca și demolarea fostei Policlinici Mari de pe Republicii. Construcția se deteriorează pe zi ce trece și arată ca foamea. Din câte cunosc, tendința în Europa a fost mereu păstrarea zonelor centrale așa cum au fost ele create în timp până la un moment dat și organizarea traficului și dezvoltării în funcție de datele problemei. Fără demolări de străzi pentru lărgirea carosabilului. Dar dacă pornim de la ideea că e musai să se apeleze la o asemenea soluție, cred că Primăria Oradea ar face bine ca, înainte de a da bani pe studii concrete de fezabilitate și proiectare, să convoace un referendum local pe subiectul acesta. Măcar să se știe părerea oamenilor. Cred că ar fi cvorum! O simplă dezbatere publică nu e relevantă în acest caz.
Gândindu-mă la intențiile demolatoare prezentate de primarul Bolojan, vrând-nevrând îmi trece prin cap inscripția de pe bucata de beton pusă pentru închiderea pasarelei pietonale de la Gara Centrală: „Nu demontați podul de fier! Nu voi l-ați construit!”.
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0
Sunt de acord cu un aspect pe deplin: acest proiect este unul care ar afecta Oradea puternic si o simpla dezbatere (organizata de obicei cu lacune de PMO) nu e indeajuns.
Pe de alta parte strada Avram Iancu iese putin din zona centrala si imi e greu sa numesc acele cladiri parte a istoriei orasului. Daca acesta ar fi compromisul pentru ca Podul Ferdinand, Piata Ferdinand si Piata Unirii sa devina complet pietonale, as putea fi chiar de acord. As fi de acord cu largirea strazii in cazul in care s-ar considera ca e necesara pentru a facilita trecerea liniilor de tramvai.
Cred ca si OTL-ul va observa ca linia 14 de autobuz este incarcata si s-ar putea face un studiu de fezabilitate privind realizarea unei noi linii pana la Universitate. Cred ca in perioada 2014-2020 PMO ar putea obtine finantare pentru constructia unei noi linii si achizitionarea de tramvaie noi (Chiar daca axele prioritare ale POS-T-ului sunt diferite, in Ungaria s-au achizitionat tramvaie noi din fonduri UE in orasele Miskolc, Szeged si Budapesta – liniile de tramvai 1 si 3).
Oricum, PUG-ul trebuie supus cel putin unei consultari serioase (nu doar dezbateri), cu sugestii reunite pe site-ul primariei si cu cetatenii care ar avea posibilitatea de a vota pentru/impotriva propunerilor respectiv de a comenta pe marginea lor.